Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» οι διασωληνωμένοι – Ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων

7:32 π.μ. - Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020
07:09 π.μ. - Δευ, 14/32/2020
Image: Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» οι διασωληνωμένοι – Ανησυχία των ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων

Η Αττική βρίσκεται σταθερά στο «μάτι του κυκλώνα»

Σε εγρήγορση παραμένουν κυβέρνηση και υγιεονομικές αρχές εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή,  σημαντική άνοδο παρουσιάζει τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων, όσο και η ηλικία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί αύξηση 70% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έτσι, καθώς περίπου ένα στα δύο κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής όπου νοσηλεύονται ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 είναι ήδη κατειλημμένο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τη λειτουργία νέων κλινών.

Μάλιστα, σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε 1200 μόνιμες εντατικές ισχύει». Ακόμα, ο ίδιος τόνισε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές, ενώ πρόσθεσε πως θα προκηρυχθούν και μόνιμες θέσεις. 

hxonews

Την ίδια στιγμή, στο «μάτι» της πανδημίας παραμένει η Αττική, η οποία σχεδόν σε καθημερινή βάση μετράει σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, ωστόσο «πονοκέφαλο» προκαλούν και οι συρροές σε Πέλλα και Πιερία.

Χθες ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κοροναϊού, με παραπάνω από τα μισά να καταγράφονται στην Αττική (120). Οι θάνατοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 305, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει τους 54.

Αυτός είναι και λόγος που η καθολική χρήση μάσκας ακούγεται όλο και περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να ξεκαθαρίζουν πως ακόμα δεν έχει έρθει έρθει η στιγμή για την επιβολή του εν λόγω μέτρου.

Αναφερόμενος στην καθολική χρήση μάσκας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε –μιλώντας στο MEGA– ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αύξηση κρουσμάτων «βλέπουν» οι ειδικοί

Η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, τόνισε στον ΑΝΤ1 πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση η οποία επιδεινώνεται, ωστόσο μέχρι στιγμής γίνεται σε ελεγχόμενο βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούλιο σημειώθηκαν συνολικά 12 θάνατοι, τον Αύγουστο 65 θάνατοι και το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου 31 θάνατοι. Ακόμα, εκτίμησε πως με το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκουν οι ειδικοί είναι να μην υπάρξει κατακόρυφη αύξηση που θα έχει ως συνέπεια των κλείσιμο τμημάτων σωρηδόν.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Χθες δηλώθηκαν 207 επιπλέον κρούσματα, εκ των οποίων τα 120 εντοπίζονται στην Αττική. Από την άλλη πλευρά, η Θεσσαλονίκη, η οποία είχε σταθερά πολύ υψηλό κρουσμάτων, τις περισσότερες φορές δίνει μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι εκ των 207 κρουσμάτων, τα 29 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα ένα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό. Ακόμα, 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Δείτε αναλυτικά:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση

in.gr