Κρήτη: Κραυγή απόγνωσης για... φθηνό φάρμακο χημειοθεραπείας που βρίσκεται σε έλλειψη

2:37 μ.μ. - Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
02:01 μ.μ. - Τετ, 22/37/2020
Image: Κρήτη: Κραυγή απόγνωσης για... φθηνό φάρμακο χημειοθεραπείας που βρίσκεται σε έλλειψη

Οργή και πικρία από τους καρκινοπαθείς οι οποίοι βλέπουν το απόθεμα σημαντικού φαρμάκου για τις χημειοθεραπείες στην Κρήτη να λιγοστεύει και οι ίδιοι να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία

Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο που σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» των χημειοθεραπειών στο νησί ωστόσο σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υπάρχουν καταγγελίες σε νοσοκομεία όλης της χώρας για ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών.

Έλλειψη…φτηνού φαμάκου

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr η πρόεδρος του συλλόγου «Ευ ζω με τον καρκίνο» Καίτη Κουναλάκη «υπάρχει έλλειψη σε ένα φτηνό φάρμακο (κοστίζει λιγότερο από 10 ευρώ) και αυτή τη στιγμή στο ΠΑΓΝΗ γίνονται θεραπείες με πλατίνα, αλλά με φάρμακα δεύτερης γραμμής . Αν παραταθεί η έλλειψη για μεγάλο διάστημα οι γιατροί θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες θεραπείες. Δεν μπορούν να αφήσουν τους ασθενείς να ‘’πολεμούν’’ τον καρκίνο χωρίς ‘’όπλο’’. Οι γιατροί είναι ανήσυχοι και κινητοποιημένοι. Οι ασθενείς τα βάζουν με το γιατρό και θεωρούν ότι πρέπει να βρει μια λύση. Δεν ξέρουν ποιος ευθύνεται για την κατάσταση, όμως δεν ευθύνονται οι γιατροί. 10 φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το ίδιο φάρμακο…».

«Εγκληματική ενέργεια» για τους καρκινοπαθείς

Κι αφού μιλάμε για ανθρώπους στον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους που μάχονται χωρίς «όπλα» - καθώς για άγνωστο λόγο τους στερούνται- η κ. Κουναλάκη δεν διστάζει να κάνει λόγο «εγκληματική ενέργεια» και «ανευθυνότητα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Ο σύλλογος «Ευ ζω» έχει ήδη επικοινωνήσει με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και η Ομοσπονδία – που δέχεται κραυγές αγωνίας από όλη τη χώρα- έχει ενημερώσει για το θέμα εταιρείες και το υπουργείο Υγείας. Όσο για το που μπορεί να οφείλονται οι ελλείψεις η κ. Κουναλάκη απαντά ότι «δεν ξέρουμε που οφείλονται. Είναι πραγματικές ή τεχνητές οι ελλείψεις, υπάρχει προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου ή συμβαίνει κάτι άλλο».

To neakriti.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τη ΔΥΠΕ Κρήτης για το θέμα που έχει ανακύψει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, αλλά δεν κατέστη δυνατό.