Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για ανεμογεννήτριες και ενεργειακό σχεδιασμό

2:05 μ.μ. - Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Τρί, 07/05/2020
Image: Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ για ανεμογεννήτριες και ενεργειακό σχεδιασμό

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ιεράπετρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση της Ιεράπετρας, την Κυριακή 5 Ιουλίου, στον αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ.Συμβ. Ιεράπετρας, με θέμα τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή της Κρήτης και την πρόταση του ΚΚΕ.

hxonews

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Σίμος Συμεωνίδης, μέλος της επιτροπής οικονομικού ελέγχου της περιοχής της Κρήτης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις επιδιώξεις διάφορων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας στην περιοχή, επενδύσεις που αφορούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων, το δίκτυο διανομής της ενέργειας και την εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Αυτές οι επιδιώξεις, τόνισε, διαμορφώνουν εξελίξεις που οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρακαι οδηγούν σε εφήμερες συμμαχίες μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών τις περιοχής, που εναλλάσσονται ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα. Επισήμανε τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας, οι οποίες με στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης, εμπλέκουν τη χώρα μας σε διάφορους επικίνδυνους σχεδιασμούς με τη συμμετοχή της σε συμμαχίες με το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αντάλλαγμα τη δήθεν στήριξη της χώρας μας από την Τουρκική προκλητικότητα, με ουσιαστική όμως επιδίωξη των «συμμάχων» την συνεκμετάλλευση γης. Τελειώνοντας, τόνισε πως και κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, ψηφίστηκαν νομοσχέδια που στο όνομα της «πράσινης ενέργειας», προσέφεραν απλόχερα την ευκαιρία σε κάθε επενδυτή να εκμεταλλευτεί κάθε σπιθαμή γης, αποκρύπτοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενέργεια, στους αγρότες, στους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών.

hxonews

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μαρία Κακοσάλη,μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, αρχαιολόγος, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΣΕΚΑ(Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων), η οποία αναφέρθηκε κυρίως στις επιπτώσεις των παραπάνω σχεδιασμών στο περιβάλλον και στον πολιτισμό, φέρνοντας και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημιουργία του αιολικού πάρκου, στην Επισκοπή Ιεράπετρας. Στην περίπτωση αυτή τόνισε, μόνοι σταθεροί μοχλοί αντίστασης σε αυτό το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα που συντελέστηκε στάθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής, αναδεικνύοντας το ως ακόμα ένα παράδειγμα ασυδοσίας του κεφαλαίου που δεν διστάζει να θυσιάσει περιβάλλον, πολιτισμό, την ποιότητα ζωής και τελικά την ίδια τη ζωή του λαού, με την ανοχή του δήμου και κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας που σχετίζεται με την αδειοδότηση τέτοιων έργων. Συνεχίζοντας, καταδίκασε το νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων που λιθαράκι λιθαράκι κάνουν πράξη τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, παραχωρώντας όλο και περισσότερες διευκολύνσεις στις μπίζνες της «πράσινης ανάπτυξης».

hxonews

Και οι δύο ομιλητές καταδίκασαν τις ενέργειες που συντελούνται στην περιοχή της Επισκοπής και συνολικά τους εγκληματικούς σχεδιασμούς σε όλη την πλούσια σε περιβαλλοντικά και πολιτιστικά μνημεία περιοχή του Λασιθίου και κατέληξαν στο ότι μόνο ο λαϊκός παράγοντας με τον αγώνα και την κινητοποίηση του μπορεί να αποσπάσει νίκες σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο. Για να ανατραπεί όμως αυτός ο σχεδιασμός χρειάζεται πιο δραστικά μέτρα: χρειάζεται αγώνας διαρκής και σταθερός απέναντι στο κεφάλαιο, αγώνας που θα βάζει στόχο όχι απλά την απόρριψη του ενός ή του άλλου σχεδίου του κεφαλαίου αλλά την συνολική ανατροπή του.

Στη εκδήλωση παραβρέθηκαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή.