Μ. Δασκαλάκης: Ουσιαστικός ο ρόλος των κοινοτήτων μέχρι 500 κατοίκους μέσα στον Δήμο

2:18 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019
02:05 μ.μ. - Δευ, 20/18/2019
Image: Μ. Δασκαλάκης: Ουσιαστικός ο ρόλος των κοινοτήτων μέχρι 500 κατοίκους μέσα στον Δήμο

Τι αναφέρει ο υποψήφιος για την κοινότητα Χριστού

Ουσιαστικός ρόλος εκπροσώπησης στον Δήμο 
Της Κοινότητας μέχρι 500 κατοίκους ..
 
Οι αλλαγές που επιφέρει ο Κλεισθένης Ι δεν αφορούν μόνο το εκλογικό σύστημα, αλλά και τις αρμοδιότητες των προέδρων των κοινοτήτων και των τοπικών συμβουλίων, οι οποίες με τον Κλεισθένη Ι επικαιροποιούνται και ενισχύονται, ώστε να απονέμουν ένα ουσιαστικό ρόλο εκπροσώπησης της κοινότητας στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:
 
Δυνατότητα μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου στα συμβούλια και στους προέδρους των κοινοτήτων.
Οι αποφάσεις των κοινοτήτων, σε θέματα που έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα, είναι άμεσα εκτελεστές....
 
Οι πρόεδροι κοινοτήτων καλούνται όχι μόνο υποχρεωτικά στο δημοτικό συμβούλιο (με δικαίωμα ψήφου), αλλά και στις επιτροπές του δήμου, για θέματα που αφορούν την περιοχή τους.
 
Σχετικά με τον προϋπολογισμό τους, αξιοσημείωτη είναι η αποφασιστική αρμοδιότητα που αποκτά ο πρόεδρος σε σχέση µε την κατανομή του αναλογούντος, στην κοινότητα, ποσοστού των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι προορίζονται για τις επενδυτικές ανάγκες του δήμου. 
 
Κάθε κοινότητα θα έχει πλέον δικούς της πόρους (ΚΑΠ) και θα αποφασίζει για πού θα χρησιμοποιηθούν. 
 
Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό δεν θα λαμβάνονται αποκλειστικά από το δημοτικό συμβούλιο, με δεδομένο ότι ένα μέρος των προτεραιοτήτων θα καθορίζεται πλέον σε επίπεδο κοινότητας.
 
Με τη θέσπιση και εφαρμογή των προαναφερόμενων αλλαγών, ο αποδυναμωμένος εδώ και χρόνια θεσμός των κοινοτήτων αναζωογονείται, έχοντας πλέον δικό του προϋπολογισμό, αποφασιστικές αρμοδιότητες και μια πιο άμεση και ενεργή σχέση με την τοπική κοινωνία. 
 
Κι αυτό  συνιστά  μια εξαιρετικά σημαντική διάσταση του Κλεισθένης Ι,  για τον ενεργό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινότητες.
 
Μιχάλης Δασκαλάκης
υποψήφιος για την
κοινότητα Χριστού