Κουβαράκης: Πως τα προβλήματα στην τυροκομία οδηγούν στη σύσταση Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης

11:53 π.μ. - Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Παρ, 24/53/2023
Image: Κουβαράκης: Πως τα προβλήματα στην τυροκομία οδηγούν στη σύσταση Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης

Ο Κ. Κουβαράκης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής από τον νομό Λασιθίου, καλεσμένος στην αγροτική εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη»

Τους λόγους που οδήγησαν στην σύσταση « Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης» αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής από τον νομό Λασιθίου κ. Κώστας Κουβαράκης.

Όπως είπε, η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Χανιά και επεκτάθηκε σε όλο το νησί. Η Κρήτη είναι ενιαία αλλά έχει διαφορετικά μικροκλίματα ανά περιοχή και παράγει πολλά και ποικίλα τυριά. Οι τυροκόμοι έχουν κοινά προβλήματα και κοινά συμφέροντα. Θα συγκεντρωθούν τα θέματα που μας απασχολούν και μέσω της Ένωσης θα επιδιώξουμε επαφές με τα αρμόδια υπουργεία αναζητώντας λύσεις. Από εκάι και πέρα, ο κλάδος της τυροκομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον κλάδο της κτηνοτροφίας και αναζητείται πάντα η χρυσή τομή για την επιβίωση και των δυο. Η παραγωγή τυριού περιλαμβάνει πολλά στάδια και απαιτεί να ακολουθηθούν μια σειρά από διαδικασίες. Θέλει γνώσεις. Χρειάζεται εγκαταστάσεις κ.α. Τα προϊόντα που παράγει η Κρήτη έχουν μπει στην διατροφική αλυσίδα του καταναλωτή όχι, μόνο στην Κρήτη αλλά και πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά, ακόμα και παγκόσμια σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως τυροκόμοι είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των τυριών. Έτσι ώστε να έχουμε σταθερή ποιότητα, σχέδιο και προοπτική για συνεργασίες. Επίσης να επιδιωχθεί η περαιτέρω προβολή των προϊόντων μας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουβαράκης.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

-

Η Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζεται από τους εξής:

Σπύρος Μπαλαντίνος και Σήφης Χονδράκης από τα Χανιά

Γιώργος Κλάδος και Ηλίας Μαντζουνέας (Τυροκομική Αμαρίου) από το Ρέθυμνο

Σαμωνάκης Γιώργος και Κώστας Στειακάκης από το Ηράκλειο και

Κουβαράκης Κώστας από το Λασίθι