Μ. Κοτσιφάκη : Να ονομαστεί πάρκο ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ ο χώρος του παλιού εργοστασίου Μίνως

11:22 π.μ. - Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021
11:08 π.μ. - Κυρ, 01/22/2021
Image: Μ. Κοτσιφάκη : Να ονομαστεί πάρκο ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ ο χώρος  του παλιού εργοστασίου Μίνως

Το αίτημα της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαρίας Κοτσυφάκη προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Με αφορμή την δημιουργία του νέου πολυχώρου αναψυχής και πολιτισμού στον χώρο του παλιού εργοστασίου Μίνως και αφουγκραζόμενοι την επιθυμία εκατοντάδων συμπολιτών, μας προτείνουμε ο νέους αυτός χώρος να ονομαστεί ΠΑΡΚΟ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ.

Δεν είναι πολλές οι ιστορικές μορφές του διαμετρήματος του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Το πέρασμά του από την πόλη μας έμεινε ανεξίτηλο στις θύμησες των γεραπετριτών και των ανθρώπων που τον έζησαν.

Γεννημένος στην Προύσα, φτάνει πρόσφυγας στο Ηράκλειο και κατορθώνει μέσα σε συνθήκες βαθιάς φτώχιας να μορφωθεί. Αποφοιτά από την Μέση Εμπορική Σχολή και μαθαίνει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρώσικα και τούρκικα σχεδόν μόνος του, αποδεικνύοντας πως η φιλομάθεια και η κλίση του προς την γνώση υπήρξε παρομοιώδης.

Μετά την στρατιωτική του θητεία και την απόκτηση του πτυχίου του ήρθε στην Ιεράπετρα και δουλεύει ως λογιστής στο Μίνως, προσπαθώντας ταυτόχρονα να στηρίξει τους εργάτες στην συνδικαλιστική τους δράση. Έρχεται σε επαφή με την ιεροφάντισσα της Παιδείας και εν συνεχεία μάρτυρα της Ελευθερίας Μαρία Λιουδάκη και την βοηθάει στο σημαντικό λογοτεχνικό και λαογραφικό της έργο. Αρραβωνιάζεται την αδερφή της Χαρά.

Ως πολίτης που διψάει για την προκοπή και την πρόοδο των ανθρώπων πάλεψε για την ιδεολογία που αποσκοπεί στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εξορίστηκε για την δράση του από την δικτατορία Μεταξά στον Αη Στράτη και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία, από όπου παραδόθηκε και στους γερμανούς κατακτητές. Ο δρόμος της θυσίας, του χρέους και του αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο κορυφώνεται στο Χαϊδάρι και στην Καισαριανή. Ως κρατούμενος στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου αρνείται την χάρη που του προσφέρεται –λόγω μόρφωσης και κύρους- και δεν βγαίνει από τη λίστα των διακοσίων πατριωτών κομμουνιστών που θα εκτελεστούν. Εκτελείται την Πρωτομαγιά του 1944 σε ηλικία 35 ετών.

Η μικρασιατική καταστροφή, οι εργατικοί αγώνες του μεσοπολέμου και διώξεις των πρωτοπόρων αγωνιστών, η Κατοχή και η Αντίσταση, υπήρξαν για τον Σουκατζίδη τα ιστορικά όρια του δικού του παρόντος που καθόρισαν την συνείδηση και την δράση του. Όμως η διαχρονικότητα της δράσης και της στάσης του είναι αναμφισβήτητη. Η ζωή του αποτελεί σύμβολο της ηθικής ανωτερότητας του ανθρώπου, όταν επιλέγει τον δρόμο της αρετής και της ελευθερίας. Όταν παλεύει για την εξάλειψη της αδικίας, της εκμετάλλευσης, όταν δίνει στην ζωή του το νόημα της αντίστασης και του αγώνα.

Δεν θα μπορούσαμε να τιμήσουμε με καλύτερο τρόπο τους εαυτούς μας ως πολίτες που διδασκόμαστε από το παρελθόν, δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε καλύτερο παράδειγμα προς τους νεότερους από το να ονοματοδοτήσουμε τον συγκεκριμένο χώρο ΠΑΡΚΟ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ. Τιμή που αντιστοιχεί στα δημοκρατικά αισθήματα των Ιεραπετριτών.

Ιεράπετρα

28 Ιουλίου 2021