Μακελειό στο Ατατούρκ

9:08 π.μ. - Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016
09:06 π.μ. - Τετ, 29/08/2016
Image: Μακελειό στο Ατατούρκ

Τρεις ένοπλοι άνοιξαν αδιακρίτως πυρ στον τερματικό σταθμό των διεθνών πτήσεων και μετά αυτοανατινάχτηκαν. Στους 36 οι νεκροί στους 147 οι τραυματίες.

Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της χρονιάς εκδηλώθηκε χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με 36 νεκρούς και 147 τραυματίες. Μεταξύ των νεκρών είναι και ξένοι υπήκοοι. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, της Πόλης.
 
Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις  είναι πως την τριπλή επίθεση έκαναν στελέχη του Ισλαμικού Κράτους. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι πρώτα έγιναν εκρήξεις στην είσοδο των τερματικών σταθμών για τις διεθνείς πτήσεις και στη συνέχεια τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των ταξιδιωτών και των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια οι ένοπλοι αυτοκτόνησαν. Ο τρόπος που έδρασαν θυμίζει την επίθεση που αιματοκύλησε το Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν σκοτώθηκαν 130 άτομα.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε δύο ανοίγματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του πριν από μερικές ημέρες, ένα προς τη Ρωσία και ένα προς το Ισραήλ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «σε κοινό αγώνα» κατά της τρομοκρατίας.  ¨Η επίθεση που έγινε μέσα στο μήνα του Ραμαζανιού δείχνει πως η τρομοκρατία χτυπά χωρίς να σκέφτεται ούτε πίστη ούτε αξίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 
 
Γαλλία, ΗΠΑ και ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση και κάλεσαν σε διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος Ομπάμα προσέφερε  την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από βίντεο που δείχνουν την επίθεση, η οποία ξεκίνησε με δύο εκρήξεις στον τερματικό σταθμό των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν εκατοντάδες πυροβολισμοί. Οι εικόνες δείχνουν μεγάλες μπάλες φωτιάς και ταξιδιώτες να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ άλλοι είναι πεσμένοι στο δάπεδο.
 
Το αεροδρόμιο έκλεισε και το γειτονικό στο αεροδρόμιο ξενοδοχείο πλημμύρισε από συγγενείς ανθρώπων που ταξίδευαν και έσπευσαν να μάθουν για την τύχη των δικών τους. Μία ταξιδιώτισσα περιέγραψε τον ένα από τους δράστες. «Φορούσε μια ροζ σάρπα και κοντό σακάκι. Από κάτω είχε κρύψει το όπλο του. Το έβγαλε και άρχισε να πυροβολεί τους ανθρώπους. Περπατούσε σαν προφήτης», δήλωσε  η Οφτάχ Αμπντουλάχ, αγνώστου εθνικότητας. Το αεροδρόμιο Ατατούρκ, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, άνοιξε πάλι στις 3 τη νύχτα.

Θ.Γ.Κ.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση