Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Λασίθι τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

6:28 μ.μ. - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
06:09 μ.μ. - Τρί, 15/28/2020
Image: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Λασίθι τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτέμβρη το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Ιεράπετρα

Στο χώρο του προαύλιο 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, που πραγματοποιήθηκε φέτος το Φεστιβάλ τη ΚΝΕ, κόσμος βρέθηκε από νωρίς τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς οι επισκέπτες παρακολούθησαν καθιστοί, με μάσκες και αποστάσεις το πρόγραμμα και επίσης κατά την είσοδό τους θερμομετρήθηκαν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα από τον Νικόλα Ευαντινό σε τραγούδια του ίδιου καθώς και καταξιωμένων καλλιτεχνών της χώρας, τραγούδια με κοινωνικό περιεχόμενο και πολιτικό στίγμα.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής της Κρήτης.

hxonews

Μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του:

«Το φεστιβάλ μας φέτος «είναι αλλιώς» αλλά δεν είναι «αλλιώτικο». Δεν είναι διαφορετικό στα χαρακτηριστικά, τους σκοπούς, τις επιδιώξεις, τα υλικά με τα οποία στήνεται, που δεν είναι άλλα από την εθελοντική, με δημιουργικότητα σχεδιασμένη δουλειά συντρόφων και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα με την συνεργασία πολλών νέων για ένα κοινό σκοπό να διαδώσουμε πλατιά το σύνθημα μας ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ για να μπορούμε να ανασαίνουμε για αν νικήσει η ζωή!».

Φέτος προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα που αφορούν την πορεία της πανδημίας και τηρούμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με ουσιαστικό τρόπο γιατί εμείς βάζουμε μπροστά την υγεία και τη ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού για να μπορούμε να δίνουμε σταθερά τη μάχη για την ζωή και τα όνειρα μας, και δεν υποτάσσουμε την υγεία του λαού όπως η κυβέρνηση στις υποδείξεις του κεφαλαίου που προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις δικές του ανάγκες για την κερδοφορία του.

46 χρόνια το φεστιβάλ αντέχει και έχει καθιερωθεί σαν θεσμός, μεγαλώνει και φτάνει χρονιά με την χρονιά και σε νέα μέρη, καθιερώνεται, διαμορφώνει νέους δεσμούς. Έτσι κι εδώ στην Ιεράπετρα που μετά την περσινή μας εκδήλωση τηρούμε την υπόσχεση να ξαναβρεθούμε εδώ.

Η δύναμη και η επικαιρότητα όμως του φεστιβάλ βρίσκεται ακριβώς στο ότι ασχέτως των ιδιαίτερων συνθηκών που πραγματοποιείται αποτελεί ακόμα μια δίοδο επικοινωνίας με τους νέους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους βιοπαλαιστές, για να διαδώσει το ότι υπάρχει σήμερα άλλος δρόμος, έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Και αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο του Κομμουνιστές, αλλά όλο το λαό και την νεολαία που ασφυκτιά σήμερα στα στενά πλαίσια που καθορίζουν για την ζωή του η αστική τάξη και τα κόμματά της.

Το φετινό μας σύνθημα «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Για να ανασάνουμε, για να νικήσει η Ζωή!» είναι ακόμα περισσότερο επίκαιρο, ακόμα περισσότερο αναγκαίο να ακουστεί, να εξηγηθεί, να γίνει λόγια, να γίνει επιχειρήματα για να μπει στο μυαλό ακόμα περισσότερων νέων.

Αυτή η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής, αποτελεί την απάντηση στο σήμερα, όχι μια μακρινή εποχή. Γιατί αποκαλύφτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο εδώ στην πατρίδα μας, ότι αυτό το σύστημα, της ανεργίας, της ανασφάλειας, των οικονομικών κρίσεων που τις διαδέχεται μια ανάπτυξη που δεν φέρει ευημερία για το λαό και τους νέους, του ρατσισμού, του φασισμού, των πολέμων για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το σύστημα αυτό που τον 21ο αιώνα δεν καταφέρνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν ιό, το σύστημα αυτό που λέγεται καπιταλισμός, δεν έχει τίποτα να δώσει αντίθετα κάθε μέρα παίρνει από το πως θα  μπορούσαμε σήμερα να ζούμε!

Για να ανασάνουμε σήμερα οι νέοι των λαϊκών οικογενειών, για να μπορέσουμε να σηκώσουμε το κεφάλι, να σχεδιάσουμε με αισιοδοξία το αύριο και να ζήσουμε το τώρα, χρειάζεται να πούμε ένα μεγάλο ως εδώ!

Να συμπορευτούμε τώρα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, να ξεπεράσουμε ενδοιασμούς, προκαταλήψεις, να σκεφτούμε με καθαρό μυαλό αυτή την προοπτική, που όποτε δοκιμάστηκε ιστορικά, όποτε ακόμα και σήμερα ο λαός εμπιστεύτηκε την δύναμή του μπόρεσε να διαμορφώσει καλύτερους όρους για τον ίδιο.  Στον αντίποδα όσο επέλεγε το δρόμο της εμπιστοσύνης στις αστικές κυβερνήσεις, το κράτους τους, των συμμαχιών τους οδηγούνταν στον προδιαγεγραμμένο δρόμο των απωλειών, των δυσβάσταχτων μέτρων, της ζωής στα όρια που ορίζει κάθε φορά το σύστημα. Με αυτό το σκεπτικό σας καλούμε να προμηθευτείτε όλοι το ριζοσπάστη, να διαβάσετε το κάλεσμα της ΚΕ του κόμματός μας και με αυτό στο χέρι να φτάσουμε σε περισσότερους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή:

«Οι εξελίξεις και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας είναι πραγματικά επικίνδυνες, και είναι επικίνδυνες ακριβώς διότι καθορίζονται από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Κίνας – Ρωσίας, δηλαδή μεταξύ του αχαλίνωτου ανταγωνισμού για το μοίρασμα των πηγών ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς, το «πλασάρισμα» σε καλύτερη θέση για κάθε αστική τάξη στην περιοχή ιδιαίτερα τώρα στο φόντο της νέας καπιταλιστικής κρίσης.

(…) διανύουμε μια περίοδο που έχουν καταρρεύσει μια σειρά μύθοι για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τη συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς. Ποιος για παράδειγμα μπορεί να ισχυριστεί πειστικά πιά ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, η μετατροπή της σε ένα απέραντο ΝΑΤοικό στρατόπεδο από την Αλεξανδρούπολη ως την Σούδα εξασφάλισε την σταθερότητα στην περιοχή και περιόρισε την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αντιθέτως μάλιστα, η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της αστικής τάξης της χώρας μας στο κουβάρι αυτό των ανταγωνισμών για την ικανοποίηση των δικών της συμφερόντων διαμορφώνει ακόμα πιο σύνθετα ζητήματα στην περιοχή παίζοντας ουσιαστικά με την φωτιά. Είναι πρόκληση λοιπόν τα περί «διπλωματικών κινήσεων που απομονώνουν την Τουρκία» την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο που πέραν των άλλων αναγνωρίζει μειωμένη επίρροια στην Κρήτη και αφήνει και δικαιώματα για επανακαθορισμούς συμφωνιών ανάλογα με την διαπραγμάτευση που θα κάνει με την Τουρκία.

(…) Προβάλλεται από παντού η ανάγκη «αποκλιμάκωσης της έντασης» με την Τουρκία, την ανάγκη να κάτσουμε στο τραπέζι, να ξεκινήσει ένας διάλογος και διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια λύση. Σε αυτή την φάση προκρίνεται η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και δεν μιλάμε για μια συνεκμετάλλευση γενικά μεταξύ κρατών αλλά μεγαθηρίων των ΗΠΑ, της ΕΕ αποκαλύπτοντας την ουσία.

Πολλοί επιδιώκουν να παρουσιάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως ένα σκηνικό που προκύπτει από την «τρέλα» του σουλτάνου Ερντογάν από την μία και της άτολμης ή συνεπούς ελληνικής κυβέρνησης από την άλλη. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Τι καθορίζει την εθνική γραμμή κάθε χώρας, ποια είναι τα κίνητρα; Η λογική πίσω από όλο αυτό το κουβάρι των εξελίξεων πρέπει να αναζητηθεί ακριβώς στις επιδιώξεις των αστικών τάξεων στην περιοχή, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, τα πρότζεκ που έχουν ήδη μελετηθεί, οι γεωπολιτικές επιδιώξεις αντίστοιχα στην περιοχή όπως η προσπάθεια να διατηρηθεί η Τουρκία με το στρατόπεδο των ΗΠΑ ΝΑΤΟ και να φύγει μακριά από την επίρροια της Ρωσίας.

Ακριβώς λοιπόν αυτές οι  επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή είναι που καθορίζουν και την εξωτερική πολιτική. Για αυτό υπάρχει και ενιαία στάση των αστικών κομμάτων. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για «αποσπασματικότητα» προσπαθώντας να κρύψει ότι ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχεια της πολιτικής που και ο ίδιος υπηρέτησε. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε το στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και τον διαβολικά καλό Τράμπ για να τον συνεχίζει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματευόταν την συμφωνία για τις βάσεις για να την υπογράψει η ΝΔ, η μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοστάτησε στο σχεδιασμό για το κέρδισμα δυνάμεων στα Βαλκάνια με το ΝΑΤΟ που υπηρέτησε και η συμφωνία των Πρεσπών για να συνεχίζεται σήμερα η αποστολή «μεντεσές» του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αυτή λοιπόν η πολιτική είναι που κρατάει το φυτίλι του πολέμου στην περιοχή αναμμένο, που διαμορφώνει τους όρους για παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο όνομα της «ειρήνης στην περιοχή».

Βέβαια ξέρουμε καλά ότι καμία συμφωνία μεταξύ καπιταλιστικών κρατών στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της τεράστιας διαμάχης δεν εξασφαλίζει την ειρήνη. Αντίθετα ακριβώς επειδή διαμορφώνεται πάνω σε αυτό το πλαίσιο ενισχύει τον ανταγωνισμό, διαμορφώνει τους όρους για τις επόμενες ακόμα μεγαλύτερες αμφισβητήσεις στην περιοχή. Για αυτό και δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε κάθε είδους συμφωνίες σκοπιμότητας συμφωνίες που εκφράζουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και όχι των λαών.

Η μόνη θέση που εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι η καθαρή θέση του ΚΚΕ. Το κόμμα μας μπαίνει μπροστά και καλεί και το λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα να παλέψει για καμία αλλαγή συνόρων στην περιοχή που περνάει μέσα από την ένταση της πάλης για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το κλείσιμο των βάσεων, την αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με τον ίδιο στην εξουσία.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να αντιληφθούμε ότι «γίνεται κι αλλιώς» θα μπορούσαμε να μην είμαστε μπλεγμένοι σε αυτά τα αδιέξοδα. Γιατί αν οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής βαδίζανε έναν άλλον δρόμο στο οποίο θα κάνανε κουμάντο αυτοί είναι σίγουρο ότι θα έβρισκαν την λύση γιατί δεν θα είχαν όντως να χωρίσουν κάτι».

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων στην περιοχή επισήμανε ότι:

«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος για να δούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη δίνοντας ρεσιτάλ στην προσπάθεια αποθέωσης της ατομικής ευθύνης και της προσπάθειας να φορτώσει την ευθύνη σε μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς για το πως θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η αλήθεια είναι όμως ότι το τρίπτυχο χρήση μάσκας – αποστάσεις – υγειονομικά πρωτόκολλα που διατυμπανίζει το εμποδίζει και το σαμποτάρει η ίδια της η πολιτική με την κατάσταση που διαμορφώνει μέσα στα σχολεία, ακόμα δηλαδή και αυτά τα αναιρεί.

Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας προσπαθεί να μας πείσει μέσα από διάφορα παπαγαλάκια της ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη όταν τον Μάιο με λιγότερα κρούσματα η λειτουργία των σχολείων είχε προσαρμοστεί, και μιλάμε για αίθουσες διδασκαλίας μικρές, χωρίς απαραίτητο αερισμό, χωρίς τα αναγκαία για να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Αντίστοιχα με καθαρίστριες που όπως λένε καταγγελίες εκπαιδευτικών της περιοχής αδυνατούν μα διατηρούν καθαρό το σχολείο όλη την μέρα αφού είναι ελάχιστες για μεγάλους χώρους. Η αντίστοιχα όπως καταγγέλλει ο σύλλογος εκπαιδευτικών εδώ στην πόλη να μην έχει καλυφθεί πάνω από το 30% των κενών ιδιαίτερα φέτος που οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Και για να είμαστε καθαροί, όλα τα παραπάνω δεν είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν εξάλλου το δήλωσε η υπουργός, αυτά θέλουν πάρα πολλά λεφτά, και δεν μπορούν αν γίνουν… βέβαια όλοι ξέρουμε ότι η κυβέρνηση τα δίνει αλλού όπως για παράδειγμα στους νέους εξοπλισμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο ΝΑΤΟ. Επομένως είναι επιλογή της κυβέρνησης που έχει ξεκάθαρες προτεραιότητες και αυτές υπηρετεί που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των αναγκών κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων αφού για αυτή αυτό είναι όφελος και κόστος είναι οι ανάγκες των μαθητών, των γονιών.

