Κορωνοϊός: Χριστούγεννα όπως... Πάσχα – Το πλάνο για άρση lockdown, σχολεία και εστίαση

7:33 π.μ. - Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020
07:11 π.μ. - Τετ, 25/33/2020
Image: Κορωνοϊός: Χριστούγεννα όπως... Πάσχα – Το πλάνο για άρση lockdown, σχολεία και εστίαση

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού συνεχίζει την επέλασή του με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εγκαταλείπει κάθε σχεδιασμό σταδιακού ανοίγματος με βάση προκαθορισμένες ημερομηνίες, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου, και να προχωρά σε βήματα χαλάρωσης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει παράταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στη σεναριολογία περί ανοίγματος.

«Ας μην βιαζόμαστε» είπε τονίσει άλλωστε, στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, αναφερόμενος στην άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα. «Μέρα με τη μέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα. Όσες αποφάσεις είναι να ληφθούν θα ληφθούν στην ώρα τους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ερωτηθείς για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Όσες αποφάσεις είναι να παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους, επισήμανε. «Η απόφαση της κυβέρνησης θα βασιστεί στην εισηγήσεις των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα. Αντιλαμβανόμαστε την προσδοκία των πολιτών για τις γιορτές που πλησιάζουν αλλά και την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς. Για την κυβέρνηση, μοναδική προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα, με τις ανακοινώσεις να μετατίθενται -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- για την επόμενη εβδομάδα, όπου θα οριστούν ποια δεδομένα όσον αφορά στα κρούσματα, τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, θα επιτρέψουν το «άνοιγμα» της χώρας. 

hxonews

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται θα θυμίζουν… Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  1. Δεν θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  2. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  3. Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
  4. Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.
hxonews

Η αρχή με τα σχολεία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά) της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ίσως στις 7 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια. Άλλωστε, όπως έχουν εξηγήσει τόσο από το επιστημονικό όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο, τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κοροναϊού.

Ο λόγος που έκλεισαν, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και λίγες εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά, ήταν με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της. 

hxonews

Τι θα γίνει με καταστήματα και εστίαση

Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται… παραμονές Χριστουγέννων), τα οποία θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι… εστίαση εννοούμε μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και αυτά με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμός στην έκρηξη του δεύτερου κύματος, θα παραμείνουν κλειστά.

Τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει η 21η Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία προκρίνεται, αφού από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν την εστίαση Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη κίνηση πολιτών.

Πάντως, ακόμα και να ανοίξει η αγορά, τα ψώνια των Χριστουγέννων θα γίνουν με… μάσκες και αποστάσεις.

Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

in.gr