Μ. Σπυριδάκης: Αύριο το πρωί όλοι στο φρούριο Καλέ - Όχι στην καταστροφή της τουριστικής Ιεράπετρας

1:12 μ.μ. - Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024
01:02 μ.μ. - Δευ, 19/12/2024
Image: Μ. Σπυριδάκης: Αύριο το πρωί όλοι στο φρούριο Καλέ - Όχι στην καταστροφή της τουριστικής  Ιεράπετρας

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος στον Ηχώ 99,8

Αύριο το πρωί καταφθάνουν οι μπουλντόζες με σκοπό να κατεδαφίσουν τις αυθαίρετες κατασκευές. Ο κ. Σπυριδάκης, αντιδήμαρχος, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 σχετικά με το ζήτημα αυτό που απασχολεί όχι μόνο τους επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου αλλά και όλη την κοινωνία της Ιεράπετρας.

Στην αρχή, ο κ. Σπυριδάκης έκανε μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν αυτές οι κατασκευές που εδώ και πολλά χρόνια θεωρούνται αυθαίρετες. Στην συνέχεια κάλεσε όλους τους πολίτες της Ιεράπετρας αύριο στο Φρούριο Καλέ στις 10:00 ώστε να εμποδίσουν τις μπουλντόζες, οι οποίες επιθυμούν να «καταστρέψουν» την τουριστική σεζόν. Ο κ. Σπυριδάκης αναφέρει πως το μέλλον αυτών των αυθαιρέτων κατασκευών είναι βέβαιο, απλώς οι κατεδαφίσεις πρέπει να αρχίσουν από τον Οκτώβριο ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε όλοι σοβαρά πως θέλουμε να είναι η πόλη μας.

Με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο της Ιεράπετρας ο Αντιδήμαρχος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας, Μιχάλης Σπυριδάκης, μας θύμισε  την τοποθέτηση που είχε κάνει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2007

Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του κ Σπυριδάκη :

«Συνάδελφοι,

Η σημερινή δημοτική συνεδρίαση θα έπρεπε να ήταν αφιερωμένη στην αντίδραση του Δήμου μας στις εξαγγελίες του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη για τη κατασκευή του διαμετακομιστικού Λιμενικού Σταθμού στο Τυμπάκι.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας στις τελευταίες επίσημες επισκέψεις του στην Ιεράπετρα υποσχέθηκε :

– στις 28/2/1999 «αναβάθμιση του συγκοινωνιακού προβλήματος και ειδικά για την Κρήτη ανάπτυξη έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού του Λιμένος της Ιεράπετρας» – στις 25/1/2004 «Και, βέβαια, θα πρέπει οριστικά να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του Αεροδρομίου και του Λιμανιού της Ιεράπετρας.»

Όμως η «Νότια Πύλη» της Ευρώπης για λόγους καθαρά μικροκομματικούς χωροθετήθηκε από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου στη πόλη του Τυμπακίου. Μαζί με αυτό θα έχουν τη χαρά οι κατοικοι του Τυμπακίου να δουν σύμφωνα με τις υποσχέσεις του συντοπίτ πολιτικού τους τη μετατροπή του πολεμικού αεροδρομίου του Τυμπακίου σε πολίτικό και τη κατασκευή μαρίνας και επιβατικού σταθμού για κρουαζερόπλοια. Μπράβο στους Τυμπακιανούς, μπράβο στους Ηρακλείωτες. Μπράβο στους ανθρώπους που ξέρουν να δημιουργούν για το τόπο τους νέα μονοπάτια πλουτισμού και επιβίωσης. Θα μπορούσαμε και μείς να πατήσουμε το πόδι μας και να πάρουμε κάποια αλλά έργα για τον τόπο μας (τονίζω κάποια αλα έργα). Αλλα ποιούμε «τη στάση της νήσσας» όπως κάναμε κάποτε για την έδρα της νομαρχίας, όπως κάναμε για το νομαρχιακό νοσοκομείο, όπως κάναμε για τα ΤΕΙ, όπως κάναμε για το Λασιθιώτικο αεροδρόμιο.

