Μαίρη Μπόση στον Ηχώ: «Η Σούδα στο γεωπολιτικό κάδρο – Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο»

9:27 π.μ. - Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026
09:03 π.μ. - Δευ, 02/27/2026
Image: Μαίρη Μπόση στον Ηχώ: «Η Σούδα στο γεωπολιτικό κάδρο – Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο»

Η ομότιμη Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας αναλύει τις εξελίξεις σε Ιράν–Ισραήλ, τον ρόλο Κύπρου και Σούδας, τις ευρωπαϊκές ισορροπίες και τις πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα

Με ψυχραιμία αλλά και σαφείς επισημάνσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ομότιμη Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση, μίλησε στον Ηχώ για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη στοχοποίηση της Κύπρου, τον ρόλο των ευρωπαϊκών κρατών και τις πιθανές επιπτώσεις για τη Σούδα και την Κρήτη.

Ακούστε παρακάτω την  ομότιμη Καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας κ. Μαίρη Μπόση :

Η κ. Μπόση τόνισε ότι η ένταση κλιμακώνεται με ταχύτητα και ότι το άνοιγμα πολλαπλών μετώπων δημιουργεί συνθήκες γενικευμένης αποσταθεροποίησης. Όπως σημείωσε, το Ιράν επιχειρεί μέσω επιθέσεων σε αραβικά κράτη να προκαλέσει ευρύτερη εμπλοκή, ενδεχομένως και χερσαίες επιχειρήσεις, ενώ η κατάσταση δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενη στην Κύπρο και το χτύπημα με drone στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, επεσήμανε ότι η εμπλοκή κρατών που μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης δείχνει τη διάχυση του πολέμου. Το γεγονός ότι αραβικά κράτη εμφανίζουν ήδη απώλειες ενισχύει τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής εμπλοκής.

Σε ό,τι αφορά τη Σούδα, η κ. Μπόση  ήταν σαφής: η περιοχή είναι ευάλωτη λόγω της στρατηγικής σημασίας της βάσης. Υπογράμμισε ότι η Κρήτη δεν μπορεί να αισθάνεται απολύτως ασφαλής σε ένα περιβάλλον όπου στρατιωτικές βάσεις αποτελούν δυνητικούς στόχους, ενώ παράλληλα η ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή επηρεάζει άμεσα την περιοχή.

Η κ. Μπόση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση ευρωπαϊκών κρατών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά κινήσεις επιμέρους κρατών όπως Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία. Τόνισε επίσης ότι δημόσιες δηλώσεις θεσμικών προσώπων δεν ταυτίζονται απαραίτητα με κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική.

Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης, επισημαίνοντας ότι σε περιόδους πολέμου η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα. Κάλεσε τους πολίτες να διαβάζουν πίσω από τους τίτλους και να διατηρούν κριτική σκέψη απέναντι στην επιλεκτική παρουσίαση των γεγονότων.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε και για τις οικονομικές επιπτώσεις, σημειώνοντας ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αβεβαιότητα στις μεταφορές θα επηρεάσουν άμεσα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Το κόστος της σύγκρουσης θα το πληρώσουμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κ  Μπόση υπογράμμισε ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου, με πολλαπλές παράλληλες εστίες έντασης, και ότι η σταθερότητα δεν διαφαίνεται άμεσα στον ορίζοντα. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι ψυχραιμία, σοβαρή ανάλυση και αποφυγή εύκολων συμπερασμάτων σε ένα εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.