Ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ υπό πολυεθνική ασπίδα προστασίας

10:20 π.μ. - Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017
10:07 π.μ. - Πέμ, 13/20/2017
Image: Ξεκίνησε η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ υπό πολυεθνική ασπίδα προστασίας

Διακριτική «ομπρέλα προστασίας» γύρω από τη νότια πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει φθάσει το «West Capella» ενόψει της γεώτρησης της Total στο Οικόπεδο 11

Έχουν σχηματίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (πλαισιωμένο από τα πλοία της ομάδα CVN-77), γαλλικές φρεγάτες, ελληνικά υποβρύχια και ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο.
 
Πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους είναι οι Τούρκοι και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχουν παραβιάσει τα πέντε ναυτικά μίλια που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την γεώτρηση στο οικόπεδο 11, αλλά ούτε και έχουν προβεί σε οποιαδήποτε παρενόχληση ή πρόκληση προς το γεωτρύπανο West Capella στην πορεία του προς τον Ονησίφορο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το West Capella δέχτηκε αναγνωριστική κλήση μέσω ασυρμάτου από τουρκικό πολεμικό σκάφος ενώ βρισκόταν μεταξύ Κύπρου και Κρήτης σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το τεμάχιο 11. 
 
Κάτι που συνηθίζει να πράττει με όλα τα πλοία που διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο και όπως λέχθηκε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θερμό επεισόδιο, πρόκληση ή παρενόχληση.
 
Η Λευκωσία έχει εκδώσει NAVTEX για το οικόπεδο 11 από το πρωί της Τρίτης, ενώ η Τουρκία το απόγευμα της ίδιας μέρας δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα (4, 5 και 6) της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια ασκήσεων.
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ουδεμία ανησυχία δικαιολογείται από την έναρξη της γεώτρησης. 
 
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.
 
Ωστόσο, ανέφερε ότι για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή 
επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο, εκτιμώντας ότι «η Άγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη “κόκκινη” γραμμή».
 
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί. 
 
Επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού».
 
 
Πηγή: realnews.gr