Αυτές τις μέρες εντείνεται μια συζήτηση σε σχέση με την χρήση της μάσκας αλλά και άλλες θεωρίες συνομωσίας που αναπαράγονται ιδιαίτερα στην περιοχή από γνωστές εθνικιστικές φασιστικές ομάδες. Αυτή η συζήτηση θέλει προσοχή. Δεν είναι αθώα, αφού έχει επιδιώξεις και σκοπούς.

Προφανώς το λένε και οι επιστήμονες ότι οι μάσκες δεν εξασφαλίζουν 100% προστασία, όμως αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να προφυλάξει έστω κάποια πιθανότητα πιο εύκολης μετάδοσης. Όμως αλήθεια αυτό είναι το ζήτημα; Αφού δεν είναι το κύριο γιατί μετατρέπεται σε τέτοιο;

Το κύριο που εξυπηρετούν αυτές οι ομάδες όμως είναι ο αποπροσανατολισμός, ο οποίος οδηγεί στην αποστράτευση από την πάλη για τους αναγκαίους όρους υγιεινής και ασφάλειας, όρους για αναγκαίους για την ομαλή έναρξη των σχολείων. Για αυτό δεν βγάζουν άχνα για την ανάγκη άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις, να βρεθούν τώρα χώροι για την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων, να διορθωθούν ζημιές στα σχολεία, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτείται. Επίσης δεν λένε κουβέντα και για την ανάγκη τώρα ενίσχυσης του συστήματος υγείας αλλά και για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Και ενώ εμποδίζουν και δεν συμβάλουν στο να αυξηθεί τελικά η διεκδίκηση βοηθούν την κυβέρνηση να αποκτά έναν βολικό και εύκολο συνομιλητή, σε μια συζήτηση «μάσκα-όχι μάσκα» ρίχνοντας την ευθύνη στο λαό, και χωρίς να πιέζεται για την δική της ευθύνη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες ομάδες είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να πρωτοστατούν σε μια εθνικιστική έξαρση στοχοιποιώντας μετανάστες στο Τυμπάκι προσπαθώντας ακόμα μια φορά να θολώσουν το τοπίο.

Να δημιουργούν συνεχώς ψεύτικους εχθρούς για το λαό και την νεολαία για να τα βάζει μία με τις μάσκες, μία με τους μετανάστες, μία με υπερφυσικές ανίκητες δυνάμεις ώστε να μην μπαίνει στο επίκεντρο ο πραγματικός αντίπαλος, το σύστημα η άρχουσα τάξη, οι ενώσεις και οι συμμαχίες της. Για αυτό και υπηρετούν ποικιλοτρόπως το σάπιο αυτό σύστημα.

Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι αξιοποιούνται για να σπείρουν τον τρόπο και το φόβο με τις απαράδεκτες ενέργειες που όλοι γίναμε θεατές. Εξάλλου δεν χρειάζεται και πολύ ψάξιμο, έχει βουίξει ο τόπος για το ρόλο τέτοιων ομάδων που πρωτοστατούν τύποι σαν αυτόν εδώ στην περιοχή σας που έχει άμεσες διασυνδέσεις με τους υπό δίκη εγκληματίες ναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, όπως ο Κασιδιάρης!

(…) και από εδώ να καταγγείλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Μόρια… να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και στους Πρόσφυγες και στο λαό της Λέσβου που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ταλαιπωρεί και καταστρέφει τη ζωή τους, διαμορφώνοντας αυτή την απάνθρωπη κατάσταση χωρίς να δίνει καμιά λύση απεγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες, μεταφέροντας του με όλα τα αναγκαία μέτρα από τα νησιά!»

Τέλος, ανέδειξε την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, δίνοντας παραδείγματα από τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής αλλά και από τις εικόνες που επικρατούν σε όλο τον πλανήτη των 21ο αιώνα επιβεβαιώνοντας ότι το καπιταλιστικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα ζητήματα προς όφελος του λαού.

Κλείνοντας την ομιλία του, επισήμανε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο και κάλεσε το λαό και την νεολαία να συ στρατευτούν τώρα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ γιατί ο αγώνας για την ζωή και την υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει!

Τέλος, ακολούθησε hip-hop συναυλία από τον MGKS.

Το Γραφείο Τύπου

13/09/20