Κορωνοϊός - Τζανάκης: Υπερδιπλάσια η μόλυνση της βρετανικής μετάλλαξης στα παιδιά

8:46 π.μ. - Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021
08:02 π.μ. - Πέμ, 25/46/2021
Image: Κορωνοϊός - Τζανάκης: Υπερδιπλάσια η μόλυνση της βρετανικής μετάλλαξης στα παιδιά

Ο Νικόλαος Τζανάκης εξηγεί πού οφείλεται η τεράστια αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 ετών

Τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά είναι αυξημένα σε αυτό το κύμα της πανδημίας και έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ένα βρέφος μόλις 24 ημερών είναι διασωληνωμένο και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η αύξηση των παιδιών που προσβάλλονται και νοσηλεύονται με την Covid-19 προκύπτει, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, από δύο παράγοντες: από τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και από την βρετανική μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βρετανική μετάλλαξη προσβάλλει σε τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό τους νέους και τα μικρά παιδιά σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού. Μάλιστα, όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης: «Η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει. Ειδικά στην Κρήτη το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη. Είναι γνωστή η πρωτοπορία του εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής Κρήτης που ανιχνεύει τα ύποπτα κρούσματα και τα στέλνει για γονιδιακή επιτήρηση. Υποθέτω πως το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχετικά με τις ιδιότητες του νέου στελέχους ο κ. Τζανάκης τόνισε πως ευθύνεται για τη μεγάλη μεταδοτικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα: «Το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και δεν έχει διαφορές στην τοξικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Ακόμα και αν υποθέσουμε πως έχει μικρότερη θνητότητα, ακριβώς επειδή προσβάλλει πιο πολλούς ανθρώπους το κάνει το ίδιο τοξικό. Για την ώρα η βρετανική μετάλλαξη δεν υπερφαλαγγίζει τα εμβόλια. Ίσως να πέφτει λίγο το ποσοστό προστασίας των εμβολίων αλλά έχουν το βρετανικό στέλεχος είναι μέσα στην ακτίνα δράσης τους. Υπό αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό ώστε να προλάβουμε πιθανές μεταλλάξεις που θα υπερφαλαγγίσουν τα εμβόλια, οπότε εκεί θα έχουμε πρόβλημα».

«Οι 21 μεταλλάξεις»

Ο Νικόλαος Τζανάκης τόνισε πως το βρετανικό στέλεχος έχει συνολικά 21 μεταλλάξεις. Οι 4 παρατηρήθηκαν στην ακίδα και οι 17 στο ιοσωμάτιο: «Αυτές οι 21 μεταλλάξεις έγιναν ταυτόχρονα και τροποποίησαν τη συμπεριφορά του στην επιδημιολογική του συμπεριφορά. Οι μεταλλάξεις γίνονται όταν ο ιός λαθροβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε έναν οργανισμό και παλεύει να επιβιώσει ή όταν αναζητά τρόπους επιβίωσης σε ανθρώπους με χαμηλό ανοσοποιοτικό σύστημα. Επίσης, ο ιός ωθείται να μεταλλαχθεί έναντι των εμβολίων».

Η υπερφαλάγγιση των εμβολίων

Σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη διασπορά αλλά και η παρατεταμένη χρονική διάρκεια του κάθε κύματος της επιδημίας: «Και οι δύο αυτοί παράγοντες ευνοούν τις συνθήκες για να μεταλλαχθεί ο ιός γι' αυτό δεν πρέπει να έχουμε μεγάλη διασπορά ούτε να τραβήξει σε βάθος χρόνου η πανδημία γιατί θα προκύψουν νέα στελέχη που ίσως να είναι πιο ανθεκτικά και κυρίως να υπερφαλαγγίσουν τα εμβόλια. Αρα όσο πιο γρήγορα καταστείλουμε τα κύματα της πανδημίας τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχουμε για τροποποιημένα στελέχη που θα είναι ανθεκτικά».

«Υπερδιπλασιασμός στα παιδιά»

Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους ο Νικόλαος Τζανάκης αναφέρει: «Σε αυτό το κύμα φάνηκε πως υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε ηλικίες από 0 έως 17 ετών. Αυτό είναι δεδομένο. Τον Νοέμβριο στο δεύτερο κύμα οι ηλικίες από 0-17 ήταν σε ποσοστό 6,5% επί των συνολικών κρουσμάτων. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 15%, δηλαδή, μιλάμε για υπερδιπλασιασμό. Αυτή η αύξηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως σήμερα γίνονται περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με το πρώτο κύμα όπου τα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά και γίνονται λιγότεροι έλεγχοι. Έχουμε όμως και περισσότερους ελέγχους και στους ενήλικες επομένως η αύξηση μάλλον είναι πραγματική και πρέπει να ερευνηθεί».

Έρευνα στα παιδιά και για τα σχολεία

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Τζανάκη, η συμπεριφορά του κορονοϊού στους νέους χρήζει μεγαλύτερης έρευνας που θα φωτίσει εν τέλει εάν πρέπει τα σχολεία να λειτουργούν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως και εξηγεί: «Η αύξηση του ποσοστού κρουσμάτων στις ηλικίες από 0-17 ετών πρέπει να ερευνηθεί. Τα μολύνει πιο εύκολα; Μήπως δεν προσέχουν τα παιδιά όπως πρόσεχαν στο πρώτο κύμα; Μήπως οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο; Μήπως ευθύνονται τα σχολεία; Αυτά είναι καίρια ζητήματα και μπορούν να απαντηθούν. Επιδημιολογικά πρέπει να αναλύσουμε τα κρούσματα στα παιδιά επί των συνολικών κρουσμάτων σε συνάρτηση με τα τεστ. Ακολούθως πρέπει να γίνουν ιχνηλασίες για να διαπιστώσουμε εάν τα παιδιά είναι οι ασθενείς "μηδέν" ή ενδιάμεσα σε μία αλυσίδα μετάδοσης του ιού; Είναι ποιοτικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να ερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα και να έχουμε γνώση σχετικά με τη μετάδοση του ιού στα παιδιά. Ακόμα όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί».

«Μετά το 30% των εμβολιασμών θα φύγουμε από τα lock down»

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού και για το πότε θα μπορούμε να έχουμε ως κοινωνία μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων είπε: «Οταν ξεπεράσουμε το 30% εμβολιασμού του πληθυσμού θα λυθεί το θέμα των αυστηρών lock down. Θα πάψουν τα σκληρά μέτρα απομόνωσης και όσο πάμε προς το 70% και 80% θα πάμε σε στοιχεία απόσβεσης που πλέον θα μιλάμε για "απελευθέρωση" από την πανδημία».

«Ο Τραμπ μας πήγε πίσω»

Ο Νικόλαος Τζανάκης αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι διατυπώνοντας ξεκάθαρα πως η παγκόσμια κοινότητα έχει πετύχει έναν άθλο αλλά είχε και την ατυχία να βιώσει και την αρνητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει βάλει στόχο εμβολιασμού όλου του πληθυσμού της Ευρώπης το 65% στα μέσα Σεπτέμβρη 2021. Αυτές είναι ιστορικές επιδόσεις. Σε ένα χρόνο ερευνήθηκε ο κορονοϊός, βρέθηκε εμβόλιο και ανέβηκε ο πήχης ψηλά στα ποσοστά εμβολιασμών. Είναι πραγματικά θαύματα για την επιστήμη. Από την άλλη δείχνει πως η συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η αρνητική στάση του Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ ήταν από την αρχή στο παιχνίδι τότε θα ήμασταν έξι μήνες πιο μπροστά στην αντιμετώπιση του ιού».

ethnos