Με επιτυχία οι ημέρες αγγουριού της Syngenta στην Ιεράπετρα

11:37 π.μ. - Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024
11:01 π.μ. - Πέμ, 25/37/2024
Image: Με επιτυχία οι ημέρες αγγουριού της Syngenta στην Ιεράπετρα

Μίλησαν στην κάμερα του Ηχώ 99,8 ο Β. Πελεκάνης - Υπεύθυνος marketing στο τμήμα σπόρων κηπευτικών της Syngenta, ο Γ. Κοντοσφύρης - Διευθυντής Πωλήσεων Syngenta και ο Γ. Αναγνωστάκης - Παραγωγός αγγουριών

Με αφορμή τις «Ημέρες Αγγουριού» της Syngenta που έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες στην Ιεράπετρα προκειμένου να ενημερωθούν οι παραγωγοί αλλά και οι γεωπόνοι για τα νέα υβρίδια της εταιρείας τα οποία έχουν προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της Ιεράπετρας.  Ο κ. Πελεκάνης, υπεύθυνος Marketing στο τμήμα σπόρων κηπευτικών της Syngenta, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8 μιλώντας για τα καινούρια υβρίδια της Syngenta».

Συνέντευξη από το studio του Ηχώ 99,8 από τον κ. Πελεκάνη

-

Συνέντευξη στον αγρό από τον κ. Πελεκάνη 

-

Όπως είπε ο κ. Πελεκάνης, οι χώρες που καλλιεργούν πλέον αγγούρι είναι ελάχιστες και σε συνδυασμό με την καστανή ρυτίδωση που προκαλείται στην ντομάτα, την έλλειψη νερού σε αρκετές περιοχές ή την κακή ποιότητα του, δίνουν ώθηση στην καλλιέργεια αγγουριού.

hxonews
hxonews

-

Τα τελευταία 10 χρόνια δουλεύουμε πάνω σε ποικιλίες και επιλέγουμε τις καλύτερες σε συνθήκες αυξομείωσης θερμοκρασιών. Η έρευνα που έχει γίνει, έχει βοηθήσει στην προώθηση των νέων υβριδίων καθώς στόχος μας αποτελεί να έχουμε παραγωγικά υβρίδια χωρίς έκπτωση στην ποιότητα. 

hxonews
hxonews

Συνεχίζει λέγοντας, πως το «Romeos» είναι ένα αγγούρι που έχει συνεχόμενη παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει καλή ποιότητα. Έχει φύγει η τάση να εξάγουμε αγγούρια στο εξωτερικό τυλιγμένα σε μεμβράνη για περιβαλλοντικούς λόγους. Συνεπώς, πρέπει να βρεθεί λύση για να συντηρείται το αγγούρι και χωρίς το πλαστικό. Αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες καλλιέργειας σε συνδυασμό με γενετικό υλικό. Για παράδειγμα, το «Romeos» έχει καλύτερη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα από τις ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά αυτή τη στιγμή. Ακόμη, το «Αίολος» είναι ένα υβρίδιο που περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός υγιούς και πράσινου φυτού. Οι παραγωγοί που χρησιμοποιούσαν εμβολιασμένα φυτά σε μολυσμένα χωράφια, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν υβρίδια όπως το τελευταίο χωρίς προβλήματα και απώλειες.

Συνέντευξη στον αγρό από τον κ. Κοντοσφύρη

-

hxonews
hxonews

Τα υβρίδια που προωθούνται στην Κρήτη έχουν ανοχή στην ίωση που κιτρινίζει τα φύλλα από κάτω προς τα πάνω, πράγμα το οποίο υπάρχει παντού στην Ιεράπετρα και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ζεστό κλίμα που επικρατεί τον περισσότερο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιλογές για φυτοπροστατευτικά προϊόντα μειώνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων. Γι’ αυτό η καλύτερη πολιτική είναι να γίνει ένας συνδυασμός από γενετικό υλικό με ανοχή στις ασθένειες και εγκεκριμένα προστατευτικά προϊόντα.

hxonews
hxonews

Σε ερώτηση σχετικά με το πως βοηθούν τα υβρίδια στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε ότι η λύση είναι ένα γενετικό υλικό που να αντέχει. Συμπλήρωσε λέγοντας πως τα υβρίδια είναι πάρα πολύ υγιή με ισχυρό ριζικό σύστημα ακόμα και σε μεταβολές θερμοκρασίας και έτσι η παραγωγή είναι πιο σίγουρη. Πριν βγουν στην αγορά τα υβρίδια, δοκιμάζονται 5-6 χρόνια σε διάφορες συνθήκες.

Συνέντευξη στον αγρό από τον κ. Αναγνωστάκη

-

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews