Με παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων η εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών ΔΕΗ

8:12 μ.μ. - Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 μ.μ. - Κυρ, 26/12/2021
Image: Με παρακράτηση αγροτικών επιδοτήσεων η εξόφληση των υπέρογκων λογαριασμών ΔΕΗ

Άραγε θα μένει τίποτα στο λογαριασμό του;

Ένα σενάριο που θέλει τη ∆ΕΗ να παίρνει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει σε παρακράτηση οφειλών από αγροτικό ρεύµα αµέσως µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, όπως συµβαίνει στην περίπτωση των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ, κυκλοφορεί εδώ και λίγες µέρες ανάµεσα σε κύκλους αγροτών.

Χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη ότι πράγµατι η ηγεσία της ∆ηµόσιας Εταιρείας Ηλεκτροδότησης ετοιµάζει µια τέτοια αιφνιδιαστική αν µη τι άλλο κίνηση, σε συνεννόηση µε τις αρµόδιες αρχές του Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ, αρκετοί συντελεστές της αγροτικής οικονοµίας της χώρας, εκτιµούν ότι συγκεκριµένη πρόσφατη διευκόλυνση, κρύβει παγίδες για τους αγρότες.

Υπενθυµίζεται ότι προ ηµερών η ∆ΕΗ ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα µπορούν να εξασφαλίζουν αγροτικό τιµολόγιο προσκοµίζοντας τη δήλωση ΟΣ∆Ε, δίνοντας ταυτόχρονα παράταση µέχρι τις 29 Οκτωβρίου για την κατάθεση των δικαιολογητικών. Παράλληλα προωθεί µια νέα δυνατότητα ρύθµισης χρεών σε περισσότερες άτοκες δόσεις µετά την εξόφληση του 50% του χρέους. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διερεύνησης των προθέσεων της διοίκησης της ∆ΕΗ, ενώ δεν αποκλείεται η ανησυχία αυτή του αγροτικού κόσµου να εδράζεται στις έντονες τριβές ανάµεσα στις δύο πλευρές. Οι πιέσεις από την εισπρακτική, η άρνηση της ∆ΕΗ για επανασύνδεση του ρεύµατος ακόµα και µετά τη ρύθµιση του χρέους έχουν σίγουρα προκαλέσει ένα ρήγµα ανάµεσα στους αγρότες και την εταιρεία, µε τους πρώτους να «φυσάν και το γιαούρτι».

Βέβαια από την άλλη, η ιστορία έχει δείξει πως η διασυνδεσιµότητα µεταξύ υπηρεσιών διαφόρων υπηρεσιών, τις περισσότερες φορές λειτουργεί προς όφελος εκείνου που κρατά… και το καρπούζι και το µαχαίρι. Εφόσον ευσταθεί λοιπόν το σενάριο, η ∆ΕΗ θα εισπράττει µέρος ή και το σύνολο των χρεών του παραγωγού προς αυτήν µε την προκαταβολή και την εξόφληση του τσεκ. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή µε εκείνο που γίνεται στην περίπτωση του ΕΛΓΑ, όπου παρακρατείται το 70% της εισφοράς των αγροτών στην προκαταβολή και το 30% στην εξόφληση του τσεκ.

«Θα µπορούσε η ∆ΕΗ να πάρει τις αναγκαίες πληροφορίες για την έκταση της εκµετάλλευσης και τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του αγρότη από το Ε9. Εκεί φαίνονται όλα τα στρέµµατα και µπορεί να δώσει το αγροτικό τιµολόγιο» σχολιάζει στην Agrenda πηγή που παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήµατος. «Για ποιον λόγο ζητά το ΟΣ∆Ε; ώστε να µπορεί να δει τα ποσά των ενισχύσεων που αναµένουµε οι αγρότες» εκτιµά ο ίδιος.