Ξεκινά η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

7:38 π.μ. - Κυριακή, 10 Απριλίου 2016
07:04 π.μ. - Κυρ, 10/38/2016
Image: Ξεκινά η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα

Σύμφωνα με τον Guardian, μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

 Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, «η διαμονή στην ηπειρωτική χώρα θα είναι καταλληλότερη»

«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολη και θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα θα είναι καταλληλότερη για αυτούς σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά», δήλωσε στον Guardian ο Ν. Ξυδάκης και πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευπαθείς ομάδες, «πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας».
 
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 90% με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το μέγεθος των ροών στο αποκορύφωμά έφτανε ακόμα και τις 7.000 μέσα σε μία ημέρα με άντρες, γυναίκες και παιδιά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας έως το νησί της Λέσβου.
 
Αναφορά γίνεται και στη στάση της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν έχει πολλάκις τονίσει ότι η συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει, καθώς δεν τηρούνται οι υποσχέσεις απέναντι στην Τουρκία. Φιλοξενείται και δήλωση ευρωπαίου πρέσβη, που τονίζει πως αν η συμφωνία καταρρεύσει «η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί».

thepressproject.gr