Άλλο ένα όραμα ενός Ιεραπετριτή πολιτικού του Γιάννη του Παπατσάκωνα το καρπώνεται μια άλλη περιοχή.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εμείς βέβαια, το χρονικό εκείνο διάστημα των διεκδικήσεων, είχαμε άλλα σημαντικότερα προβλήματα να επιλύσουμε. Έτσι και σήμερα καλούμαστε να μετατρέψουμε ότι έχει μείνει από το μεσογειακό, παραδοσιακό, γραφικό ψαροχώρι της Ιεράπετρας σε σύγχρονη μεγαλούπολη, με αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στηριγμένα στο γυαλί και το μέταλλο μέσα στη θάλασσα, παράρτημα των σύγχρονων ευρωπαικών μεγαλουπόλεων. Και δίπλα σε αυτές τις μεγαλόπνοες κατασκευές τοποθετούμε τους ψαράδες α ξεψαρίζουν τα δίκτυα τους για να δικαιολογήσουμε το όνομα της παραθαλάσσιας παραδοσιακής πόλης.

Θυμάμαι

– μια πόλη που η ακτή της είχε αμμουδένιες παραλίες, και τώρα έχει βράχινα δόντια, προεξοχές με βράχους για να μαζέψει άμμο

– μια πόλη που η παραλία της είχε δένδρα και τώρα έχει κεραμίδια – μια πόλη που κάτω από τα δέντρα είχε τραπεζάκια και καρέκλες σκηνοθέτη και τώρα κάτω από τα κεραμίδια και τις γυάλινες οροφές έχει κρεμαστά φωτιστικά, κουρτινάκια, καναπεδάκια, μαξιλάρες και ναργιλέδες.

– μια πόλη που είχε ένα κάστρο που τα θεμέλια του άντεξαν 800 χρόνια στα κτυπήματα της θάλασσας , και φτάσανε 30 χρόνια με τις δικές μας λιμενικές κατασκευές για να φύγει η άμμος από τα θεμέλια του και σήμερα το 2007 να του κάνομε τσιμεντοενέσεις για να μην καταρρεύσει.

Σήμερα λοιπόν καλούμαστε να διαμορφώσουμε τη παραλία μας, το πρόσωπο της Ιεράπετρας για τα επόμενα 2-3-4 ένας θεός ξέρει πόσα χρόνια.

Μια παραλία στην οποία επικρατεί αδικία, παρανομία, αναρχία, μιζέρια, αγωνία και σκληρός αγώνας για επιβίωση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

ΑΔΙΚΙΑ γιατί:

– Υπάρχουν καταστήματα 50τμ που έχουν 100τμ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ και καταστήματα 50τμ που έχουν 50τμ ελαφριά κατασκευή – Καταστήματα που μπορούν να δουλεύουν χειμώνα – καλοκαίρι και καταστήματα που λόγω θέσης και λόγω καιρικών συνθηκών μπορούν να δουλεύουν μόνο το καλοκαίρι.

Έτσι

– Πληρώνουν το ίδιο ποσό στο δήμο μας τα καταστήματα που έχουν ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ με αυτά που έχουν ελαφριά κατασκευή – Πληρώνουν το ίδιο ποσό στο δήμο μας τα καταστήματα που έχουν ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ και δουλεύουν χειμωνα – καλοκαίρι με αυτά που έχουν ελαφριά κατασκευή που δουλεύουν μόνο το καλοκαίρι.

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ :

– Πολεοδομική γιατί που ακούστηκε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ με ΚΛΕΙΔΙ – Υγειονομική γιατί κουζίνα για 50 τραπεζοκαθίσματα εξυπηρετεί 150 τραπεζοκαθίσματα

– Αδειας λειτουργίας, αφού αυτή δεν τηρείται.

ΑΝΑΡΧΙΑ γιατί έχουμε

– Αναρχία από τη μεριά κάποιων καταστηματαρχών, που στηριζόμενοι στην ανοχή και τη δυσλειτουργία των αρχών, κάνουν ότι θέλουν και διαμορφώνουν τον επαγγελματικό τους χώρο σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και αισθητική. – Αναρχία από τη μεριά των αρχών, που πιστεύουν ότι κάθε 4 χρόνια έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού σύμφωνα με τη δική τους αισθητική και άποψη, δημιουργώντας ένα

ΑΣΤΑΘΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Και

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ

Φτάσαμε έτσι στο σημείο:

– καταστηματάρχης να αντιμετωπίζει το κοινόχρηστο χώρο σαν 2 κατάστημα και μάλιστα πιο αποδοτικό από το κυρίως κατάστημα.

