Λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο

9:29 π.μ. - Δευτέρα, 11 Μαΐου 2020
09:05 π.μ. - Δευ, 11/29/2020

Εικόνες και βίντεο από την χθεσινή διαμαρτυρία πολιτών στην Επισκοπή

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν πολίτες της Ιεράπετρας και όχι μόνο στο ενδεχόμενο τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην τοπική Κοινότητα Κάτω Χωριού σε λόφο της Επισκοπής. Για την κινητοποίηση μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Παύλος Δασκαλάκης λέγοντας ότι ήταν μια έκτακτη κινητοποίηση καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα οι ανεμογεννήτριες που είναι ήδη στο Ηράκλειο , θα τοποθετηθούν σε φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν στην Ιεράπετρα. Οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με συμμετοχή από Λασίθι και Ηράκλειο.

hxonews
hxonews

Τίθενται μια σειρά από ερωτήματα όπως, πως γίνεται ένα τέτοιο έργο μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και ποια η ευθύνη του υπουργείου πολιτισμού. Ποιος έδωσε άδεια για τη διάνοιξη δρόμων , εάν θα επιτραπεί από τον δήμο η διέλευση των φορτηγών όταν, σημειωτέων, το δημοτικό συμβούλιο έχει ομόφωνα εκφράσει τη διαφωνία του στην επένδυση.

hxonews
hxonews

Ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε υπάρχουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειες που είναι ωφέλιμες για την τοπική κοινωνία και σε τέτοιες επενδύσεις δεν λένε όχι. Λένε όχι στις ΒΑΠΕ. Είπε ακόμη πως με το νέο αντιπεριβαλλοντικό, όπως το ονόμασε, σχέδιο που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού θα αλλάξουν πολλά από όσα γνωρίζαμε για προστατευόμενες περιοχές, περιοχές Natura κλπ και δεν αποκλείεται να δούμε τα βουνά μας να γεμίζουν με ανεμογεννήτριες. Η δε λίμνη Μπραμιανών, ένα δημόσιο έργο, θα γίνει υβριδικό πάρκο με ανεμογεννήτριες και το ρεύμα που θα παράγεται θα στέλνεται στο εξωτερικό. Για όλα αυτά δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Σύντομα και λαμβάνοντας μέτρα λόγω κορωνοϊού, θα γίνει ανοιχτή συνάντηση ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και να παρθούν αποφάσεις.

Δυο λόγια για την περιοχή όπως αναφέρονται σε ανάρτηση του κ. Δασκαλάκη :

Καζάρμα Επισκοπής

(λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Ανεμογεννήτριες!)

Οχυρωματικό έργο, ένα μικρό κάστρο, που δεσπόζει στον ισθμό Ιεράπετρας - Παχιάς Άμμου. Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά από τους Βενετούς (Καζάρμα=Casa di Arma), τους Οθωμανούς (Κούλες) και τους Γερμανούς. Διατηρείται σε καλή κατάσταση αν και χρήζει αποκατάστασης.

hxonews
hxonews

Ο ισθμός της Ιεράπετρας, από την Παχειά Άμμο ως την Ιεράπετρα, ήταν μια δίοδος πολύ σπουδαίας σημασίας στο Νομό Λασιθίου. Η οχύρωση επομένως της διόδου αυτής εξασφάλισε την πλήρη αποκοπή των σχέσεων των επαρχιών Μιραμπέλου και Ιεράπετρας, ενώ συγχρόνως απομόνωνε την επαρχία Σητείας. Έτσι οι Τούρκοι έκτισαν Κουλέδες ή Καλέδες στην Παχειά Άμμο, στη Βασιλική, στην Επισκοπή και στο Κεντρί. Ο μικρός Κούλες της Παχειάς Άμμου βρισκόταν στη θέση Χαλέπα, ανατολικά και κοντά από το χωριό, ενώ βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο σκοπός του ήταν κυρίως ο έλεγχος του όρμου της Παχειάς Άμμου, αλλά και όλου του Μιραμπέλου, ενώ επικοινωνούσε με τον πύργο της Βασιλικής. Ο Κούλες της Βασιλικής βρισκόταν νότια του χωριού πάνω στο λόφο, δίπλα στον οποίο βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες, και η πρόσβαση γίνεται με δρόμο που φτάνει ως εκεί. Είναι μικρός (7x7 μ.) και σκοπός του ήταν η μεταφορά των μηνυμάτων του Κούλε της Παχειάς Άμμου στον Κούλε της Επισκοπής. Ο Κούλες της Επισκοπής βρισκόταν σε χαμηλό λόφο κοντά στο ομώνυμο χωριό κι ήταν ο κεντρικός πύργος της επαρχίας (κισλά) και ο μεγαλύτερος (15x4 μ.), ενώ τμήμα του σώζεται σε άσχημη κατάσταση. Στον Κούλε υπήρχε υπόγεια σήραγγα που οδηγούσε έξω από αυτόν σε μεγάλη απόσταση. Κύριος προορισμός του ήταν η άμεση στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση συναγερμού. Τέλος, ο Κούλες του Κεντριού ήταν χτισμένος στη θέση που βρίσκεται το σχολείο του ομώνυμου χωριού, χωρίς να σώζεται κανένα ίχνος του. Κούλες είχε κτιστεί και στις Μάλλες, που ήλεγχε το βόρειο μέρος του ποταμού Σαραντάπηχου, και έμοιαζε με τον Κούλε της Ρίζας στη Βιάννο.

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μαχαιράς
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μαχαιράς
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews Εναέριες φωτογραφίες: Σωκράτης Νικητίδης
Εναέριες φωτογραφίες: Σωκράτης Νικητίδης