"Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα" για ΒΟΑΚ: Εκτός προγραμματισμού το Λασίθι και η Ιεράπετρα

8:46 π.μ. - Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 π.μ. - Τρί, 08/46/2020
Image: "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα" για ΒΟΑΚ: Εκτός προγραμματισμού το Λασίθι και η Ιεράπετρα

Οι ανύπαρκτες αναφορές και συνάμα το έλλειμμα ενεργειών και η σιωπή του δήμαρχου Ιεράπετρας, επιβεβαιώνει το χαμηλό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης

Προς: Δήμαρχο Ιεράπετρας

Κοιν: Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου

- Προέδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας - ΜΜΕ

ΒΟΑΚ. Εκτός προγραμματισμού το Λασίθι και η Ιεράπετρα.

Εκτός προγραμματισμού φαίνεται να παραμένει το Λασίθι και η Ιεράπετρα για τα τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και υποέργα αυτού που θα ανακοινωθούν μέσα στο έτος. Πρόκειται για έργα παρεμβάσεις με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 48 εκατομμύρια ευρώ και έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτελέσουν τμήματα του νέου οδικού άξονα Κρήτης , όταν αυτός υλοποιηθεί. Μετά από τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) αρμόδιου φορέα για την εκπόνηση των μελετών, κυρίου Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι οι μελέτες για τα τμήματα του έργου είναι σε προχωρημένο στάδιο, όμως αφορούν τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης.

Το Λασίθι για άλλη μια φορά μένει εκτός σχεδιασμού και χρηματοδότησης για την υλοποίηση μεγάλων οδικών έργων , με την ψαλίδα της υπανάπτυξης να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το προγραμματισμό που θίγει την περιοχή μας, η δημοτική αρχή Καλαντζάκη παραμένει θεατής των εξελίξεων, ιδιαίτερα για τα τμήματα που αφορούν και ωφελούν τον Δήμο Ιεράπετρας. Την ώρα μάλιστα που σε άλλους Δήμους όπως το Δήμο Ρεθύμνου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και το διοικητικό του συμβούλιο, συνεδρίασε στις 1/07/2020 διά ζώσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο δήμος Ιεράπετρας έχει καταντήσει ο τελευταίος τροχός της αμάξης και αυτό γιατί η δημοτική αρχή έχει βάλει τον πήχη της διεκδίκησης πολύ χαμηλά.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και ο πρόεδρος του κύριος Λευτέρης Καπάσης, ιδιαίτερα μετά την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων από πλευράς Υπουργείου στον οργανισμό, φαίνεται να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να έχουμε σύντομα τις ανακοινώσεις των παραπάνω τμημάτων. Ανακοινώσεις που δεν αφορούν σε καμία περίπτωση, κανένα τμήμα του ΒΟΑΚ ή υποέργο αυτού στο Λασίθι. Αυτό επιβεβαιώνει περίτρανα την αδυναμία της δημοτικής αρχής να στοχεύσει σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων για την σύντομη υλοποίηση των τμημάτων που αφορούν την Ιεράπετρα.

Η δημοτική παράταξη ΄΄ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ΄΄ παρακολουθεί στενά και αναδεικνύει για άλλη μια φορά το θέμα του μονόπλευρου σχεδιασμού και της ανισόρροπης ανάπτυξης για την υλοποίηση του έργου, πάρα τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για ενιαία δημοπράτηση του ΒΟΑΚ, από άκρη σε άκρη του νησιού.

Την ίδια στιγμή καλούμε την δημοτική αρχή σε επαγρύπνηση και αυτό γιατί, τα νέα όπως αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες δεν είναι καθόλου καλά για την Ιεράπετρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη του Δήμου μας και οι προσπάθειες θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα καταιγισμού, προκειμένου σύντομα να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα τμήματα της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου. Καλούμε την δημοτική αρχή να ανεβάσει τους τόνους της διεκδίκησης, να προκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Α.Κ στην Ιεράπετρα. Να προχωρήσει σε μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας, προκειμένου να αποτυπωθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα στο Λασίθι αλλά και οι λόγοι που το προκαλούν. Παράλληλα θα πρέπει άμεσα και με πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου να μας προσδιορίσουν τις ενέργειες που έχουν κάνει ή προτίθενται να κάνουν, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτών.

Η ανύπαρκτη από πλευράς Δημοτικής αρχής διεκδικητική στρατηγική για μεγάλα έργα που ωφελούν την Ιεράπετρα, τις μεταφορές, τον πρωτογενή τομέα, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, πρέπει να ΄΄αλλάξει πορεία΄΄.Οι ανύπαρκτες αναφορές και συνάμα το έλλειμμα ενεργειών και η σιωπή του δήμαρχου Ιεράπετρας, επιβεβαιώνει το χαμηλό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το θέμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Η Ιεράπετρα αξίζει ένα καλύτερο αύριο που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε δει να υλοποιείται.

Μένουμε κοντά στους δημότες, συμμετέχουμε και συνδιαμορφώνουμε το μέλλον του τόπου μας.

Με εκτίμηση,

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Μεραμβελλιωτάκης Νίκος

Σαρρής Παναγιώτης

Χατζάκης Σταύρος

Ο Επικεφαλής

Πανταζής Θ. Αργύρης