Κρήτη: Άμεσες παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

8:18 π.μ. - Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022
08:04 π.μ. - Δευ, 11/18/2022
Image: Κρήτη: Άμεσες παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος, ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα των επιχειρήσεων εγείρει το υψηλό ενεργειακό κόστος

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης. Ειδάλλως το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα αυτών».

Το μήνυμα αυτό, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με ένα σήμα κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων, στέλνει μέσω επιστολής της προς τα συναρμόδια υπουργεία η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που καλεί με αγωνία την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στον μεγάλο «βραχνά» του ενεργειακού κόστους, υπό το βάρος βεβαίως των απρόβλεπτων διαστάσεων που μπορεί να πάρει περαιτέρω η ενεργειακή και κατ' επέκταση η οικονομική κρίση και στη χώρα μας λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Μάλιστα στέκεται στον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτείνοντας την προώθηση των ΑΠΕ στην παραγωγική διαδικασία και την επιδότηση της αξιοποίησης του συνόλου τους για την παραγωγή ενέργειας, με έμφαση στα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει η κάθε περιοχή της χώρας.

Η επιστολή

«Είναι γεγονός ότι η εφοδιαστική αλυσίδα είναι διαταραγμένη από τα ισχυρά απόνερα της πανδημίας, με τα κόστη διαμετακόμισης των πρώτων υλών στα ύψη και το ενεργειακό να προστίθεται σε αυτά. Συνεπώς, με το απρόβλεπτο του ορίζοντα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης δημιουργείται ένα σκηνικό που ξεπερνά ακόμη και την πιο καλπάζουσα σκηνοθετική φαντασία. Η ρωσο-ουκρανική σύρραξη και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ε.Ε. ανέτρεψαν τις ροές των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας να βρίσκονται σε μια ατέρμονη και αβέβαιη κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι θαλάσσιες και οδικές μεταφορές έχουν εκτοξευτεί ελέω της - με γεωμετρική πρόοδο - αύξησης που έχουν λάβει τα καύσιμα και φυσικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που επηρεάζει όλο το φάσμα της μεταποίησης. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει συνολική αντίδραση σε επίπεδο Ε.Ε. για το ενεργειακό, ώστε να συγκρατηθεί τελικά αυτό το κόστος. Επιπλέον, οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας κλιμακώνουν το κόστος παραγωγής και μεταφοράς αγαθών σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε εξελίξεις που θυμίζουν εκείνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των επισιτιστικών κρίσεων του 2008 και του 2011.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργεί επιπλέον αυξανόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπό του στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τον κίνδυνο υπονόμευσης της τρέχουσας ανάκαμψης. Βασικοί παράγοντες που διέπουν τις αυξήσεις των τιμών περιλαμβάνουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας», αναφέρει η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ στην επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Βιομηχανίας κ. Θέμις Ευτυχίδου και συνεχίζει: «Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,3% τον Δεκέμβριο του 2021, από 4,4%. Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 0,2%. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν -0,3%. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι ο τρέχων πληθωρισμός θα φτάσει στο ανώτατο όριο τον χειμώνα του 2022 και στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί σε περίπου 3%, έως το 2023.

Βασικοί παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό περιλαμβάνουν το ενεργειακό κόστος και το κόστος των πρώτων υλών και ακολουθούν οι τιμές των υπηρεσιών και των βιομηχανικών αγαθών. Η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν από την ενέργεια (+2,57 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (+1,16), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,64) και τρόφιμα, και το αλκοόλ-καπνό (+0,49).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο υψηλός πληθωρισμός γίνεται αισθητός σε περισσότερους από 96,5 εκατ. Ευρωπαίους που ζουν στο όριο της φτώχιας ή και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος σε φθηνότερα προϊόντα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, και ειδικά οι χονδρικές τιμές σε συσκευασμένα τρόφιμα μέσα σε ένα μήνα κατέγραψαν αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε όλη την Ευρώπη. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης στην Ε.Ε., δύσκολα μπορεί να λυθεί επί του παρόντος ο “γρίφος του ευρωπληθωρισμού”».

Και η επιστολή του Παραρτήματος Κρήτης του ΤΕΕ συνεχίζει ως εξής: «Συνεπώς, η λύση για την ελληνική βιομηχανία και μεταποίηση είναι η παρέμβαση στο ενεργειακό κόστος. Οι Σύνδεσμοι Βιομηχανίας τονίζουν ότι η επιδότηση των 65 ευρώ/Mwh, που δίνεται στις βιομηχανίες για τον Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές, και εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επόμενου έτους.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης.

Όπως αναφέρουν, το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα αυτών.

Στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φυσικό αέριο όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Η τιμή προμήθειας για τον Μάρτιο είναι 80 ευρώ/Μwh, βάσει της οποίας το υπολογιζόμενο μεταβλητό κόστος για μια μονάδα φυσικού αερίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200 ευρώ/Μwh, εάν λάβουμε υπόψη μας και τη σημαντική πτώση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 στα 60 ευρώ/Mwh, από το επίπεδο των 90 ευρώ/Mwh που είχε φτάσει τους δύο τελευταίους μήνες.

Επομένως, οι τιμές των 360 ευρώ/Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, επιφέροντας απροσδόκητα οφέλη, αλλά τα οποία πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.

Η αύξηση των τιμών διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία, με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητά της».

Δέσμη προτάσεων

Τι προτείνουν οι μηχανικοί

«Το γεγονός της απότομης εξάρτησης από το φυσικό αέριο, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικών πηγών παραγωγής ενέργειας, αποτελεί δυστυχώς ανασταλτικό παράγοντα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης», σημειώνει ακόμα η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και καταλήγει με την εξής δέσμη προτάσεων:

«Προτείνουμε:

- Φ/Β net metering, αλλά και virtual net metering με δυνατότητα παραγωγής πάνω από το υφιστάμενο όριο που προβλέπεται μέχρι σήμερα, λόγω υπέρογκης κατανάλωσης ενέργειας από τους βιομηχανικούς πελάτες των παροχών ενέργειας.

- Προώθηση των ΑΠΕ στην παραγωγική διαδικασία (ανάκτηση αποβαλλόμενης θερμότητας, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κ.λπ.).

- Προώθηση ενεργειακών γειτονιών στα βιομηχανικά πάρκα (δίκτυα district), όπου απορριπτόμενη θερμότητα (θερμό ή ψυχρό) μπορεί να είναι πηγή θερμότητας για αντίθετη διαδικασία γειτονικής παραγωγικής μονάδας.

- Προωθητικά προγράμματα, για την ενεργειακή αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών, με σύγχρονους ηλεκτροκινητήρες κ.τ.λ., ώστε να μειωθεί η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας.

- Προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις παραγωγικές μονάδες.

- Επιδότηση της αξιοποίησης του συνόλου των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας, με έμφαση στα ανά περιφέρεια ειδικά χαρακτηριστικά. Η Κρήτη, για παράδειγμα, έχει πλεόνασμα σε βιομάζα, εύκολη πρόσβαση στον θαλάσσιο υδροφορέα, κ.τ.λ., τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον στρατηγικό σχεδιασμό της προώθησης των αντίστοιχων μέτρων».

neakriti.gr