Κοζυράκη: Μετά τον Φλεβάρη θα ξέρουμε πως θα λειτουργήσει η νήσος Χρυσή

1:33 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023
01:01 μ.μ. - Τετ, 11/33/2023
Image: Κοζυράκη: Μετά τον Φλεβάρη θα ξέρουμε πως θα λειτουργήσει η νήσος Χρυσή

Τί δήλωσε στον Ηχώ 99,8 η Ειδική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για νήσο Χρυσή και εργάτες γης

Μέσα στον Φλεβάρη αναμένονται τα αποτελέσματα δυο σημαντικών μελετών που θα καθορίσουν ως έναν μεγάλο βαθμό το πως θα λειτουργήσει φέτος η νήσος Χρυσή του Δήμου Ιεράπετρας. Η ειδική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη σε συνέντευξή της στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι οι μελέτες αυτές έχουν να κάνουν με την φέρουσα ικανότητα επισκεψιμότητας αλλά και τη φύλαξη του νησιού.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη μια σειρά από ενέργειες όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί από την Επιτροπή παρακολούθησης και διαχείρισης της νήσου χρυσής στην οποία και συμμετέχει. Έχει γίνει η ετήσια αναφορά της Επιτροπής προς το Υπουργείο περιβάλλοντος για τα πεπραγμένα. Επιπλέον, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το ΜΑΙΧ παρακολουθούν τακτικά την πορεία του οικότοπου. Έχουν γίνει κάποιες εργασίες για απομάκρυνση μπαζών αν και παραμένουν και άλλα που επίσης θα πρέπει να απομακρυνθούν. Επίσης έχουν γίνει μικρές εργασίες οριοθέτησης του οικοτόπου και έχουν τοποθετηθεί κάποιες πινακίδες. Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια φυσική αναγέννηση του οικότοπου, αποκαθίστανται σταδιακά οι αμμοθίνες και όπως φαίνεται αυτή η «ανάπαυλα» ήταν απαραίτητη.

Η κα Κοζυράκη αναφέρθηκε και στην στάση του Δήμου Ιεράπετρας απέναντι στην Επιτροπή λέγοντας ότι ο Δήμος, σε πολλές πρωτοβουλίες και ενέργειες της Επιτροπής έδειξε μια άγονη διάθεση να σταθεί απέναντι, απαξιώνοντας αρκετά τον ρόλο της Επιτροπής. Ωστόσο η αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη συμμετέχει στις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής και υπάρχει επαφή και επικοινωνία. Εάν ήμασταν ενωμένοι , όπως έγινε στην περίπτωση των Χανίων, και συμφωνούσαμε σε κάποια πράγματα τότε θα ήταν πολύ καλύτερα και πράγματα θα έτρεχαν γρηγορότερα, τόνισε. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα, ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ συνέβαλε σημαντικά στην όλη προσπάθεια με τις χρηματοδοτήσεις δράσεων. Ενώ ένα μεγάλο αγκάθι παραμένει το ιδιοκτησιακό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει καθώς εκτός των άλλων εμφανίζονται περίπου 110 ιδιοκτήτες. Πλέον το θέμα είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Ως Επιτροπή οι κινήσεις τους είναι βασισμένες πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του οικοσυστήματος ως προστατευόμενη περιοχή.

Ακούστε εδώ τα όσα δήλωσε η κα Κοζυράκη η οποία εκτός από το θέμα της νήσου Χρυσής αναφέρεται και στο θέμα των εργατών γης και των ενεργειών που γίνονται από την πλευρά τους για το θέμα.