– Τον επαγγελματία να μην τον ενδιαφέρουν τα τμ του κτισμένου καταστήματος του, αλλά να τον ενδιαφέρει μόνο η πρόσοψη του καταστήματος αφού αυτή του εξασφαλί ει μεγάλο 2 γυάλινο με κλειδί στο χέρι κατάστημα, στ κοινόχρηστο χώρο.

Φτάσαμε έτσι στο σημείο να:

– Ενοικιάζονται καταστήματα με μόνο γνώμονα τον κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο μ αποτέλεσμα τα ενοίκια να είναι υπέρογκα όπως ενοικιάστηκε πρόσφατα κατάστημα 80τμ για 2000 Ε

Και εφόσον, το παραλιακό κατάστημα των 100 τμ ενοικιάζεται από 800 έως 2500 Ε είναι αδιανόητο ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ 100 τμ να πληρώνει αυτή τη στιγμή 120 μηνιαίως και αύριο με τις επικείμενες αυξήσεις και τα πρόστιμα να πληρώνει στη χειρότερη περίπτωση με το πιθανό τίμημα των 40 Ε ανά .μ. και ανά έτος το ποσό των 333 μηνιαίως, τη στιγμή που το ίδιο μαγαζί στη Κύπρου πληρώνει 600 και στη κεντρική πλατεία 1200 Ε. Άρα είναι προτιμότερο εμείς οι επαγγελματίες να φτιάχνουμε ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ σαν επαγγελματική στέγη στη παραλία από το να νοικιάζουμε στα στενά της Ιεράπετρας

Έτσι το κατάστημα κατοικίδιων ζώων που διατηρώ επί της Κύπρου και έχει εμβαδόν των 100τμ και ενοίκιο 1000 είναι προτιμότερο να το μεταφέρω στη παραλία και να πληρώνω το βαρύτατο τριπλάσιο πρόστιμο του ανώτερου καθορισμένου τέλους χρήσης, δηλαδή 60 Ε ανά τμ και ανά έτος, τα οποία αναλογού σε 500 Ε ανά μήνα. Δηλαδή 1000 Ε στη Κύπρου, 500 Ε στη παραλία.

Προσωπικά είναι αντίθετος στις ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ σε ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ Γιατί με αυτό τον τρόπο κάνουμε στροφή στον τουριστικό προσανατολισμό της Ιεράπετρας, διότι κάποιους επαγγελματίες δεν τους ενδιαφέρει η αισθητική παρουσία της πόλης γιατί δεν τους ενδιαφέρει πια ο τουρισμός αλλά καθαρά η προσέκλυση των ΝΤΟΠΙΩΝ πελατών στα καταστήματα τους ΧΕΙΜΩΝΑ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

Γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ΓΥΑΛΙΝΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ όχι στον κάμπο της Ιεράπετρας αλλά στο παραλιακό πρόσωπο της Ιεράπετρας, Γιατί με αυτό τον τρόπο ημιουργούμε ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ . ιότι αναγκάζουμε τους νόμιμους καταστηματάρχες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ατόμων που με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής έκαναν ότι έκαναν παράνομα, γνωρίζοντας το, αφού είχαν ενημερωθεί από της αρμόδιες αρχές. Αναγκάζουμε έτσι τους νόμιμους καταστηματάρχες να μπούνε στη διαδικασία υπέρογκων εξόδων για τη προσέλκυση πιθανών πελατών Γιατί το 2007 που κάποιοι άλλοι σχεδιάζουν τις πόλεις τους σε μακέτες, σε Cad, σε συστήματα προσομοίωσης, σε συστήματα εικονικής πραγματικότητας και μετά τα εφαρμόζουν εμείς αυθαίρετα, άναρχα και πρόχειρα, ζωγραφ ζουμε ελεύθερο σχέδιο στη πλάτη κάποιων πολύπαθων καταστηματαρχών, στο πρόσωπο και το μέλλον μιας πολύπαθης πόλης, και στο αύριο των παιδιών μας.

