Λαϊκές αγορές για ποιους;

2:02 μ.μ. - Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021
02:02 μ.μ. - Δευ, 15/02/2021
Image: Λαϊκές αγορές για ποιους;

Της Μαρίας Χανιωτάκη – Μυλωνάκη, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Θεμάτων Περιφέρειας Κρήτης

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραγωγών για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με το καθεστώς στις λαϊκές αγορές. Και με το δίκιο τους. Προβληματίζονται και αγωνιούν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Τη στιγμή που ήδη βιώνουν τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει επηρεάσει οικονομικά και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, αφού εδώ και ένα χρόνο περίπου κυριαρχεί η στασιμότητα σε όλους τους τομείς, έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο να τους δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο. Στην ουσία, αυτό το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στο θεσμό των λαικών αγορών επιτρέπεται να συμμετέχουν και εταιρείες, ενώ παράλληλα καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών (διοικητικά συμβούλια) και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Χώρος για τις ιδιωτικές εταιρείες υπάρχει και εκτός λαϊκών αγορών εκεί όπου δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια. Εάν εισχωρήσουν στις λαϊκές αγορές το κέρδος θα μετακυλήσει και ο πραγματικός παραγωγός χάνει το κέδρος του. Για του λόγου το αληθές, με αυτό το νομοσχέδιο ο ρόλος του πραγματικού παραγωγού μπαίνει σε σοβαρότατο κίνδυνο και οι συνέπειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα μπορούσαν να αποδειχθούν ζημιογόνες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Δεν είναι λοιπόν μόνο οι παραγωγοί οι χαμένοι της υπόθεσης, αλλά στο παιχνίδι μπαίνουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι επίσης επηρεάζονται αρνητικά από τις νέες εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αναμφίβολα λοιπόν, άμεσα εμπλεκόμενοι και αποδέκτες αρνητικών συνεπειών θα είναι και οι καταναλωτές, οι οποίοι επιλέγουν τις λαϊκές αγορές για τις αγορές τους. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια διαδοχική αλυσίδα εκμετάλλευσης και του καταναλωτή, ο οποίος θα δει τις τιμές των προϊόντων να σημειώνουν ανοδική πορεία. Ο καταναλωτής θα αντιληφθεί τα επακόλουθα του σχετιζόμενου νομοσχεδίου στην τσέπη του, καθώς δε θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τα προϊόντα σε χαμηλές τιμές από τον πραγματικό παραγωγό που αγόραζε έως σήμερα.

Οι παραγωγοί των λαικών αγορών προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Αναμφίβολα θα πρέπει να στηριχθούν αλλά και να εξασφαλιστεί το συμφέρον των ίδιων αλλά και των καταναλωτών. Οι ισορροπίες είναι λεπτές ειδικά σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως εξαιτίας του κορονοιού. Η υγειονομική κρίση αυτή έχει ήδη προκαλέσει σωρεία οικονομικών προβλημάτων σε πολλούς κλάδους – πόσω μάλλον στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι λοιπόν σωστό να τεντώνουμε ακόμα περισσότερο το σκοινί και είναι άδικο να μπαίνουν στο στόχαστρο οι βιοπαλαιστές – παραγωγοί. Σε τέτοιες περιόδους, η λογική επιτάσσει να επιδεικνύουμε στήριξη, σεβασμό και αλληλεγγύη σε κλάδους που μαστίζονται οικονομικά, αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι, βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη και συνάμα σκληρή νέα πραγματικότητα, ενώ παράλληλα προσφέρουν τα μέγιστα στην παραγωγική ατμομηχανή της Ελλάδας.