Lockdown: Λιανεμπόριο μόνο με click away – Αντιδράσεις για το μερικό άνοιγμα

10:01 π.μ. - Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020
10:12 π.μ. - Σάβ, 12/01/2020
Image: Lockdown: Λιανεμπόριο μόνο με click away – Αντιδράσεις για το μερικό άνοιγμα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το click away εν μέσω lockdown

Με τα κρούσματα να παραμένουν σταθερά πάνω από τα 1.200, τους νεκρούς να φτάνουν τριψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση και τις ΜΕΘ να πιέζονται, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων.

Έτσι, το lockdown… νίκησε και βαδίζουμε σε μια πολύ διαφορετική εορταστική περίοδο, όπως διαφορετικό και δύσκολο ήταν ολόκληρο το 2020.

Έχει μείνει ένα 24ωρο για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων με τη μέθοδο του click away και παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται πυρετωδώς για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες παραλαβής παραγγελίας και παράδοσης των προϊόντων.

Για την εορταστική περίοδο διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου, με εξαίρεση την παραλαβή των εμπορευμάτων μόνο με click away από αύριο Κυριακή έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου.

Σε ισχύ το click – away εν μέσω lockdown

Έτσι, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα με αποστολή SMS (κωδικός 2) για την παραλαβή της παραγγελίας τους click-away.

Θα επιτρέπεται δηλαδή η λιανική πώληση με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Η παραγγελία θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε τηλεφωνικά, και η πληρωμή θα γίνεται είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS, έξω από το κατάστημα. Η παραγγελία θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο σε συγκεκριμένο χρόνο και με ηλεκτρονική απόδειξη.

Η σειρά αναμονής έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.

Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. – και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα. 

hxonews

Οι αντιδράσεις για το click away

Αντιδράσεις προκάλεσε στον εμπορικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μέθοδο του click away.

Για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και «καμία αναπλήρωση των απωλειών δεν θα επέλθει με τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης χαρακτηρίζει το μέτρο ως «συμπληρωματικό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς» και εκτιμά ότι μόνο το «10% των επιχειρήσεων θα μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο», ενώ εκτιμά ότι είναι ανεφάρμοστο στα χιλιάδες συνοικιακά καταστήματα.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε ότι, εφόσον, η συνέχιση του lockdown δεν μπορεί να αποφευχθεί, η κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Τα σούπερ μάρκετ

Αυτήν την Κυριακή θα είναι προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μαρκετ, ενώ και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λειτουργούν με το σύστημα του click away.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απελευθερωθούν και στα σούπερ μαρκετ». 

hxonews

Το χονδρεμπόριο

Ιδιαίτερα για τη λειτουργικά του χονδρεμπορικού εμπορίου, επειδή υπήρξαν καταγγελίες για παράτυπη λειτουργία αποφασίστηκε ότι θα επιτρέπεται φυσική παρουσία μέσα σε αυτά τα καταστήματα μόνο για επαγγελματίες που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα κάνουν τις αγορές τους με τη μέθοδο του click away.

Ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία

Από τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, θα λειτουργήσουν τα κομμωτήρια – κουρεία και τα βιβλιοπωλεία, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε επίσης: «Μάχη» για ένα ραντεβού στα κομμωτήρια

Αντιστοίχως, ανοίγουν τα καταστήματα που πωλούν αμιγώς βιβλία την ίδια ημέρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η παροχή υπηρεσίας μανικιούρ, πεντικιούρ. 

hxonews

Τα βιβλιοπωλεία, 1.784 στον αριθμό, θα λειτουργούν με ανώτατο όριο 4 πελατών σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Από τις υπηρεσίες θα λειτουργήσουν επίσης, εκτός κομμωτηρίων και κουρείων, τα ΚΤΕΟ.

in.gr