Κρούσμα φυματίωσης: Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και η απάντηση του Ηχώ 99,8

11:21 π.μ. - Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022
11:03 π.μ. - Τρί, 22/21/2022
Image: Κρούσμα φυματίωσης: Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και η απάντηση του Ηχώ 99,8

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου και την απάντηση του Ηχώ 99,8

Για περιστατικό με θετικό κρούσμα φυματίωσης σε δημοτικό σχολείο της Ιεράπετρας ενημερώθηκε, χθες , ο Ηχώ 99,8. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη σελίδα hxonews.gr  πρόκειται για εκπαιδευτικό που πιο συγκεκριμένα ανήκει στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προκειμένου να δοθούν κατάλληλες οδηγίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ο/η εκπαιδευτικός ασκεί πλέον μόνο διοικητικό έργο. Καταγγελίες πάντως κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού από τη διευθύντρια του σχολείου.

Το παραπάνω ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε αφού  πρώτα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι πράγματι υπάρχει περιστατικό εκπαιδευτικού με φυματίωση, προκάλεσε την αντίδραση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη» ο οποίος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Είναι κοινά παραδεκτό ότι στη σημερινή κοινωνική συγκυρία το λειτούργημα του εκπαιδευτικού βάλλεται από κάθε πλευρά και τείνει να γίνει βορά στα μέτρα και στις προϋποθέσεις που το ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο ορίζει. Ο ιερός θεσμός του εκπαιδευτικού σήμερα απαξιώνεται στα μάτια της κοινής γνώμης παρά το τεράστιο δυσανάλογο έργο που αυτός προσφέρει στην αναδόμηση, ανασυγκρότηση και αναδημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο οι αξίες και τα ιδανικά τείνουν να αποτελέσουν σταγόνα στον ωκεανό. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν θεωρητικά αλλά μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα, αν μπούμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε γιατί τόσο μεγάλη εμπάθεια και στόχευση των ΜΜΕ προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών, που ειδικά τα τελευταία χρόνια βάλλεται με όρους κοινωνικού αυτοματισμού. Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας μεθόδευσης εις βάρος Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, του οποίου η διευθύντρια και μια ακόμα συνάδελφος κατηγορήθηκαν ψευδώς για συγκάλυψη γεγονότος ιατρικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η σελίδα hxonews.gr, άκριτα κι ανυπόστατα δημοσίευσε για ακόμα μία φορά πληροφορίες κατασκευάζοντας δική της «είδηση» χωρίς να έχει επικοινωνήσει με τη διεύθυνση του σχολείου ή/και με την εκπαιδευτικό, όπως θα έπρεπε κι όπως ορίζουν οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος ώστε να ενημερωθεί ορθά κάνοντας αντικειμενικό ρεπορτάζ. Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως στην προσπάθεια να δεχτεί το σάιτ μερικά κλικ παραπάνω δεν τηρείται η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία της εξακρίβωσης και διασταύρωσης της είδησης, μεταφέρονται ανακριβείς πληροφορίες, δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, προσβάλλεται η τιμή κι η υπόληψη εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα προκαλείται αδικαιολόγητη αναστάτωση. Αποκαθιστώντας την αλήθεια ενημερώνουμε πως, η διεύθυνση του σχολείου καθιστά σαφές ότι έχουν ακολουθηθεί το σύνολο των νόμιμων διαδικασιών και η πιστή εφαρμογή των προβλεπόμενων πρωτόκολλων. Από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμεροι ο διευθυντής εκπαίδευσης, η υπηρεσία υγείας καθώς κι ο σύλλογος διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μαρία Λιουδάκη»:

1. Στηρίζουμε τη Διεύθυνση του σχολείου και την συνάδελφο που ψευδώς κατηγορήθηκαν.

2. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στοχοποίηση που υπέστησαν οι συνάδελφοι μας.

