Λαχανόκηπος σε θάλασσα της Ιταλίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καλλιέργεια κηπευτικών

2:54 μ.μ. - Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016
02:08 μ.μ. - Τετ, 24/54/2016
Image: Λαχανόκηπος σε θάλασσα της Ιταλίας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καλλιέργεια κηπευτικών

Υποβρύχια παραγωγή κάθε είδους οπωροκηπευτικών

Βασιλικός, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια, αναπτύσσονται στον βυθό της θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Τζιάνι έχει δημιουργήσει λαχανόκηπο σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στο βυθό. 
 
Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό, λέει ο Τζιάνι. Και φέτος είναι, ήδη, η τέταρτη σεζόν. Αν κοιτάξετε προσεκτικά από την ακτή, βλέπετε σε απόσταση 20 έως 30 μέτρων από την παραλία φωτεινή λάμψη στα κύματα. Με μάσκα μπορείτε να δείτε από κοντά τον λαχανόκηπο.
 
«Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», λέει ο Τζιάνι Φοντανέζι. Ο ιδιοκτήτης του υποβρύχιου λαχανόκηπου εξηγεί πώς αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό. 
 
«Τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα»
 
«Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες, όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα-μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική. Ολα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι, επίσης, υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά», δηλώνει ο Τζιάνι, ο οποίος βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπού του από την οροφή του θόλου.
 
Τώρα, πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για καλλυντικά. Οι χημικές αναλύσεις δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις. Αρκετά πανεπιστήμια μελέτησαν τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και είδαν, μεν, ότι όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα. 
 
Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει ο Τζιάνι και προσθέτει ότι «ο πρώτος στόχος είναι το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλη κλίμακα».
 
Πηγή: tanea.gr