Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το ακαταδίωκτο για την επιτροπή των Τεμπών

9:08 π.μ. - Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023
09:03 π.μ. - Παρ, 31/08/2023
Image: Με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το ακαταδίωκτο για την επιτροπή των Τεμπών

Αναλυτικά

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Εκτός από τη ΝΔ, επί της αρχής υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπερψηφίζοντας τα άρθρα για τα μέτρα στήριξης σε πληγέντες και οικογένειες θυμάτων στα Τέμπη. Τα εν λόγω μέτρα ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Η προκλητική τροπολογία για το ακαταδίωκτο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διερευνήσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που άφησε πίσω του 57 νεκρούς, πέρασε μόνο από τη ΝΔ, καθώς την καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Υφυπουργός μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, είπε πως η κίνηση αυτή “έγινε για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής” κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει ότι ο πρόεδρος (Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς) και τα μέλη της έκτακτης Επιτροπής (Χρήστος Πυργίδης και Βασίλειος Προφυλλίδης) δεν δέχονται υποδείξεις ή οδηγίες και «δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο». Υπενθυμίζεται δε το ίδιο καθεστώς είχε θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή για τα Τέμπη, πιο συγκεκριμένα, απαρτίζεται από τους:

  • Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Χρήστος Πυργίδης, Καθηγητής Σιδηροδρομικής του ΑΠΘ, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

candiadoc.gr