Με περιβαλλοντικούς όρους από την Περιφέρεια οι έρευνες υδρογονανθράκων ΝΔ της Κρήτης

11:48 π.μ. - Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2022
11:11 π.μ. - Τετ, 09/48/2022
Image: Με περιβαλλοντικούς όρους από την Περιφέρεια οι έρευνες υδρογονανθράκων ΝΔ της Κρήτης

Θα τεθούν πιο αυστηροί όροι εάν γίνουν εξορύξεις

Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την Exxon Mobil στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ξυλούρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει εγκρίνει τη Στρατηγική μελέτη θέτοντας συγκεκριμένους όρους που πρέπει να τηρούνται.

Σε συνεργασία με ειδικούς από το Ινστιτούτο Πετρελαίου που εδρεύει στα Χανιά και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα παρακολουθείται εάν οι όροι αυτοί τηρούνται. Οι όροι έχουν να κάνουν με μετρήσεις για την ποιότητα νερού, τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον κ.α.. Τώρα όταν φτάσουμε στο σημείο, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από τις σεισμικές έρευνες, να πάμε στις ερευνητικές γεωτρήσεις ή σε γεωτρήσεις εξόρυξης εκτιμάται περίπου το 2024-2025, τότε οι όροι που θα τεθούν θα είναι ακόμη πιο αυστηροί, γιατί αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι εγκαταστάσεις που θα πρέπει να γίνουν, θα είναι πολύ μεγάλες, τόνισε ο κ. Ξυλούρης.

Πρόσθεσε ότι από την εξόρυξη θα υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη, με ποσοστό επί των εσόδων, προς την τοπική κοινωνία τόσο για την Περιφέρεια όσο και για τους Δήμους, τα οποία, οφέλη, προβλέπονται από τον νόμο. Τώρα εδώ, μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις , από την Περιφέρεια, από τα όσα θα προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εταιρίας , ώστε να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν, όπως να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και οικονομία της περιοχής, να μην επηρεαστεί ο τουρισμός κλπ. Τα παρακολουθούμε όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.