Κουφάκης: Σημαντικό εργαλείο για τον παραγωγό το νέο υβρίδιο ντομάτας της AGRIS

10:00 π.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024
10:05 π.μ. - Δευ, 20/00/2024
Image: Κουφάκης: Σημαντικό εργαλείο για τον παραγωγό το νέο υβρίδιο ντομάτας της AGRIS

Τι είπε στην "Γεραπετρίτικη Γη" ο Θ. Κουφάκης, Διευθυντής λαχανοκομίας και ανάπτυξης τροφίμων AGRIS, για υβρίδια και κλιματική αλλαγή

Στην εκπομπή “Ιεραπετρίτικη Γη” φιλοξενήθηκε ο κ. Θεολόγος Κουφάκης, Διευθυντής λαχανοκομίας και ανάπτυξης τροφίμων AGRIS, όπου μίλησε για τα υβρίδια στην καλλιέργεια κηπευτικών δίνοντας έμφαση στα υβρίδια ντομάτας με ανοχή στην καστανή ρυτίδωση αλλά και για την κλιματική αλλαγή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ιεράπετρα αποτελεί το κέντρο των εξελίξεων της λαχανοκομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει να ζούμε με την καστανή ρυτίδωση η οποία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλές χώρες. Όλες οι εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρίας που εκπροσωπεί ο κ. Κουφάκης, μέσω γενετικού προγράμματος έχουν αρχίσει να ψάχνουν τρόπους ώστε να δώσουν λύση. Το ιδεατό θα ήταν ένα υβρίδιο με ανθεκτικότητα στην καστανή ρυτίδωση, κάτι που ο κ. Κουφάκης εκτιμά ότι θα γίνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Προς το παρών, η λύση είναι να έχεις ένα ανεκτικό υβρίδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός έχει στα χέρια του ένα εργαλείο μέσω του οποίου μπορεί να κάνει την καλλιέργειά του πιο αποδοτική και να καλλιεργήσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η ανοχή είναι μία μορφή ανθεκτικότητας. Ανοχή σημαίνει να έχουμε ένα φυτό το οποίο μπορεί να έχει τον ιό αλλά να μην “νοσεί”. Όλες οι ντομάτες που βελτιώνει γενετικά η εταιρία με την οποία συνεργάζεται η AGRIS είναι με τα γονίδια της ανεκτικότητας. Αυτή τη στιγμή, όπως μας ενημέρωσε, υπάρχουν υβρίδια που έχουν φυσική ανοχή, κάτι που είναι θέμα γενοτύπου, και βάση αυτών των υβριδίων οι περισσότερες εταιρίες κάνουν γενετική βελτίωση. Το βασικότερο λοιπόν σε περίπτωση που ένας παραγωγός αντιμετωπίζει πρόβλημα, είναι να χρησιμοποιήσει τέτοιες ντομάτες.

hxonews

Οι ντομάτες που παράγουμε χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι η κατηγορία που προτεραιότητα έχει την γεύση, την πώληση σε λαχαναγορά και τον καταναλωτή. Η δεύτερη κατηγορία είναι ντομάτες που προορίζονται για εξαγωγή και για σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς, στα γενετικά προγράμματα των μεγάλων εταιριών προτεραιότητα δεν είναι η γεύση αλλά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως το χρώμα ή η διατηρησιμότητα. Η Ελλάδα παράγει κυρίως ντομάτες για την Ελληνική αγορά όπου η πρώτη προτεραιότητα είναι η γεύση γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες προσπαθούν να βελτιώσουν την γεύση με την εταιρία που συνεργάζεται η AGRIS να είναι κοντά στο να φτάσει υψηλά επίπεδα γεύσης. Αυτό που έχουν καταφέρει οι γενετιστές είναι να μπορέσουν να συνδυάσουν σε ένα υβρίδιο τόσο την ανοχή στην καστανή ρυτίδωση όσο και στο κίτρινο καρούλιασμα, το οποίο επίσης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και ταυτόχρονα το προϊόν να έχει το κατάλληλο χρώμα και την διατηρησιμότητα, χαρακτηριστικά απαραίτητα για την εμπορία της ντομάτας. Η AGRIS έχει καταφέρει να παρουσιάσει μία σειρά από προϊόντα που συνδυάζουν την ανοχή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Κουφάκης μας μίλησε για το υβρίδιο “fleming” από την καλλιέργεια του οποίου έχουν πολλά επαναστατικά αποτελέσματα και είναι αυτό που η εταιρία προτείνει για φύτευση μεγαλόκαρπης ντομάτας εμβολιασμένης η αυτόριζης την περίοδο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου και μέχρι τον Φεβρουάριο. Η καστανή ρυτίδωση υπάρχει παντού με το Μαρόκο και τη Σικελία να καλλιεργούν ήδη υβρίδια ανεκτικά στην καστανή ρυτίδωση. Συμβούλεψε λοιπόν τους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν τα ανεκτικά υβρίδια ντομάτας καθώς αποτελούν ένα εργαλείο για τους παραγωγούς. Το άλλο χαρακτηριστικό που έχει το υβρίδιο fleming και πρέπει να έχουν όλα τα υβρίδια, είναι το να είναι φιλικά προς τον παραγωγό.

