Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντώνται η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

2:29 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018
02:05 μ.μ. - Τετ, 02/29/2018
Image: Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντώνται η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Οι αγρότες της Κρήτης σε αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου συναντώνται αυτή την ώρα στην Αθήνα οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προκειμένου να θέσουν ένα πακέτο αιτημάτων προς επίλυση. 
 
Μεταξύ των αγροτών υπάρχουν και μέλη της ΕΟΑΣΝΛ από το μπλόκο στην παράκαμψη Αγιάς. Οι αγρότες στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό θα θέσουν τα εξής ζητήματα:
 
Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 
Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 
Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 
Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 
ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ” όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 
Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 
Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
 
Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 
Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 
Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.
 
Να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα απονιτροποίησης και να ενταχθούν οι περιοχές και οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008 – 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 
Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης».
 
 
Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι προκειμένου οι αγρότες να επανακαθορίσουν τη στάση τους αναφορικά με τις κινητοποιήσεις.
 
Η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης 
 
Οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι παραμένουν στα δύο μπλόκα τους σε Ηράκλειο Χανιά, αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων με τον Υπουργό, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
 
Συγκεκριμένα οι αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων καλούν όλους τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν σε συνέλευση στις 8 το βράδυ για να αποφασίσουν από κοινού πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
 
Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:
 
“Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν μαζικά στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στις 8μμ για να αποφασίσουμε τη μορφή συνέχισης του δίκαιου αγώνα μας. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων έδειξαν ότι ο αγώνας έχει αποτελέσματα. Οι κατακτήσεις που είχαμε σε σχέση με το αφορολόγητο και η καθυστέρηση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα υπήρχαν αν δεν είχαμε κατέβει στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια.
 
Η κυβέρνηση όμως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και να εφαρμόσει την ΚΑΠ και τα Μνημόνια που ως μόνο στόχο έχουν όχι μόνο το ξεκλήρισμα μας και την συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες-επιχειρηματίες, αλλά και συνολικά τον πλούτο που παράγει ο ελληνικός λαός, στα χέρια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών.
 
Συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε όλους τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους να συνεχίσουν να ενισχύουν το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια όπως κάνουν όλες αυτές τι μέρες. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι αγροτικοί σύλλογοι: ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΜΕΝΩΝ, ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙΟΥ, ΒΑΜΟΥ,ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ, ΕΛΟΥΣ, ΚΑΙΝΑΣ, ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΜΕΣΚΛΩΝ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΜΥΘΗΜΝΑΣ, ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ”.
 
 
 
 
 
Πηγή: www.larissanet.gr, cretapost.gr