Ξυπνούν μνήμες από τη φονική παράσυρση του 18χρονο ποδοσφαιριστή στο Ηράκλειο

9:56 π.μ. - Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019
09:06 π.μ. - Παρ, 14/56/2019
Image: Ξυπνούν μνήμες από τη φονική παράσυρση του 18χρονο ποδοσφαιριστή στο Ηράκλειο

Στο σκαμνί 33χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα με το Ι.Χ. του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Μνήμες από το φρικτό τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί πριν από περίπου 7 χρόνια, επί της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο Ηράκλειο, και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός 18χρονου Κρητικού, αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό δύο συνομήλικων φίλων του, αναμένεται να ξυπνήσουν σε λίγα εικοσιτετράωρα στις δικαστικές αίθουσες.
 
Η επίμαχη υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί - σε δεύτερο βαθμό - από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου: Κατηγορούμενος είναι ένας 33χρονος άνδρας, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο τύπου smart, το οποίο, τον Μάιο του 2012, είχε παρασύρει τον 18χρονο Κώστα τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 4 μηνών.
 
Το δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον 18χρονο ποδοσφαιριστή του ΕΓΟΗ, είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου του 2012. Γύρω στις 5:30 το πρωί, ο αδικοχαμένος Κώστας περπατούσε μαζί με τους δύο συνομήλικους φίλους του (και ποδοσφαιριστές της ομάδας των Ασιτών) επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, επιστρέφοντας από τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Την ίδια ώρα επέστρεφε από τη νυχτερινή του διασκέδαση και ο 33χρονος, ο οποίος είχε συνεπιβάτη του στο όχημα έναν άνδρα.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος οδηγώντας το αυτοκίνητο «με κατεύθυνση από την παραλιακή λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου προς Χανιώπορτα, χωρίς σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή του και υπό την επήρεια οινοπνεύματος (1,9 gr/L αίματος), που αναιρεί την ικανότητα οδήγησης οχήματος, αλλά και με υπερβολική ταχύτητα, δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα τους πεζούς (...), που βάδιζαν στο δεξιό άκρο της λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με κατεύθυνση προς Χανιώπορτα, ώστε να ακινητοποιήσει το όχημά του ή να πραγματοποιήσει αποφευκτικό ελιγμό προς αποφυγή ατυχήματος, με αποτέλεσμα να τους παρασύρει», τραυματίζοντας θανάσιμα τον 18χρονο Κώστα, και προκαλώντας σωματικές κακώσεις στους δύο φίλους του.
 
Πρωτόδικα
 
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε γίνει στις 24 Μαρτίου του 2014 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Ο 28χρονος - τότε - κατηγορούμενος είχε δικαστεί και καταδικαστεί για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
 
Ειδικότερα, το δικαστήριο - υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί - επέβαλε στον κατηγορούμενο φυλάκιση 4 ετών για την ανθρωποκτονία από αμέλεια, φυλάκιση 3 ετών για κάθε μία από τις δύο σωματικές βλάβες, καθώς και φυλάκιση 8 μηνών συν 1.200 ευρώ για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Η συνολική ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον 33χρονο ήταν επτά έτη και 4 μήνες.
 
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ποινή μετατράπηκε από το δικαστήριο σε χρηματική ποινή, προς 20 ευρώ για κάθε ημέρα φυλάκισης. Εξάλλου, η Έδρα αποφάσισε η έφεση του κατηγορούμενου να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης 1.500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του για ένα χρόνο.
 
ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ
 
«Ρίχνω την ευθύνη στο αλκοόλ»
 
Επισημαίνεται ότι, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ζήτησε να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πρόταση η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Νωρίτερα, είχε απορριφθεί το αίτημα της πολιτικής αγωγής (ισχυρισμός) για χαρακτηρισμό της πράξης της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (που συνιστά πλημμέλημα) σε «διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, από την οποία επήλθε θάνατος», η οποία είναι κακουργηματικού βαθμού.
 
Κατά την απολογία του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δύο χρόνια τώρα βασανίζομαι πώς και δεν τους είδα (σ.σ. τα θύματα) και δεν μπορώ να καταλάβω. Ρίχνω την ευθύνη στο αλκοόλ... όμως, ακόμα και να μην είχα πιει, πάλι θα τους χτυπούσα. Ίσως, αν δεν είχα πιει, για ένα δευτερόλεπτο να προλάβαινα να τους δω, έστω και την τελευταία στιγμή». Εξάλλου, ο 33χρονος είχε πει, ακόμη, ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θρηνούσαν για τον χαμό του 18χρονου, ενώ - όπως είπε - ο ίδιος έκανε να μιλήσει δύο εβδομάδες (σ.σ. μετά το δυστύχημα).
 
 
neakriti.gr