Μ. Θραψανιώτης: «Επιμένει το Υπουργείο να καταργήσει άμεσα τα Υποθηκοφυλακεία»

6:41 μ.μ. - Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022
06:01 μ.μ. - Πέμ, 20/41/2022
Image: Μ. Θραψανιώτης: «Επιμένει το Υπουργείο να καταργήσει άμεσα τα Υποθηκοφυλακεία»

Κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά με αποδέκτη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θέμα την Κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, αναδεικνύοντας τη δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομού μας, που θα δημιουργηθεί από την κατάργηση των τεσσάρων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και την ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν προηγηθεί μια σειρά ενεργειών που θα βοηθούσε μα λειτουργήσουν με λιγότερα προβλήματα οι νέες υπηρεσίες.

Αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω και της έξαρσης της πανδημίας, χρειαζόμαστε αξιόπιστες δομές που θα βοηθούν και όχι θα εμποδίζουν τους πολίτες στις υπηρεσίες που αφορούν την αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Βιαστικές κινήσεις χωρίς διαδικασίες ομαλής μετάβασης, θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, όπως αναφέρουν.

Αναλυτικά η Αναφορά:

Θέμα: «Κατάργηση έμμισθου και άμισθων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου και ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου»

Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου» στην οποία αναφέρεται ότι:

«Η γνωστοποίηση της επίσπευσης κατάργησης των τεσσάρων Υποθηκοφυλακείων του Νομού Λασιθίου, ενός (1) έμμισθου (Υποθηκοφυλακείου Νεάπολης) και τριών (3) άμισθων και η ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως θα δραστηριοποιηθεί στο Νομό μας με το Υποκατάστημα Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στο στάδιο ακόμη της κτηματογράφησης χωρίς να έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των τίτλων και εγγράφων των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων και χωρίς να έχει ακόμη καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική κατάθεση των εγγραπτέων πράξεων και η χορήγηση πιστοποιητικών ή αντιγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, έχει εγείρει ) αντιδράσεις τις οποίες αν και γνωρίζετε, φαίνεται να αξιολογήσατε εσφαλμένα και προχωρήσατε σε επαναξιολόγηση και εν μέρει αναστολή της απόφασης αυτής.».

Επισημαίνουν ότι «όπως πληροφορηθήκαμε από την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Αγίου Νικολάου, κυρία Αικατερίνη Τοράκη, συνεχίζετε με σπουδή την κατάργηση των παραπάνω Υποθηκοφυλακείων, έχοντας τροποποιήσει μερικώς την αρχική απόφαση σας ως προς τους χρόνους κατάργησης αυτών. Συγκεκριμένα, κατά την προαναγγελθείσα ημερομηνία κατάργησής τους την 31/1/2022, θα καταργηθούν αρχικά το έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Νεάπολης και το άμισθο Υποθηκοφυλακείο Αγίου Νικολάου. Τα λοιπά άμισθα Υποθηκοφυλακεία, Ιεράπετρας, Σητείας και Τζερμιάδων, καταργούνται στο τέλος του μηνός Μαίου 2022. Αυτό σημαίνει πως δεν λάβατε ως σπουδαία την διαμαρτυρία μας.

Ως εκ τούτου επανερχόμαστε στην συνεχιζόμενη εδώ και τέσσερα χρόνια (από το έτος 2018) προσπάθεια μας να καταστήσουμε κατανοητή την δύσκολη κατάσταση, επαγγελματικά κοινωνικά και οικονομικά, για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νομού μας, που θα δημιουργηθεί από την εσπευσμένη εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίσθηκαν, σε χρόνο που δεν είναι ώριμες οι συνθήκες εκτέλεσης τους.»

Διαμαρτύρονται «για την κατά τα προαναφερθέντα επίσπευση κατάργησης των τεσσάρων (4) Υποθηκοφυλακείων του Νομού» και ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό «να λάβει υπόψιν την ιδιαιτερότητα του νομού μας με την ιδιαίτερη γεωγραφική χωροθέτηση των τεσσάρων αστικών πόλεων με την διακριτή λειτουργία εκάστης και την αντίστοιχη πληθυσμιακή της ανάπτυξη. Επισημαίνουμε πως σε αντίθετη περίπτωση είναι αναμενόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις από το σύνολο του πληθυσμού.»

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Θραψανιώτης Εμμανουήλ