Λιοντάκης: Διαφάνεια εδώ και τώρα στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

1:10 μ.μ. - Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
01:04 μ.μ. - Τρί, 16/10/2024
Image: Λιοντάκης: Διαφάνεια εδώ και τώρα στον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας

Να κληθεί άμεσα η Γενική Συνέλευση με θέματα τη μείωση της τιμής του νερού και την παραίτηση του προέδρου

Με έκδηλη την αγωνία του για το μέλλον του ΤΟΕΒ ο κ. Γιάννης Λιοντάκης, πρώην διευθυντής του ΤΟΕΒ επί 37 χρόνια, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα και την πορεία του ΤΟΕΒ, βρέθηκε σήμερα στο στούντιο του Ηχώ 99,8.

Ο ΤΟΕΒ όπως ανέφερε ο κ. Λιοντάκης πρέπει να κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να κυνηγάει τα έργα για το νερό. Χρειάζεται περισσότερη πίεση προς την κυβέρνηση και γραπτές διαβεβαιώσεις. Πρέπει να υπάρχουν έγγραφα για όσα ανακοινώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, ένα θέλει να είναι αξιόπιστος. Η δεύτερη, είναι οι ενέργειες που μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ΤΟΕΒ. Μπορεί να κάνει μικρά έργα, όπως την κατασκευή δρόμων, τον έλεγχο των εγκαταλελειμμένων θερμοκηπίων που δεν δηλώνονται και την μείωση στις απώλειες νερού με την προστασία των ανενεργών υδρομέτρων. Ο κ. Λιοντάκης προτείνει να γίνεται ουσιαστικά ένα νοικοκύρεμα, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Λόγω της αδράνειας του οργανισμού, και δεδομένης της κατάστασης λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, ο κ. Λιοντάκης έστειλε επιστολή στον ΤΟΕΒ με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για την ποσότητα του νερού που υπάρχει στο φράγμα. Ωστόσο του απάντησαν ότι ο αισθητήρας που δίνει αυτά τα δεδομένα έχει χαλάσει και δεν είναι δυνατόν να τον ενημερώσουν. Στη συνέχεια, ζήτησε να δει τον πίνακα με τα δεδομένα που κρατούσε ο ίδιος από τις ποσότητες του νερού στο φράγμα ανά τα χρόνια όσα χρόνια ήταν πρόεδρος του οργανισμού αλλά οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν γνώριζαν που βρίσκεται. Ο πίνακας αυτός είναι σημαντικός καθώς περιέχει όλα τα ιστορικά στατιστικά στοιχεία βάση των οποίων θα μπορούσε ο ΤΟΕΒ να διαχειριστεί την τωρινή κατάσταση λειψυδρίας.

Όσων αφορά το χρέος του Δήμου προς τον ΤΟΕΒ, ο κ. Λιοντάκης ανέφερε ότι ξεκίνησε στα μέσα του 2013 και άρχισε να αυξάνεται καθώς δεν υπήρχε τρόπος αποπληρωμής. Λόγω του ότι ο πρώην δήμαρχος κ. Καλαντζάκης έδωσε την συγκατάθεσή του για να ανοιχτούν οι δύο γεωτρήσεις ο ΤΟΕΒ δεν ζητούσε τα χρήματα που χρωστούσε ο Δήμος και το έκανε μόνο προεκλογικά, κλειδώνοντας τους λογαριασμούς του, παρόλο που ο Δήμος είχε ζητήσει χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του χρέους.

Ο κ. Λιοντάκης, για πρώτη φορά μιλάει για μείωση της τιμής του νερού και εξηγεί τους λόγους. Ο ΤΟΕΒ είναι ένας κοινωφελής οργανισμός, αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ανταποδοτικά. Οι αυξήσεις που έχουν γίνει ανά τα χρόνια, έγιναν για να καλύψουν ανάγκες των πολιτών, όπως την αγορά σωληνώσεων και άλλων απαραίτητων εργαλείων για το δίκτυο νερού, τη βελτίωση των δρόμων και τέλος, για την κάλυψη των εξόδων λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί και ο ΤΟΕΒ έχει πάρει χρηματοδότηση για το ρεύμα. Ωστόσο, η τιμή του νερού δεν έχει μειωθεί. Ο ΤΟΕΒ αυτή τη στιγμή έχει χρηματικό απόθεμα, δεν χρωστάει αλλά τα χρέη των καταναλωτών έχουν εκτιναχθεί. Οι συνεπείς καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν ενώ οι ασυνεπείς λειτουργούν εις βάρος και των συνεπών καταναλωτών καθώς και εις βάρος του οργανισμού μιας και ο ΤΟΕΒ για να εισπράξει αυτά τα χρέη θα πρέπει να περάσουν χρόνια.

Ο κ. Λιοντάκης κατήγγειλε ότι ενώ ζήτησε στοιχεία του οργανισμού, που σύμφωνα με το καταστατικό είναι υποχρεωμένοι να του δώσουν, δεν του τα έδωσαν ποτέ. Σύμφωνα με το καταστατικό οφείλουν να δώσουν οικονομικά στοιχεία και ότι άλλο ζητηθεί, σε μέλη του ΤΟΕΒ ως οφείλει ο οργανισμός στα πλαίσια της διαφάνειας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρενέβη ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης, ο οποίος εκθείασε τις γνώσεις του κ. Λιοντάκη για τα θέματα διαχείρισης του ΤΟΕΒ. Στη συνέχεια ο κ. Καλαντζάκης αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου που έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη, να επισκεφθεί την Ιεράπετρα προκειμένου να λάβει γνώση των απαραίτητων έργων υποδομής που υπολείπονται. Τέλος, κάλεσε το ΔΣ του ΤΟΕΒ να πρωτοστατήσει ώστε να κατακτήσουμε αυτά που μας αναλογούν.

Κλείνοντας, ο κ. Λιοντάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύρβας, καλώντας τον πρόεδρο να εξηγήσει στους πολίτες ποια είναι η σχέση του ΤΟΕΒ με την Κύρβας. Τέλος, ο κ. Λιοντάκης κάλεσε σε γενική συνέλευση τα μέλη του ΤΟΕΒ θέτοντας δύο θέματα: τη μείωση του νερού και την παραίτηση του προέδρου.