Γιατί αντί να πούμε στους καταστηματάρχες που παρανομούν να φροντίσουν σε 2 με 3 χρόνια να γίνουν νόμιμοι, ερχόμαστε και λέμε στους νόμιμους καταστηματάρχες να γίνουν παράνομοι για να επιβιώσουν.

Γιατί απόψε ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ τη ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ που υπάρχει στη παραλία μας.

Βάζουμε τη πόλη σε ένα επικίνδυνο δρόμο που ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ, διότι επίτρέποντας να γίνουν πολυέξοδες κατασκευές θα είναι αδύνατο μετά από μερικά χρόνια να ακυρωθούν αφού η κατάσταση θα έχει γίνει μόνιμη, πεπαγιωμένη και συνολική.

Ετσι αντί σήμερα να ακυρώσουμε τις 5 παράνομες κατασκευές που υπάρχουν, επιτρέπουμε να γίνουν αυτές 40, μετατρέποντας τη παραλία μας σε ένα ΓΥΑΛΙΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ.

Θεωρώ δε τη σημερινή δημοτική Συνεδρίαση Φαρσοκωμωδία αφού κάποιοι έχουν από τον Ιανουάριο είδη λάβει και εφαρμόσει την απόφαση που εμείς καλούμαστε σήμερα να πάρουμε. ιότι θεωρητικά λέω, εάν σήμερα το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει να εφαρμόσει τις ελαφριές κατασκευές, ποιος θα αποζημιώσει τον κ. Χρυσοφάκη ο οποίος έφτιαξε την κατασκευή του με γυαλί και αλουμίνιο κατόπιν δικών μας υποδείξεων από τον Ιανουάριο, ενώ εμείς καλούμαστε σήμερα το μήνα Μάιο να αποφασίσουμε για το πώς θα είναι οι κατασκευές;

Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ για τους

καταστηματάρχες μας, τους πολίτες μας και τη πόλη μας.

Γιατί εάν αύριο κάποιος καταστηματάρχης επί της Κύπρου ή επί της Ιατρ.Παπαγεωργίου ή επί της Λαμπράκη φτιάξει πέργολα στη πρασιά του και τη ντύσει με υαλοκουρτίνες, στη βάση της ισονομίας ποιος θα μπορέσει να του το αρνηθεί, αφού κάποιοι άλλοι θα έχουν κάνει το ίδιο σε κοινόχρηστο χώρο και όχι στη πρασιά τους;

Γιατί εάν αύριο κάποιος καταστηματάρχης από τη Παχειά Αμμο, από το Μυρτος , από τα Φέρμα θελήσει να κάνει το ίδι πράγμα στη πρασιά του, εμείς στη βάση ποιας ισονομίας, και ισότητας θα του το αρνηθούμε;

τη βάση της θεώρησης ότι:

– ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πρεσβεύει το καλό του τόπου του και όχι του μεμονωμένου ιδιώτη,

– ο κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι άτομο με προσωπική άποψη και όχι κοπαδιάρικο ζώο

– ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει το σθένος να εκφράζει ελευθέρα, έντιμα, και άφοβα την άποψη του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και όχι να κάνει μικροπολιτική σε παρ ούλες, και τραπεζάκια στη προσωπική του ζωή

– και στη βάση της θεώρησης ότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος αγαπά το περιβάλλον και τα χαρίσματα του τόπου του.

Προτείνω:

– Γραπτή πρόταση όλων των καταστηματαρχών και των τοπικών συλλόγων (οικολογικών, αγροτικών, εμπόρων, …) για το πώς θέλουν τη πόλη μας. – Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 6μηνης διάρκειας , και επιλογή των καλύτερων σχεδίων για την εφαρμογή τους.

– Χρονική διάρκεια μετατροπής των κατασκευών σε 2 έτη

– Διαπαραταξιακή υπόσχεση για τήρηση των σχεδίων και των αποφάσεων για 15 χρόνια ώστε να υπάρξει ΣΤΑΘΕΡ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για τους καταστηματάρχες.

Θα παρακαλούσα τη μειοψηφία να μην στηριχθεί στα λόγια μου για να κάνει στείρα αντιπολίτευση γιατί αφενός μεν το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος είναι δικό της δημιούργημα και αφετέρου οι στιγμές αυτές είναι σημαντικές για τη πορεία του τόπου μας στο χρόνο.

Σπυριδάκης Μιχάλης

Κτηνίατρος