Με θετικά μηνύματα ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιεράπετρας

10:45 π.μ. - Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021
10:12 π.μ. - Παρ, 31/45/2021
Image: Με θετικά μηνύματα ο  ισολογισμός και ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιεράπετρας

Πληρώνουμε 1,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα σκουπιδοταξίδια

Την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράπετρας ανέλυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη μετά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκαν Ισολογισμός , Προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης. Όπως τόνισε το 2020 ήταν από τις χειρότερες χρονιές για τους Δήμους και τον Δήμο της Ιεράπετρας καθώς δεν εισπράχθηκαν τέλη παρεπιδημούντων, ενοίκια, έσοδα από παραλίες , λόγω της πανδημίας. Η πολιτεία έδωσε επιχορηγήσεις όμως αυτές δόθηκαν μέσα στο 2021. Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι μια αυτάρκης οικονομική μονάδα, ο δείκτης δανεισμού έχει πέσει κάτω από το 0,05. Πληρώνει κανονικά τα δάνειά του και μπορεί να δανειστεί πάνω από 4.000.000 ευρώ. Ο δείκτης βιωσιμότητας που αντιστοιχεί στα ίδια κεφάλαια προς το σύνολο των υποχρεώσεων είναι 1882%. Η ρευστότητα το κυκλοφορούν ενεργητικό προς τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 3,51. Ο προϋπολογισμός έχει αποθεματικό πάνω από 35.000.000 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος, ανέφερε η κα αντιδήμαρχος αναλύοντας επιπλέον τα στοιχεία που παρέθεσε.

Είπε ακόμα ότι το 2020 οι πολίτες σε μεγάλο δεν ανταποκρίθηκαν απέναντι στις υποχρεώσεις του στον Δήμο. Η εικόνα βελτιώθηκε σαφώς το 2021, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του λόγω και των μέτρων που πήρε ο δήμος αλλά και της δυνατότητας για ρύθμισης σε δόσεις, που δόθηκε από την πολιτεία.

Είπε ακόμα ότι ο Δήμος για τον επόμενο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του ακόμα και αυτές τις επιπλέον επιβαρύνσεις που αναμένεται προκύψουν από τις αυξήσεις σε ρεύμα και νερό, εξαιτίας των ανατιμήσεων. Υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν τα έξοδα αυτά και δεν προβλέπεται αύξηση στα δημοτικά τέλη. Υψηλό πάντως παραμένει το κόστος για την καθαριότητα και ειδικά για την μεταφορά τους στον Άγιο Νικόλαο. Ένα κόστος που αγγίζει το 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αγκάθι πάντως αποτελεί το θέμα της έλλειψης προσωπικού την ώρα που δεν επιτρέπονται από την πολιτεία νέες προσλήψεις.

Ακούστε εδώ αναλυτικά την κα Χατζημαρκάκη: