Μ. Μαλλιωτάκης: Φρένο σε αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος των παραγωγών

10:30 π.μ. - Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Τρί, 24/30/2020
Image: Μ. Μαλλιωτάκης: Φρένο σε αυτούς που αισχροκερδούν σε βάρος των παραγωγών

Συναντήσεις και συσκέψεις με δημοπρατήρια και συνεταιρισμούς

Σοβαρές οικονομικές συνέπειες έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στην αγορά και την αγροτική παραγωγή. Φυσικά πάνω από όλα προέχει η υγεία μας για να μπορούμε να εργαζόμαστε , να παράγουμε και να διαθέτουμε προϊόντα στην αγορά. Όμως δεν θα είναι εύκολο η παραγωγή να απορροφηθεί από την περιοχή μας ή την Κρήτη μόνο οπότε θα πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρώην πρόεδρος του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

Όπως είπε, το μέτρο των 800 ευρώ είναι ένα έξτρα βοήθημα και θα έχει ημερομηνία λήξης. Πρέπει να δούμε όμως και το αύριο. Αυτό που ζητάμε είναι η πραγματική στήριξη και ενίσχυση του παραγωγού για να μπορέσει να φυτέψει, να παράξει. Παλεύουμε να κρατηθούμε όρθιοι υπό αυτές τις συνθήκες. Όμως υπάρχουν και παραγωγοί που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο της παραγωγής άνθεων.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουμε ζήσει και στο παρελθόν πχ σε περιόδους απεργίας ΠΝΟ. Εν μέσω πανδημίας και με κίνδυνο της ζωής εργαζόμαστε στα χωράφια για να διασφαλίσουμε προϊόντα. Είναι απαράδεκτο λοιπόν ειδικά σε τέτοιους καιρούς να συμβαίνουν περιστατικά αισχροκέρδειας. Είναι δυνατόν η τομάτα στην παραγωγική Ιεράπετρα να είναι στα 0,34 και να πωλείται 2,11 σε σουπερ μαρκετ; Φαινόμενα αισχροκέρδειας πρέπει να καταγγέλλονται. Ζητάμε την ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα μας στα δημοπρατήρια, στα 0,60 λεπτά το κιλό βάση του κόστους παραγωγής. Γιατί και το κόστος παραγωγής έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα κατά πολύ. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για να μην θεωρεί ότι τα χρήματα αυτά από τις υψηλές τιμές, καταλήγουν στον παραγωγό.

Τις επόμενες ώρες θα επιδιώξουμε επικοινωνία με τα δημοπρατήρια και τους συνεταιρισμούς ώστε να ενώσουμε δυνάμεις και να αναζητήσουμε τρόπους να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Παραγωγικό και εμπορικό κομμάτι πρέπει να παλέψουμε την κατάσταση όλοι μαζί. Ακόμη και εάν υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των προϊόντων υπάρχουν τρόποι να στηρίξουμε το προϊόν και την παραγωγή με καλή διαλογή ακόμη και δίνοντας προϊόντα σε φορείς και δομές που έχουν ανάγκη. Ζητάμε λοιπόν την ελάχιστη τιμή για τα προϊόντα μας στα δημοπρατήρια, στα 0,60 λεπτά το κιλό βάση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες να γίνουν έλεγχοι. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, τόνισε ο κ. Μαλλιωτάκης.