Με τους ίδιους όρους προχωρά στην Ελλάδα ο εμβολιασμός με AstraZeneca, το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για 30-34

7:39 π.μ. - Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021
07:05 π.μ. - Πέμ, 27/39/2021
Image: Με τους ίδιους όρους προχωρά στην Ελλάδα ο εμβολιασμός με AstraZeneca, το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για 30-34

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Από το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-34 ετών

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε δια στόματος της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται κανονικά.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης - θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει πως «τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας τις θρομβώσεις, τα στοιχεία του ΕΟΦ και τα ως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, κατέληξε στη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εμβόλια mRNA, τα οποία δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS, είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικίων.

Παράλληλα, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στη Βρετανία σε σύνολο 9 εκατ. εμβολιασμών με την 2η δόση, καταγράφηκαν μόνο 15 περιπτώσεις θρομβώσεων.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, ο υπολογιζόμενος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης TTS μετά από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Η κα Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων με το εμβόλιο της AstraZeneca και στη χώρα μας, είπε πως «μέχρι τώρα καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών. Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε»

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους, ενώ τόνισε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις».

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για ακόμα μία φορά, είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη, ιδιαίτερα μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Τέλος, σημείωσε ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1.500 «κίτρινες κάρτες», αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. «Ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών», κατέληξε.

Το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34

Από το Σάββατο 29/5, οι πολίτες ηλικίας 30-34 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Από την Τετάρτη 26/5, μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ελεύθερη επιλογή εμβολίου και τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών, ενώ έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

dikaiologitika.gr