Με απώλειες το κλείσιμο της πρωτόγνωρης τουριστικής σαιζόν λόγω covid στην Ιεράπετρα

12:18 μ.μ. - Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020
12:10 μ.μ. - Πέμ, 29/18/2020
Image: Με απώλειες το κλείσιμο της πρωτόγνωρης τουριστικής σαιζόν λόγω covid στην Ιεράπετρα

Ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μέσα Νοέμβρη - Πολλοί Κρητικοί προτίμησαν φέτος την Ιεράπετρα για τις διακοπές τους

Προς το τέλος της οδεύει η φετινή, ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη τουριστική σαιζόν που επηρεάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας που πλήττει όλο τον κόσμο. Αρκετά ξενοδοχεία άνοιξαν όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες επέλεξαν για διάφορους λόγους ο καθένας να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές. Στην Ιεράπετρα τα περισσότερα ξενοδοχεία άνοιξαν και λειτούργησαν προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καιρών. Αν και ήδη εφαρμόζονταν προληπτικά μέτρα ειδικά ως προς το θέμα της καθαριότητας, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σερβίρισμα αλλά και κατά τη διαδικασία άφιξης και αναχώρηση των τουριστών με τήρηση αποστάσεων κλπ, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης .

Προσθέτει ότι οι τουρίστες ανάλογα με την χώρα προέλευσής τους έκαναν δειγματοληπτικό έλεγχο στις πύλες εισόδου και παρέμεναν στα δωμάτιά τους μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση θετικού κρούσματος έμπαιναν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο covid που είναι στον Άγιο Νικόλαο όπως έγινε πρόσφατα με μια οικογένεια από την Πολωνία. Αυτή είναι η μια παράμετρος της πρωτόγνωρης αυτής χρονιάς. Η δεύτερη έχει να κάνει με τους εργαζόμενους. Σε επίπεδο Κρήτης οι εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα εκπαίδευσης ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Σε όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε, σημαντική ήταν η συμβολή του προέδρου των τουριστικών πρακτόρων Μ. Βλατάκη και η στήριξη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Σε ότι αφορά τη σαιζόν από οικονομικής άποψης, ήταν μια τραγική χρονιά. Ξεκίνησε με ακυρώσεις και με μεγάλη καθυστέρηση τον Ιούλιο. Η κίνηση ήταν περιορισμένη αρχικά λίγο καλύτερα κύλησε ο Αύγουστος και ένας σχετικά καλός μήνας ήταν ο Σεπτέμβρης. Οι ξενοδόχοι πέρα από την αγωνία για το πώς θα πάει η χρονιά, πως θα εξελιχθεί η πανδημία, εάν θα υπάρξουν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής είχαν να καλύψουν επιπλέον έξοδα προκειμένου να προσαρμόσουν τη λειτουργία των μονάδων τους στις ανάγκες του covid. Το πρόσημο για φέτος αναμένεται με μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες για τα ξενοδοχεία. Αρκετά κλείνουν μιας και φτάσαμε στο τέλος του Οκτώβρη, όμως αρκετά θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη μιας και υπάρχουν και πτήσεις από αεροπορικές εταιρίες και τουριστικό ενδιαφέρον από πελάτες. Προβλέψεις για την επόμενη τουριστική περίοδο είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για να επανέλθει ο τουρισμός σε μια κανονικότητα, εξήγησε ο κ. Βαρδάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε στον εσωτερικό τουρισμό που κινήθηκε αυξητικά φέτος για τα δεδομένα της Ιεράπετρας με επισκέπτες κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη και αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο.