Κουμουτσάκος: Μεγάλη η ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια

1:59 μ.μ. - Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2020
01:09 μ.μ. - Τετ, 09/59/2020
Image: Κουμουτσάκος: Μεγάλη η ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια

Για μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι στο Υπουργείο

Περιγράφοντας την κατάσταση στο ΚΥΤ Μόριας μίλησε για καταστροφή των περισσότερων κτηρίων παροχής υπηρεσιών τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να ανακτηθούν αρχεία και δεδομένα.

Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται έπειτα από την αυτοψία που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι δεν σημειώθηκε καμία απώλεια ζωής και ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα που έμεναν στη Μόρια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς ζώνες και ξενοδοχεία, καθώς αποτελούν προτεραιότητα μαζί με τους ευάλωτους.

Παράλληλα, μίλησε για την προσπάθεια να εγκατασταθούν σε διαφορετικές περιοχές οι περίπου 3.500 που εκτιμάται ότι έμειναν χωρίς κατάλυμα, με τα μέτρα να εξειδικεύονται μετά την αυτοψία του κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών όπως και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Εκατοντάδες ακόμη πρόσφυγες θεωρούνται αυτή τη στιγμή αγνοούμενοι, ενώ παραμένουν εστίες φωτιάς στο χώρο της Μόριας. Ανάμεσα στους "αγνοούμενους" και οι 36 θετικοί στον κορονοϊό που γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν.

Όσον αφορά τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ο Γιώργος Κομουτσάκος αναφέρθηκε σε ενημέρωση των αρμόδιων επιτρόπων της ΕΕ που έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να παράσχει όποια βοήθεια απαιτηθεί.

«Διαχειριζόμαστε μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προέχει η δράση στο πεδίο και όχι μόνο η συζήτηση για τα αίτια της καταστροφής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού υποκινούμενου από άλλα κέντρα. Διευκρίνησε ακόμη ότι η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για την έναρξη της πυρκαγιάς την οποία χαρακτήρισε αποτέλεσμα δυσαρέσκειας ορισμένων φιλοξενούμενων στη δομή για την επιβολή καραντίνας.

efsyn.gr