M. Κοζυράκη: Παράνομη η σιωπηλή παράταση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατασκευών στην Ιεράπετρα

12:12 μ.μ. - Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
12:03 μ.μ. - Δευ, 04/12/2024
Image: M. Κοζυράκη: Παράνομη η σιωπηλή παράταση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατασκευών στην Ιεράπετρα

Η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μ. Κοζυράκη αποκλειστικά στον Ηχώ 99,8 για το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας και την Χρυσή

Παράνομη χαρακτήρισε την άτυπη σιωπηλή παράταση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλία της Ιεράπετρας η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Μαρία Κοζυράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99.8.

Υπάρχουν δύο τρόποι ανακοπής των κατεδαφίσεων, να γίνει ανάκληση από το υπουργείο ή να υπάρχει δικαστική απόφαση όπως η τελευταία του πρωτοδικείου Λασιθίου που αφορά 4 υποθέσεις.

Τα πρωτόκολλα παραμένουν ισχυρά, εάν οι αστυνομικές αρχές καλύψουν την ασφάλεια του εργολάβου και των μηχανημάτων του καθώς και την αποφυγή συγκρούσεων με τον κόσμο τότε θα γίνουν οι κατεδαφίσεις.

Η κ. Κοζυράκη σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει πως η Ιεράπετρα γνώριζε από πολύ νωρίς ότι τα πρωτόκολλα ήταν τελεσίδικα γιατί είχαν απορριφθεί οι ενστάσεις των καταστηματαρχών. Επομένως τα πρωτόκολλα πρέπει να εκτελεστούν.

Αναφορικά με την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων σε περίπτωση που για παράδειγμα έχουν αυξηθεί τα τ.μ. των κατασκευών θα πρέπει να εκδοθούν νέα πρωτόκολλα κατεδάφισης και για τα παραπάνω τετραγωνικά. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι η αρμόδια για να εκτελέσει τα πρωτόκολλα. Αν δεν εκτελεστούν, θα πρέπει να λογοδοτήσει στην πολιτική ηγεσία και στην δικαστική.

Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια για αναστολή. Το σύνταγμα αναφέρει ρητά πως ο δημόσιος χώρος είναι κοινόχρηστος. «Πρέπει να υπάρχει οριζόντια εφαρμογή των νόμων, όχι μόνο εδώ αλλά και σε όλη την Κρήτη.»

Ο λόγος που ο εργολάβος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας ήταν επειδή θα έπρεπε να λάβει αποζημίωση για κάθε μέρα που θα παρέμενε εκεί. Η ίδια θεωρεί πως οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε «ομηρεία» επειδή ακούν συνεχώς θεωρητικές συζητήσεις χωρίς να υπάρχουν ενέργειες.

«Η απομάκρυνση των αυθαιρέτων είναι η προϋπόθεση για να βρεθεί λύση. Η λύση αυτή έγκειται στον Δήμο Ιεράπετρας.»

Τέλος, η κ. Κοζυράκη ρωτήθηκε και για το καθεστώς λειτουργίας της Χρυσής για την φετινή τουριστική περίοδο απαντώντας πως στις 15 Μαρτίου, που συνεδριάζει η επιτροπή, θα παρθεί απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει φέτος.