Όσων αφορά τα υβρίδια σε άλλα προϊόντα, ο κ. Κουφάκης ανέφερε ότι ευτυχώς στο αγγούρι δεν υπάρχουν τόσο καταστροφικά ιολογικά προβλήματα. Υπάρχουν πολλές εταιρίες με υβρίδια αγγουριών. Η AGRIS είναι σε ένα στάδιο νέων υβριδίων και εμπορικά είναι έτοιμη στο κοντό αγγούρι με υβρίδια τα οποία αντέχουν σε πολλές ιώσεις και μυκητολογικά προβλήματα. Σχετικά με την πιπεριά, μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν υβρίδια όλων των τύπων αλλά τα στρέμματα δεν είναι πολλά ώστε να αντέξουν μεγάλο φορτίο. Η πιπεριά είναι ένα προϊόν το οποίο εξάγεται κυρίως από την Ιεράπετρα και είναι αναγνωρίσιμο από πολλές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης. Όσων αφορά τα ντοματίνια, ο κ. Κουφάκης είπε ότι αν και υπάρχουν υβρίδια με ανεκτικότητα δεν νομίζει ότι ο παραγωγός θα τα επιλέξει εύκολα καθώς έχουν διπλάσια τιμή σε σχέση με τα κανονικά φυτά. Εάν έχει πρόβλημα θα το κάνει αλλά εάν δεν έχει πιστεύει ότι θα επιλέξει να κινηθεί πιο συντηρητικά.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο παγκόσμιο στερέωμα της λαχανοκομίας. Όλοι οι γενετιστές προσπαθούν να βρουν υβρίδια ή ακόμα και υποκείμενα εμβολιασμού των λαχανικών που καλλιεργούνται στην λεκάνη της Μεσογείου κατάλληλα για τις ξηροθερμικές συνθήκες που βιώνουμε. Στην Κρήτη, λόγω της λειψυδρίας το πρόβλημα είναι πόσο θα αντέξει το φυτό στην ξηρασία και την υψηλή αλατότητα.

Κλείνοντας, όσων αφορά των ανταγωνισμό, ο οποίος όλο και μεγαλώνει, ο κ. Κουφάκης πιστεύει ότι η Ιεράπετρα λόγω του ότι καλλιεργεί χειμώνα αλλά και λόγω της εξέλιξης των παραγωγών της θα είναι πάντα μπροστά στο κομμάτι της καλλιέργειας. Η Αλβανία, η οποία έχει επίσης ήπιο κλίμα αποτελεί ανταγωνιστή για τις άλλες Βαλκανικές χώρες και όχι τόσο για την Κρήτη. Οι άλλες Βαλκανικές χώρες δεν εξάγουν αλλά καλλιεργούν για να καλύψουν την εσωτερική τους αγορά και τέλος η Τουρκία, αν και είναι μία τεράστια χώρα σε παραγωγή λαχανικών προμηθεύει κυρίως χώρες του Ανατολικού Μπλοκ.