Κορωνοϊός: Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της Κρήτης– Η Tui «παγώνει» την αγορά

2:38 μ.μ. - Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020
02:03 μ.μ. - Παρ, 13/38/2020
Image: Κορωνοϊός: Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της Κρήτης– Η Tui «παγώνει» την αγορά

«Ενδέχεται να ακυρωθούν οι κρατήσεις Απριλίου στο 100%, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός»

Ιδιαίτερα δυσχερείς φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού για το νησί της Κρήτης από το «τσουνάμι» του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, στο neakriti.gr.

«Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και τα πράγματα είναι δύσκολα», αναφέρει. «Για το πρώτο δίμηνο της τουριστικής σεζόν, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Καθημερινά, υπάρχει μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, που αν εξακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό, το επόμενο 3ημερο – 4ημερο ενδέχεται να ακυρωθούν οι κρατήσεις Απριλίου, στο 100%.»

Οι ενώσεις ξενοδόχων έχουν ήδη απευθυνθεί στο κράτος, για έκτακτη βοήθεια και ελαφρύνσεις, καθώς ειδικά η αρχή της τουριστικής σεζόν, κινδυνεύει να «τιναχτεί» στον αέρα, προτού καν ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη «Πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη, ειδικά την τελευταία τριετία, επένδυσαν χρήματα, προχώρησαν σε ανακαινίσεις, πήραν δάνεια και όλα αυτά πρέπει να ξεπληρωθούν. Την ίδια στιγμή, υπάρχει δικαίως μια έντονη ανησυχία από τους ξενοδοχουπαλλήλους, που ρωτούν να μάθουν πότε θα προσληφθούν».

Άλλο ένα μείζον πλήγμα στον τουρισμό, φαίνεται πως ήρθε από την εταιρεία ταξιδιών και τουρισμού «TUI», που προχωρά σε «πάγωμα» προκαταβολών και ακυρώσεις κρατήσεων, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στον κλάδο η επιδημία, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει ήδη το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook, που προξένησε αρκετά μεγάλες συνέπειες την περσινή σεζόν, στην Κρήτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ξενοδόχοι σε Ελλάδα και Ισπανία δήλωσαν ότι η «TUI» έχει επικοινωνήσει με ταξιδιωτικούς πράκτορες τους οποίους πιέζει να ακυρώσουν κρατήσεις, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πληρώσει προκαταβολών. «Το πρόβλημα δεν σταματά με την συγκεκριμένη εταιρεία καθώς αυτό συμβαίνει και με άλλους tour operator», επιβεβαιώνει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Όπως αναφέρουν Έλληνες ξενοδόχοι οι προκρατήσεις έχουν υποχωρήσει κατά 40%, ενώ σοβαρό είναι το πλήγμα και στον τομέα της κρουαζιέρας, από τις ακυρώσεις.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση μεταξύ της Ένωσης, ξενοδόχων και πρακτόρων, ώστε να αποφασιστούν από κοινού τα «ανοίγματα» των ξενοδοχείων και να συζητηθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και ενδέχεται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες. Στην ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξουν καθόλου τα ξενοδοχεία της Κρήτης για τον Απρίλιο, ο κ. Χαλκιαδάκης απαντά πως είναι «ένα σοβαρό ενδεχόμενο, το οποίο διερευνάται».

Παρά την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Χαλκιαδάκης συνιστά ψυχραιμία ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξομαλύνουν, στο μέτρο του εφικτού, τις συνέπειες του κορωνοϊού στον τουρισμό.

Πρόταση Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου προς τον Υπουργό Τουρισμού: Όσοι δεν προσληφθούν να τους δοθεί το επίδομα των 715 Ευρώ που προτείνει και η ΓΣΕΕ

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, προχώρησε σε πρόταση προς τα συναρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Τουρισμού, ζητώντας να δοθεί επίδομα ύψους 715 ευρώ για όσους δουλεύουν εποχικά και από ότι φαίνεται δεν θα προσληφθούν έγκαιρα.

«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σε συνεργασία με την διοίκηση της Ομοσπονδίας μας μετά τις τελευταίες εξελίξεις σας γνωρίζουμε ότι ήρθε σ' επαφή με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και σήμερα το πρωί κατάθεσε, στα συναρμόδια Υπουργεία, Εργασίας και Τουρισμού, την πρόταση της Ομοσπονδίας που αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου μας σχετικά με την κρίση από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Είναι γεγονός πως τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας κάθε μέρα αυξάνονται και οι περιπτώσεις όπου οι συνάδελφοι μας χάνουν το εισόδημα τους μέσω των αδειών άνευ αποδοχών ή την εκ περιτροπής εργασία και των μετατροπών των συμβάσεων που τους επιβάλλονται!

Σαφώς και οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και το αποδείξαμε στην πράξη αυτό «παγώνοντας» τις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για την Κ.Σ.Σ.Ε. συμφωνώντας στην παράταση της ισχύος μέχρι 31.08.2020.

Έτσι και τώρα με αίσθημα ευθύνης προχωράμε στην εξής πρόταση: Για τους συναδέλφους που δουλεύουν στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας τις ημέρες που οι εργοδότες τους επιβάλουν άδειες άνευ αποδοχών αυτές να πληρώνονται και να ασφαλίζονται από το κράτος μέσω του προγράμματος επιδότησης θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, τις υπόλοιπες μέρες που απασχολούνται κανονικά το κόστος θα επιβαρύνει τον εργοδότη.

Για τους συναδέλφους μας που δουλεύουν εποχικά και από ότι φαίνεται δεν θα προσληφθούν έγκαιρα προτείνουμε να τους δοθεί το επίδομα των 715 Ευρώ που προτείνει και η ΓΣΕΕ και που έχει δοθεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που κλείνουν ή μετά από καταστροφές όπως αυτή στο ΜΑΤΙ. Γίνεται αντιληπτό σε όλους πως ο ιός δεν θα υποχωρήσει με χαμένα μεροκάματα και πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων μας. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ!»

neakriti.gr