Κρήτη: Λαμβάνουν αποφάσεις για να προχωρήσει κανονικά το έργο του μεγάλου καλωδίου

7:40 μ.μ. - Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018
07:10 μ.μ. - Τρί, 30/40/2018
Image: Κρήτη: Λαμβάνουν αποφάσεις για να προχωρήσει κανονικά το έργο του μεγάλου καλωδίου

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και εντός 15 ημερών αναμένεται να προχωρήσει στην εξειδίκευση των δύο αποφάσεών της που αφορούσαν στην ανάθεση τους έργου στον ΑΔΜΗΕ

Όπως αναφέρουν στελέχη της στο energypress, «η ΡΑΕ κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν οι κανονισμοί και η κοινοτική νομοθεσία κι έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται».
 
Κατά τις ίδιες πηγές, το «αν παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί μόνο τα αρμόδια δικαστήρια μπορούν να το κρίνουν και κανένας άλλος. Επιπλέον η ΡΑΕ για τη λήψη των αποφάσεών της από τον Σεπτέμβριο έλαβε ως ορόσημο την έκθεση του ACER, η οποία διαπιστώνει διετή καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου PCI. Η Αρχή κινήθηκε με βάση αυτήν την διαπίστωση και σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να παρέμβει τον Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν, υποστηρίζει ότι έπρεπε να περιμένει η ΡΑΕ τον Ιανουάριο». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «δίδεται διαφορετική ερμηνεία από τη ΡΑΕ και τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε.».
Αν και πια η υπόθεση βρίσκεται στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί κάποια λύση κατόπιν διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ανησυχίες όμως της ελληνικής πλευράς εστιάζονται στο ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης ως προς την υλοποίηση του έργου με δεδομένο το πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης.
 
Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η ΡΑΕ σε αυτή την φάση εξετάζει τις διαδικασίες για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ.
Πέραν αυτού σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδες, η Αρχή αναμένεται να καταλήξει στα ακόλουθα θέματα τροποποιώντας ή εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της:
1.Στη συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής διαλειτουργικότητας, όπως είχαν συμφωνήσει τα εμπλεκόμενα στο έργο μέρη κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Βρυξελλών στις 8 Οκτωβρίου.
2.Στον καθορισμό του για την απόδοση της επένδυσης.
3.Στην παράταση της χρονικής προθεσμίας για την είσοδο της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης». Αυτή προβλέπεται να επιμηκυνθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
 
Το μεσοδιάστημα 2020-2022
 
Η ελληνική πλευρά θέλει να τρέξει τη διασύνδεση της Κρήτης καθώς λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών οδηγιών θα πρέπει να αποσυρθούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ.
Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητήσει παρέκκλιση από τις οδηγίες για το διάστημα ανάμεσα στο 2020 και 2022. Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και μέχρι να ετοιμαστεί η μεγάλη, «το νησί δεν μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα αλλά και ούτε οι καταναλωτές να επωμιστούν υψηλά κόστη από ακριβές λύσεις στην παραγωγή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.
 
Η πρόταση
 
Πρόταση με λύσεις για την εγκατάσταση νέας ισχύος στην Κρήτη, για τη μεταβατική περίοδο έως την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική (δηλαδή για το διάστημα 2020 - 2023), έχει ζητήσει - σύμφωνα με πληροφορίες - η ΡΑΕ να της υποβάλει η ΔΕΗ, συμφωνα με το worldenergynews.gr. 
Στόχος είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στην εισήγηση της ΔΕΗ να «μεταφράζονται» σε πρόσθετη ισχύ που θα ξεκινά από μερικές δεκάδες MW και θα φθάνει έως και τα 150 MW, σε συνάρτηση με τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται από τη ΡΑΕ για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της ΔΕΗ θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προτεινόμενων λύσεων, τις δυνατότητες χωροθέτησης καθώς και την εκτίμηση του κόστους τους.
Έτσι, ουσιαστικά θα σκιαγραφεί το πλήρες πλαίσιο εφαρμογής τους. 
Η προσθήκη νέας ισχύος ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει η ΡΑΕ για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας του νησιού, η οποία θα τεθεί εν αμφιβόλω ήδη από τις αρχές του 2020 όταν και θα λήξει το καθεστώς παρέκκλισης των τοπικών πετρελαϊκών μονάδων από την κοινοτική Οδηγία 2010/75 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED). 
Η εν λόγω Οδηγία αφορά τις μονάδες παραγωγής ενέργειας του Αθερινόλακκου, των Λινοπεραμάτων και των Χανίων, με τις ατμοηλεκτρικές μονάδες των ΑΗΣ Αθερινόλακκου και Λινοπεραμάτων να μην μπορούν έκτοτε να λειτουργούν περισσότερο από 1.500 ώρες ετησίως και τις αεριοστροβιλικές μονάδες των ΑΗΣ Χανίων και Λινοπεραμάτων περισσότερο από 500 ώρες ετησίως. 
 
Καμία παράταση στη λειτουργία των πετρελαϊκών σταθμών 
 
Μάλιστα, σε πρόσφατή απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, ο αρμόδιος Επίτροπος Miguel Arias Canete ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της εξαίρεσης των εν λόγω πετρελαϊκών σταθμών. 
Σε μία τέτοια περίπτωση, θα τεθούν σε περιορισμένη λειτουργία περίπου 601 MW από την ηλεκτροπαραγωγική βάση του νησιού, δηλαδή το 78,3% της συνολικής τρέχουσας εγκατεστημένης ισχύος. 
 
 
ekriti.gr