«ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ»: 12 ευρώ/λίτρο εισπράττει ο παραγωγός για λάδι από αρχαίες ελιές

1:00 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
01:02 μ.μ. - Τετ, 21/00/2018
Image: «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ»: 12 ευρώ/λίτρο εισπράττει ο παραγωγός για λάδι από αρχαίες ελιές

Με ποικίλες δράσεις η ανάδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων

Με επιστολή της η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μεταφέρει τις ευλογίες της Συνόδου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου εκφράζοντας τη στήριξή τους στον ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», που εδρεύει στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας και στόχο έχει την καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη  των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης. Θυμίζουμε ότι, μετά από συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2017, ο Γραμματέας του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», κ. Παύλος Δασκαλάκης και είχε συνάντηση με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, ενημερώνοντας τον σχετικά απαντώντας και στις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του, που είχαν να κάνουν με τον τρόπο της χρονολόγησης των αρχαίων ελαιοδέντρων, για το πόσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, αν αυτά τα δέντρα είναι παραγωγικά, αν οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν την ένταξη τους στο πρόγραμμα του ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΥ ενώ έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Μινωική ελιά του Καβουσίου. Ο κ. Δασκαλάκης παρέδωσε, στον Παναγιότατο, την με αύξοντα αριθμό δύο (2), συλλεκτική συσκευασία με ελαιόλαδο από αρχαίες ελιές καθώς και το φωτογραφικό λεύκωμα του Μανόλη Τσαντάκη που φέρει τον τίτλο «Οι Αιωνόβιες ελιές της Κρήτης».
 
Ο κ. Δασκαλάκης μιλώντας σήμερα Τετάρτη στον Ηχώ Fm 99,8 με αφορμή την επιστολή, αναφέρθηκε στον ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟ και τις διεργασίες που είναι αυτό το διάστημα σε εξέλιξη, τη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και την πρόσφατη συνάντηση με  τον π. Αμβρόσιο και το BIC Κρήτης ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η όλη προσπάθεια ανάδειξης των αρχαίων ελαιοδέντρων.
 
Ανέφερε ακόμη ότι  μέχρι σήμερα  έχουν καταγραφεί 220 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, μέσης ηλικίας 1.800 ετών. Από τα 60 από αυτά, 15 παραγωγοί έβγαλαν δυο τόνους ελιές και 360 λίτρα ελαιόλαδου το οποίο θα εμφιαλωθεί σε ειδική φιάλη των 500ml, συλλεκτική πολυτελή ξύλινη συσκευασία, όπως έγινε αντίστοιχα και με την περυσινή παραγωγή. Η συσκευασία περιέχει φυλλάδιο μεταφρασμένο σε 8 γλώσσες, με χρήσιμες πληροφορίες για τις διαστάσεις του ελαιόδεντρου, την τοποθεσία καθώς και το όνομα του ιδιοκτήτη και παραγωγού και άλλες λεπτομέρειες του προγράμματος. Ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης του προγράμματος είναι  σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χνάρη ώστε ο ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ να συμμετέχει, σε μια ειδική κατηγορία, σε διαγωνισμό ελαιολάδου που θα γίνει στο Ρέθυμνο. Τόνισε ότι η καταγραφή των ελαιοδέντρων συνεχίζεται και όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να απευθυνθεί στον ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟ.
 
 
Ακολουθεί συνέντευξη Παύλου Δασκαλάκη: