Ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης»

11:10 π.μ. - Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016
11:07 π.μ. - Παρ, 22/10/2016
Image: Ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης»

Ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Κρήτη τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Με τίτλο Νίκος Καζαντζάκης. Οπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο σκηνοθέτης, τα γυρίσματα θα λάβουν χώρα στα Αστερούσια, στο εγκαταλελειμμένο χωριό του Αγίου Νικολάου Χοντρολάκκι, καθώς και στο Λιμάνι Ηρακλείου. Τον σημαντικότερο 'Ελληνα συγγραφέα και στοχαστή θα ενσαρκώσει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενώ θα συμμετάσχουν η Μαρίνα Καλογήρου, ο Θοδωρής Αθερίδης, η Ζέτα Δούκα, ο Στάθης Ψάλτης , η Μαρία Σκουλά και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.
 
Το θέμα της ταινίας ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ου αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ, το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του. Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην Κρητική Ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία.» Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου και τις αξίες της ζωής. Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο. Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο. 
 
 
Ο Μεγάλος Έλληνας Συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ο οποίος γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1957, έλεγε πως δύο πράγματα καθόρισαν την ζωή του: Τα όνειρα και τα ταξίδια. Η ταινία ξεκινάει με ένα όνειρο λίγο πριν το θάνατό του, έναν εφιάλτη που καταλήγει στο πρόσωπο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (EL GRECO) και η ταινία τελειώνει με ένα λυτρωτικό όνειρο μέσα στο ΦΩΣ. Ο Καζαντζάκης, ακολουθώντας τα όνειρά του οδηγείται στην συγγραφή του αυτοβιογραφικού έργου του ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ σε κεφάλαια με συμπαραστάτη την διαισθητική συντρόφισσά του Ελένη. Τα κεφάλαια αυτά σε flashback θα ζωντανεύουν ως ένα συνεχές ταξίδι στους τόπους που επισκέφθηκε. Το Άγιον Όρος, το Όρος Σινά, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Μόσχα και το Πεκίνο. Συγχρόνως τα ταξίδια αυτά είναι ένα συνεχές εσωτερικό ταξίδι του συγγραφέα, ο οποίος αναζητά και διεκδικεί να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Νίτσε, τον Λένιν, για να καταλήξει στον πρόγονό του τον Οδυσσέα, και στη μεγάλη μήτρα, το Αιγαίον Πέλαγος και το Ελληνικό Φως. Εξοπλισμένος με την συνείδηση του χώρου του και της πνευματικότητάς του, καταλήγει σ’ αυτό που ονομάζει «Κρητική ματιά» και που τον οδηγεί στην κατάργηση του φόβου του θανάτου, δηλαδή στην ελευθερία. Aπ’ αυτό το μακρύ ταξίδι της ψυχής προς την ελευθερία και μέσα από βάσανα και δοκιμασίες, ο Νίκος Καζαντζάκης καταφέρνει να δημιουργήσει το οικουμενικό του έργο, που αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πυλώνα του ελληνικού αισθήματος και το οποίο μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να λειτουργήσει ευεργετικά και παρηγορητικά στις πάσχουσες ψυχές των μελλοντικών θεατών.