Λιμεναρχείο Ιεράπετρας: Σταματήστε να ταΐζετε την χελώνα caretta caretta

5:01 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022
05:07 μ.μ. - Παρ, 29/01/2022
Image:  Λιμεναρχείο Ιεράπετρας: Σταματήστε να ταΐζετε την χελώνα caretta caretta

Τα άγρια ζώα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατοικίδια.

Αναφορικά με το γεγονός της συχνής παρουσίας μιας θαλάσσιας χελώνας του είδους Carreta – Carreta στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ιεράπετρας, και ειδικότερα έμπροσθεν των καταστημάτων εστίασης, και κατόπιν αναφορών ότι η παρουσία του ζώου προκαλεί αρκετούς πολίτες να έρθουν σε επαφή μαζί του ταΐζοντας το, η Υπηρεσία μας επιθυμεί να εφιστήσει ιδιαιτέρως την προσοχή σε λουόμενους, κατοίκους, επισκέπτες και θαμώνες των καταστημάτων εστίασης σε περίπτωση που αντιληφθούν την παρουσία του συγκεκριμένου ζώου και σε ότι αφορά τις θαλάσσιες χελώνες γενικότερα.

Οι θαλάσσιες χελώνες απαντώνται σε ολόκληρο τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας όπου ζευγαρώνουν, τρέφονται και μεταναστεύουν. Βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που απειλούν την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολίτες να ταΐζουν μια θαλάσσια χελώνα που τυχαίνει να συχνάζει στο παραλιακό κομμάτι της Ιεράπετρας, στο σημείο που βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης και πιθανότατα να έρχονται και σε φυσική επαφή μαζί της.

Σε παρόμοιες αναφορές που έχει δεχτεί κατά καιρούς, ο σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» τονίζει ότι η παροχή τροφής σε άγρια ζώα επηρεάζει τόσο την υγεία τους, καθώς ανατρέπονται οι διατροφικές τους συνήθειες, όσο και τη συμπεριφορά τους. Αποτελεί δε σημαντική όχληση για τα ζώα αυτά και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ανθρώπων, καθώς έχουν αναφερθεί επιθέσεις θαλάσσιων χελωνών σε ανθρώπους εξαιτίας αυτής της τακτικής. Με τέτοιου είδους πρακτικές, οι θαλάσσιες χελώνες συσχετίζουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή. Αυτό το γεγονός τις οδηγεί στο να εξοικειώνονται και να πλησιάζουν τους ανθρώπους με σκοπό την αναζήτηση τροφής, εκδηλώνοντας έτσι την αντίστοιχη συμπεριφορά που έχουν και στο φυσικό τους περιβάλλον, με αποτέλεσμα να γίνουν δυνητικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο, καθώς το ράμφος της χελώνας είναι ισχυρό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, ακόμα και ακρωτηριασμό.

Τονίζουμε ότι η πρακτική του ταΐσματος των θαλάσσιων χελωνών και η οποιασδήποτε μορφής φυσική επαφή μαζί τους είναι επικίνδυνη και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμβαίνει, διότι:

– Τα άγρια ζώα δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατοικίδια.

– Η θάλασσα είναι το φυσικό περιβάλλον της θαλάσσιας χελώνας και σε αυτό τρέφεται.  Η παροχή φαγητού σε άγρια ζώα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη φυσιολογική συμπεριφορά τους καθώς και στην ασφάλεια των ανθρώπων.

– Εκτός απ’ το τάισμα, δεν πρέπει να επιχειρείται και οποιουδήποτε είδους επαφή. Σε καμιά περίπτωση δεν ακουμπάμε και δεν χαϊδεύουμε το ζώο.

Ως Υπηρεσία, παρακαλούμε θερμά όλους τους πολίτες, επισκέπτες, λουόμενους και θαμώνες των καταστημάτων του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας για την άμεση διακοπή της πρακτικής του ταΐσματος της χελώνας που έχει παρατηρηθεί, αφενός για την προστασία του ίδιου του ζώου, αφετέρου για την ασφάλεια τους και την αποφυγή απρόβλεπτων και δυσάρεστων καταστάσεων.

Ο Λιμενάρχης

Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Ιωάννης