Κρήτη: Καταγγελίες για την εμφάνιση της φονικής - για τα φυτά - πεταλούδας

11:16 π.μ. - Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018
11:06 π.μ. - Σάβ, 16/16/2018
Image: Κρήτη: Καταγγελίες για την εμφάνιση της φονικής - για τα φυτά - πεταλούδας

Η Tuta Absoluta έκανε για μια χρονιά την εμφάνιση της στην Κρήτη, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει από παραγωγούς στην Κρήτη

Με βαση τις καταγγελίες αυτές παραγωγοί λένε ότι οι ντομάτες έχουν δεχτεί την επίθεση της φονικής πεταλούδας, κυρίως στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές  καλλιέργειες.
 
Σε περιοχές, όπως το Τυμπάκι Μεσσαράς, η "Tuta Absoluta" έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή μέσα από παρεμβάσεις, με πιο πρόσφατη αυτή του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται από το Βουλευτή, του ότι η αντιμετώπιση  της «tuta»  μπορεί να στοιχίζει έως και 250 Ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις προσβολές, όταν το κόστος παραγωγής και οι υποχρεώσεις των αγροτών αυξάνουν συνεχώς.
 
Σύμφωνα με τους ίδιους τους παραγωγούς, μόνο η μέθοδος «Κομφούζιο» θα σώσει τους παραγωγούς και ζητούν από την Κυβέρνηση να τους εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται για τους παραγωγούς άλλων περιοχών της χώρας.
Επιπλέον, αφού οι ζημιές που προκαλούνται από το έντομο T.absoluta δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του, παρέχοντας στήριξη στους παραγωγούς
 
Λήψη μέτρων
Αυτό που ζητείται είναι να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία και οι αρμόδιοι να εκσκήψουν πάνω στους παραγωγούς. Ενώ ο Βουλευτής ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει γνωστές τις ενέργειες με τις οποίες θα στηρίξει τους αγρότες και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
 
Στη Γαλλία η Xylella
Την ίδια ώρα στη Γαλλία είχαμε  ένα ακόμη κρούσμα του βακτηρίου Xylella, , προκαλώντας εκ νέου ανησυχία και στην Κρήτη.
Σε ότι έχει να κάνει με τη Γαλλία, ανάμεσα στα μολυσμένα φυτά, δεν βρίσκεται κανένα ελαιόδεντρο, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας της Var, τονίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι ελαιώνες της περιοχής
Το νέο χτύπημα, φέρνει τον αριθμό των κρουσμάτων στο συγκεκριμένο διαμέρισμα της Γαλλίας, στα έξι. Συγκεκριμένα, το βακτήριο ανιχνεύθηκε σε τέσσερις θάμνους μυρτιάς, αφού στα φυτά εντοπίστηκαν ίχνη αποξήρανσης. Η ανίχνευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας τακτικής διαδικασίας παρακολούθησης η οποία τίθεται σε εφαρμογή από τα τέλη του 2015.
 
Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση μετά την επιβεβαίωση του νέου κρούσματος και έγιναν ολες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν τον περιορισμό της μολυσμένης περιοχής, την απολύμανση και τον ξεριζωμό των φυτών-ξενιστών, ενώ ξεκίνησαν διεργασίες για τον προσδιορισμό της προέλευσης των φυτών.
 
Τα μέτρα αυτά είναι τα ίδια που εφαρμόζονται και στην Ισπανία. Στη χώρα μας το θέμα συνεχιζει να απασχολεί εντονα.
 
 
ekriti.gr