Με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο με θέμα: Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

12:32 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Πέμ, 09/32/2024
Image: Με επιτυχία η πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στον Άγιο Νικόλαο με θέμα: Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Λασιθίου μπροστά στην μάχη των Ευρωεκλογών την 9η Ιούνη 2024 με κεντρικό σύνθημα «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της ΤΕ Λασιθίου μπροστά στην μάχη των Ευρωεκλογών την 9η Ιούνη 2024 με κεντρικό σύνθημα «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» διοργανώθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 27 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου πολιτική εκδήλωση με θέμα: « Υγεία κοινωνικό αγαθό – όχι εμπόρευμα » και ομιλητή τον Βρύσαλη Δημήτρη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις του Λασιθιώτικου λαού με αποκορύφωμα το Παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο της 28 Μάρτη για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και των νοσοκομείων του νομού, τόνισε ότι οι χιλιάδες λαού που συμμετείχαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης “Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα” απηχεί τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

hxonews

Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υγειονομικών, την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων και τις διεκδικήσεις τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για τη γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τη μαζική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας κυρίως σε προσωπικό και εξοπλισμό ενώ ανέδειξε τις σχετικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και εφημεριών εξαιτίας και της χρόνιας υποστελέχωσης και της μετακίνησης γιατρών για να καλυφτούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων.

Αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες της στρατηγικής της ΕΕ στην υγεία – πρόνοια για τις οποίες δεν μιλάει κανένας άλλος εκτός από το ΚΚΕ και απορρέουν από τις ευρωενωσιακές πολιτικές που λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή σαν αναλώσιμο υλικό, την εργατική δύναμη ως εμπόρευμα που τους παράγει κέρδη, που η αναπαραγωγή της θα μπαίνει πάντα στη λογική του "κόστους - οφέλους". Επιπλέον σημείωσε πως αυτή είναι η ρίζα της μεγάλης αντίφασης της εποχής μας, του εκμεταλλευτικού συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε και γίνεται όλο και χειρότερο, όλο και πιο καταπιεστικό για την πλειοψηφία του λαού μας.

Επεσήμανε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ έχουν ψηφίσει πλειάδα νόμων που έφεραν το δημόσιο σύστημα υγείας στη σημερινή κατάσταση των περικοπών και των ελλείψεων, της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας, των πετσοκομμένων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, των εξαντλητικών όρων δουλειάς με την ταυτόχρονη επιδείνωση της ποιότητας των παροχών υγείας για την πλειοψηφία του λαού μας. Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ για την υγεία, που πριν στην διάρκεια και μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας εξειδίκευσαν όλες οι κυβερνήσεις.

hxonews

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι το ΚΚΕ επειδή διαφωνεί σταθερά - διαχρονικά και με συνέπεια με τον χαρακτήρα της ΕΕ, είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Η επιβεβαίωση των θέσεων και των εκτιμήσεων του αποτελεί ένα ακόμα κριτήριο να στηριχτεί από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένη πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κλπ, στέλνοντας μήνυμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!

Παίρνωντας το λόγο ο Γιώργος Μανουσάκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑΝ, αναφέρθηκε στην συνεδρίαση στις 25 Απρίλη της “Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου” όπου έγινε απολογισμός του Παλλασιθιώτικου συλλαλητηρίου στο Σεληνάρι και συζήτηση για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων και δράσεων. Τόνισε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι το “αποκούμπι” του λαού, γιατί ξέρουν ότι όποτε το χρειαστούν θα είναι εκεί, σε αντίθεση με τους ιδιώτες που εν μέσω μίας νυχτός αποφασίζουν να κλείσουν τις κλινικές τους, όπως έγινε και με τη μονάδα τεχνικού νεφρού στην Ιεράπετρα γιατί δεν είχε ... τα προσδοκώμενα κέρδη, και οι ασθενείς να βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο. Αυτό τόνισε είναι η ουσία της πολιτικής του «κόστους - οφέλους».

Επεσήμανε ότι οι μνημονιακές απώλειες σε προσωπικό του 2010-2015 δεν αναπληρώθηκαν ποτέ και ότι αυτό δεν είναι απόρροια κάποιας ανικανότητας ή έλλειψης σχεδιασμού αλλά διαχρονική επιλογή της πολιτικής στην υγεία που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Ανέδειξε το γεγονός ότι την ημέρα της γενικής άσκησης στην Κρήτη για σεισμό, τσουνάμι κ.ο.κ. δεν εφημέρευαι στο ΓΝΑΝ αναισθησιολόγος. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι το “νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο αλλά παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που έχουν ανυποχώρητη στάση για την υπεράσπιση της υγείας του λαού. Και αυτό σημαίνει ενίσχυση στις επερχόμενες ευρωεκλογές του ΚΚΕ ώστε να ενισχυθιεί τόσο η φωνή της αντίστασης μέσα στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στους καθημερινούς αγώνες, στο κίνημα, γενικώτερα.

Στη συνέχεια ο Δαμιανός Χαλκιαδάκης, δ/ντής φαρμακευτικής του ΓΝΑΝ, αναφέρθηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις κινητοποιήσεις για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας στις πόλεις του νομού Λασιθίου και στο γεγονός ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι επόμενες δράσεις με ποιοτικά στοιχεία συντονισμού των δράσεων με άλλα νοσοκομεία, π.χ. το ΠΑΓΝΗ, ώστε να υπάρξει μια Παγκρήτια συγκέντρωση. Τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9 Ιούνη, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης των πολιτικών της ΕΕ, αλλά να ενισχυθούν και οι κινηματικές διαδικασίες με αισιοδοξία, τόλμη και θάρρος σε όλο το επόμενο διάστημα.