Λεχουρίτης - ΙΝΚΑ: Απλησίαστα και κακής ποιότητας προϊόντα στην αγορά

12:00 μ.μ. - Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023
12:01 μ.μ. - Πέμ, 19/00/2023
Image: Λεχουρίτης - ΙΝΚΑ: Απλησίαστα και κακής ποιότητας προϊόντα στην αγορά

Ελέγχουμε τις τιμές και δεν ελέγχουμε την ποιότητα;

Η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν έχει σταματημό και ευθύνη για αυτό έχει και η κυβέρνηση. Γιατί εκείνη έχει την ευθύνη ελέγχου της αγοράς και εάν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας - κερδοσκοπίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. κ. Λεχουρίτης Γ, μιλώντας στον Ηχώ 99,8 . Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να σταματήσει τον εμπαιγμό γιατί ο καταναλωτής ξέρει πόσο πληρώνει τώρα τα τρόφιμα που αγοράζει και πόσο τα αγόραζε πριν. Ξέρει πόσο ρεύμα πλήρωνε και πόσο πληρώνει τώρα. Μας έλεγαν ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την αύξηση του ενεργειακού κόστος. Τώρα που η τιμή στο φυσικό αέριο έχει «πέσει» γιατί δεν μειώνεται η κιλοβατώρα, έθεσε το ερώτημα και πρόσθεσε.

Τι να πει κανείς και για τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Όταν πχ στη βόρεια Ελλάδα τα αλλαντικά έχουν 9,00 -9,50 ευρώ και στην Κάρπαθο 15 ευρώ. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Τελικά τα «καλάθια νοικοκυριού» εφαρμόζονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στην περιφέρεια; Άλλο προϊόν. Η ελληνική φέτα ήταν πέρυσι γύρω στα 8 ευρώ. Η ίδια φέτα πωλείται φέτος 11,30. Η στατιστική εταιρεία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Ένα παράδειγμα εδώ είναι το ψωμί. Η φραντζόλα από 0,80 λεπτά πήγε στο 1,10 και η Στατιστική έδωσε αύξηση 4,5 % όταν είναι εμφανές ότι η ακρίβεια ήταν 30%. Εάν λοιπόν η κυβέρνηση παίρνει στοιχεία «μεθοδευμένα» για να λάβει αποφάσεις, τότε κάτι δεν πάει καλά και είναι πλασματικό ότι ο πληθωρισμός πέφτει. Ο Έλληνας έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του μισθού του στα τρόφιμα. Ακρίβεια όμως έχουμε παντού, όχι μόνο στα τρόφιμα. Οπότε το κάθε νοικοκυριό επιβαρύνεται πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υπάρχουν και όσοι υπάρχουν δεν επαρκούν. Και ένα άλλο ερώτημα. Ποιος ελέγχει και την ποιότητα των προϊόντων; Στην αγορά έχουμε απλησίαστα και κακής ποιότητας προϊόντα. Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος, υποστήριξε. Εκτιμώντας ότι περίπου τον Ιούλιο θα έχουμε μείωση στις τιμές για να αυξηθούν και πάλι, μέσα στο 2024.

Μίλησε ακόμη για τα «market» και άλλα «pass», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα μέτρα δεν στηρίζουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και είναι περισσότερο « εκλογές pass».

Προέτρεψε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να κάνουν πρώτα μια έρευνα αγοράς πριν τα ψώνια τους.