Κτηματολόγιο: Στο 90% οι δηλώσεις – Τελική ημερομηνία ο Ιανουάριος του 2023

11:54 π.μ. - Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Παρ, 18/54/2022
Image: Κτηματολόγιο: Στο 90% οι δηλώσεις – Τελική ημερομηνία  ο Ιανουάριος του 2023

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο υπεύθυνος Κτηματολογικού Γραφείου στην Ιεράπετρα Θεολόγος Γέραλης

Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 οι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας στους Δήμους Σητείας και Αγίου Νικολάου θα πρέπει να αναρτήσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο μετά την παράταση που δόθηκε καθώς η προθεσμία έληγε στις 4 Νοεμβρίου.

Στην Ιεράπετρα , όπως και στο Οροπέδιο Λασιθίου, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων διόρθωσης για όσους είχαν κλείσει ραντεβού πριν τις 4 Νοέμβρη ώστε να θεωρούνται εμπρόθεσμοι, εξηγεί μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο υπεύθυνος Κτηματολογικού Γραφείου στην Ιεράπετρα κ. Θεολόγος Γέραλης.

Προσθέτει ότι όταν ολοκληρωθεί η συλλογή όλων των αιτήσεων στο τέλος του χρόνου, κατά τους πρώτους μήνες του 2023 θα γίνει επεξεργασία αυτών των αιτήσεων. Για όσες γίνουν δεκτές θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Σε άλλες που πχ ένας πολίτης θίγει έναν άλλο, πχ γείτονα ή συνδικαιούχο, θα παραπεμφθούν σε μια διαδικασία όπου ο αιτούντας θα πρέπει να ειδοποιήσει αυτόν που θίγει και εάν δεν υπάρξει συναίνεση από τον θιγόμενο θα παραπεμφθεί το θέμα στις επιτροπές του Κτηματολογίου σε επόμενη φάση.

Σε επίπεδο νομού Λασιθίου το ποσοστό συλλογής δικαιωμάτων από αυτό που ανέμεναν είναι της τάξης του 90% και η Ιεράπετρα έχει αγγίξει αυτό το ποσοστό του 90%.

Τώρα για όσους δεν έχουν υποβάλλει καθόλου αίτηση, η συλλογή δηλώσεων ακινήτων συνεχίζεται. Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπεται ένα πρόστιμο όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα ο νόμος. Είναι εξάλλου πιο σημαντικό να καταγράψουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο παρά ο φόβος του προστίμου. Ακόμα όμως και οι εκπρόθεσμες δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τον Γενάρη του 2023, αναλύει ο κ. Γέραλης.