Κρήτη: Η φονική πεταλούδα σκοτώνει και το Υπουργείο ακόμη… απουσιάζει

3:14 μ.μ. - Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2018
03:11 μ.μ. - Παρ, 23/14/2018
Image: Κρήτη: Η φονική πεταλούδα σκοτώνει και το Υπουργείο ακόμη… απουσιάζει

Σε λίγους μήνες ξεκινά η περίοδος έναρξης της διαδικασίας με στόχο την προστασία των κηπευτικών από την Tuta Absoluta και ακόμη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια, παρά τις δεσμεύσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Υπουργείο ακόμη δεν έχουν απαντήσει για την ημερομηνία που θα γίνει το παγκρήτιο ενημερωτικό σεμινάριο για τους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης.
Από τα τέλη καλοκαιριού έχουμε συνεχώς αναβολές για το περιβόητο παγκρήτιο σεμινάριο με στόχο την ενημέρωση των αγροτών για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας. Ενώ ακόμη αναμένονται άλλες απαντήσεις από το Υπουργείο, τη στιγμή που οι αγρότες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλη Ορφανουδάκη, είναι έτοιμοι εδώ και καιρό από τη δική τους πλευρά.
 
Το ζήτημα που τίθεται είναι πλέον τι θα πράξουν οι αγρότες ενόψει της νέας χρονιάς. Εκεί που περίμεναν πως θα ενταχθεί η Κρήτη στο Πρόγραμμα για την υλοποίηση της μεθόδου Κομφούζιο, τώρα βλέπουν πως είναι πιθανό – στη χειρότερη των περιπτώσεων - για μια χρονιά ακόμη να πολεμήσουν τη φονική πεταλούδα με ημίμετρα. Ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν από την πλευρά του Υπουργείου να υπάρχει επανασχεδιασμός του προγράμματος Κομφούζιο, αλλά σε βάρος μερίδας αγροτών του νησιού!
 
Σε κάθε περίπτωση το τοπίο παραμένει ως σήμερα θολό και εκεί που μιλούσαν όλοι για διεύρυνση του προγράμματος, τώρα υπαρχουν πληροφορίες για συρρίκνωση του!
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του εντόμου Tuta Absoluta, καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Σε περιοχές της Κρήτης, για πρώτη φορά, εντοπίστηκε τον Ιούνιο 2009. Η εισβολή του νέου είδους εντόμου, είχε από την πρώτη στιγμή, ως αποτέλεσμα, την πρόκληση σημαντικών ζημιών, υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας.
Η καλλιέργεια της ντομάτας για περιοχές της Κρήτης όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες.
Το έντομο Tuta Absoluta θεωρείται πλέον εγκατεστημένο σε επίπεδο επικράτειας και εκτός της ντομάτας μπορεί να προσβάλλει την καλλιέργεια μελιτζάνας, πιπεριάς, πατάτας, καπνού αλλά και άλλα αυτοφυή φυτά.
Το θέμα πάντως είναι πως με τη στάση του, το Υπουργείο έχει βάλει απέναντι του τον αγροτικό κόσμο τη στιγμή που έχει τεθεί το παραπάνω θέμα επανειλημμένα και από τους κυβερνητικούς Βουλευτές του νησιού, ζητώντας λύσεις για τους παραγωγούς κηπευτικών.
 
Τελευταία παρέμβαση για την επιλεξιμότητα της καλλιέργειας ντομάτας από τη δράση ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ έγινε από τον Σωκράτη Βαρδάκη. Με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέτει το θέμα της αντιμετώπισης του εντόμου με την ένταξη της καλλιέργειας θερμοκηπιακής ή υπαίθριας ντομάτας στη Δράση 10.1.8. «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
 
Έντομο... θάνατος
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσαρμοστικότητα και η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα του εντόμου, οι κλιματικές συνθήκες, η εμπορική δραστηριότητα που επιτρέπει την μεταφορά μολυσμένων προϊόντων, παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή του φαινομένου (καλλιεργητικά μέτρα, παρακολούθηση των πληθυσμών, βιολογική αντιμετώπιση αλλά και χημική αντιμετώπιση), συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του εντόμου.
 
Γι αυτό και ο κ. Βαρδάκης ρωτούσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν προτίθεται και με ποιο τρόπο το Υπουργείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να εντάξει στις επιλέξιμες καλλιέργειες, την ντομάτα, για την εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης στο πλαίσιο μιας αγροπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης του προγράμματος.
 
πηγή ekriti.gr