3. Απαιτούμε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, να ανακαλέσει ζητώντας συγγνώμη τόσο

από τους αναγνώστες της όσο κι από τις εκπαιδευτικούς που αδίκως διαπόμπευσε.

4. Παράλληλα, προτείνουμε την επόμενη φορά που θα θελήσει να δημοσιεύσει κάτι

σχετικό με την εκπαιδευτική κοινότητα να έρχεται σε επαφή με όλες τις πλευρές και τους

εμπλεκόμενους με μοναδικό στόχο την καθαρή και έντιμη δημοσιογραφική δραστηριότητα.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Φιλιππάκη Αικατερίνη, η  Γραμματέας Τρικόγιας Γεώργιος , τα μέλη Γαϊτανάκη Εστερ, Δατσέρη Σταυρούλα, Κεχαγιά Μαρία, Αγγελούσης Κωνσταντίνος, Τσίτσος Άρης»

Ακούστε εδώ την Πρόεδρο του Συλλόγου κα Φιλιππάκη στον Ηχώ 99,8:

-

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ HΧΩ 99,8 ΚΑΙ ΤOΥ HXONEWS.GR

Στόχος του  Ηχώ 99,8 και του hxonews.gr  είναι η έγκυρη  ενημέρωση των ακροατών και αναγνωστών μας, με Διασταυρωμένες Ειδήσεις. Σε καμία περίπτωση στόχος δεν ήταν τα  μερικά κλικ παραπάνω, ή η διαπόμπευση  εκπαιδευτικών. Αντιθέτως, σεβόμενοι τον/την εκπαιδευτικό αλλά πάνω  από όλα τα παιδιά και το ίδιο το σχολείο, δεν έγινε  αναφορά ούτε σε ποιο σχολείο εμφανίστηκε το κρούσμα,  ούτε αναφέρθηκαν ονόματα εκπαιδευτικού ή Διευθύντριας. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν υιοθετήσαμε την καταγγελία  συγκάλυψης,  που περιλάμβανε στοιχεία του σχολείου και ονόματα όπως αυτό της Διευθύντριας. Γιατί  δεν στοχεύαμε στη στοχοποίηση του σχολείου όπως η ανακοίνωση του Συλλόγου αφήνει να διαφανεί. Με εντιμότητα και διασταυρωμένες πληροφορίες, στοχεύαμε στην ενημέρωση για το κρούσμα φυματίωσης σε σχολείο.  

Ωστόσο τίθενται μια σειρά από ερωτήματα που δεν απαντώνται στην  ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών. Ισχύει ή όχι ότι υπήρξε κρούσμα φυματίωσης σε εκπαιδευτικό που ανήκει στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό;  Εάν ήταν ψευδής η πληροφόρηση για περιστατικό κρούσματος φυματίωσης,  γιατί δεν το διαψεύδει ο Σύλλογος; Μπορεί να ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που έδωσε οδηγίες,  ωστόσο  όμως ενημερώθηκε ο Σύλλογος Γονέων για το περιστατικό; Ενημερώθηκαν οι γονείς ώστε να προβούν προληπτικά σε κάποιες ενέργειες δεδομένου ότι πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά; Οι πληροφορίες μας είναι πως δεν υπήρξε ενημέρωση των γονέων . Εξάλλου αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του Συλλόγου, όπου μεταξύ των όσων ενημερώθηκαν, δεν αναφέρεται ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων. Δεν θεωρείται  ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας;  

Ο Ηχώ 99,8 και το hxonews.gr έχουν δείξει πολλαπλώς τη στήριξή τους  στο συγκεκριμένο σχολείο καλύπτοντας με ρεπορτάζ  το έργο που επιτελείται σε αυτό, χάρη στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και τη συνεργασία μαθητών και κάθε εμπλεκόμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης  τη στήριξη του προς τον σύλλογο, δημοσιεύοντας τις ανακοινώσεις τους,  πλέον των συνεντεύξεων με τον/την, εκάστοτε πρόεδρο για θέματα που τους απασχολούν.

Μαρία Τσαγκαράκη