Μ. Μιχελαράκης: Κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα με τον αντικαπνιστικό νόμο

1:09 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019
01:10 μ.μ. - Πέμ, 17/09/2019
Image: Μ. Μιχελαράκης: Κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα με τον αντικαπνιστικό νόμο

Τι γίνεται με την Κτηματική υπηρεσία και τα καταστήματα στην παραλία της Ιεράπετρας

Με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη συναντήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του συλλόγου καφέ εστίασης Ιεράπετρας κ. Μ. Μιχελαράκης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν αυτό  της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία της Ιεράπετρας και τα θέματα που έχουν ανακύψει με την κτηματική υπηρεσία, ένα ζήτημα για το οποίο θα γίνει στο άμεσο μέλλον μια ευρεία σύσκεψη. Επίσης η ανάπτυξη και λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τα τμήματα εμπορίου και υγειονομικού, κ.α. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μιχελαράκης ευχήθηκε καταρχάς στον κ. αντιπεριφερειάρχη καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και μια καλή συνεργασία έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα προκύπτουν.
 
Ειδικότερα για τον αντικαπνιστικό ο κ. Μιχελαράκης δήλωσε ότι ο νέος αντικαπνιστικός νόμος φέρνει αλλαγές στα πρόστιμα τόσο στους καπνίζοντες όσο και στους καταστηματάρχες. Πρόστιμα που είναι πολύ πιο αυστηρά. Επίσης σύμφωνα με όσα προβλέπονται  έλεγχοι θα γίνονται πλέον εκτός από το υγειονομικό και τη δημοτική αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ, με τις όποιες αντιδράσεις ενώ στους χώρους  όπου απαγορεύεται το κάπνισμα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα γήπεδα και οι παιδικές χαρές, στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών κ.α
 
Ο κ. Μιχελαράκης τόνισε πως σε ότι αφορά τους καταστηματάρχες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να  είναι στη δική τους  διακριτική ευχέρεια εάν θέλουν  το κατάστημά τους  να είναι  καπνιζόντων ή μη και όχι το κράτος να είναι αυτό που θα επιλέγει  ποιοι θα είναι οι πελάτες  ενός  καταστήματος. Όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Δίνει δε διευκρινίσεις για το που επιτρέπεται και που όχι το κάπνισμα λέγοντας πως στο εσωτερικό καταστημάτων απαγορεύεται. Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να είναι ανοιχτές πόρτες σε αντίθετες πλευρές. Επεσήμανε τέλος  πως είναι θέμα παιδείας η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και θέμα σεβασμού προς τον άλλο που δεν επιθυμεί να καπνίζει, πόσο μάλλον για τα παιδιά.
 
Ακούστε εδώ τον κ. Μιχελαράκη: