Μεγάλες οι ζημιές σε ελιές της Ρογδιάς από την επέλαση του δάκου

9:00 π.μ. - Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
09:11 π.μ. - Παρ, 15/00/2019
Image: Μεγάλες οι ζημιές σε ελιές της Ρογδιάς από την επέλαση του δάκου

Ποιες οι αιτίες του κακού

 
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για τη φετινή καταστροφή του κρητικού ελαιολάδου εξαιτίας της κακής δακοκτονίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών που έχουν ευνοήσει - μεταξύ των άλλων - και τον μύκητα του γλοιοσπορίου.
 
Χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έδωσε απαντήσεις στη Βουλή, ενώ η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα τις δικές της θέσεις για τα τραγικά λάθη που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στην καταπολέμηση του δάκου.
 
Επί ποδός βρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές και συνδικαλιστές αλλά και βουλευτές της Κρήτης, διεκδικώντας γενναίες αποζημιώσεις για το σύνολο του ελαιοπαραγωγικού κόσμου του νησιού!
 
Αναλυτικότερα, χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι «το υπουργείο δε φέρει καμία απολύτως ευθύνη σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις για την έγκαιρη παροχή του προϊόντος φυτοπροστασίας για τη δακοκτονία», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου. «Η εμπλοκή του υπουργείου στο θέμα της δακοκτονίας αφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού, προκειμένου να υπάρξει ο προμηθευτής του κατάλληλου προϊόντος φυτοπροστασίας. Ο σχετικός διαγωνισμός πέρυσι έγινε εγκαίρως. Το προϊόν φυτοπροστασίας είχε παρασχεθεί στις Περιφέρειες των οποίων ευθύνη αποτελεί η δακοκτονία», τόνισε ο κ. Βορίδης.
 
Ο υπουργός δήλωσε ότι δόθηκε άμεσα εντολή να υπάρξει καταγραφή των ζημιών για ό,τι πρέπει να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέσω του μηχανισμού των ΠΣΕΑ σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία.
 
Έκανε σαφές, πάντως, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για το θέμα της προσβολής των ελαιοκαλλιεργειών από τον δάκο σε όλο το νησί. Συμπλήρωσε, δε, ότι για την προμήθεια του σκευάσματος για τη δακοπροστασία του 2020 έχει ήδη υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επικοινώνησε με τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανόλη Κεφαλογιάννη και του ζήτησε να προωθήσει στην Ευρωβουλή την ανάγκη των αποζημιώσεων.
 
Επαφές σε ΕΑΣΗ και ΔΑΟΚ
 
Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη ήταν η ΕΑΣΗ και η ΔΑΟΚ. Με τον πρόεδρο της οργάνωσης Σταύρο Γαβαλά και το στέλεχος Γιώργο Λαμπράκη συζήτησε θέματα συνεταιρισμών, ποιότητας κρητικού ελαιολάδου και στήριξης των ελαιοπαραγωγών.
 
Οι συνεταιριστές τον ενημέρωσαν για τη σημερινή εικόνα της ελαιοπαραγωγής και των ζημιών του δάκου και του γλοιοσπόριου ή συνδυασμού και των δύο, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς όλες οι προτάσεις της ΕΑΣΗ για την προστασία του ελαιολάδου, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ίδιας της οργάνωσης.
 
Στη συνέχεια ο βουλευτής συναντήθηκε με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κώστα Φωτάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν κυρίως και πάλι το ζήτημα της ελαιοπαραγωγής. Κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι έχουν σταλεί για επίσημες αναλύσεις δείγματα και αναμένονται αποτελέσματα.
 
Οι θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ
 
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, «για τα αυξημένα επίπεδα ζημιάς που παρατηρούνται σε όλο σχεδόν το νησί θα μπορούσαν να προσδιοριστούν πιθανές αιτίες που να εξηγούν το παρατηρούμενο φαινόμενο. Αυτές οι αιτίες συνοψίζονται ως εξής:
 
* Οι παρατεταμένες ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (θερμοκρασίας και υγρασίας), κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, που ενισχύουν την ταχύτατη ανάπτυξη υψηλού επιπέδου πληθυσμών: ήπιο φθινόπωρο χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα (ζέστης ή ψύχους).
 
* Τα χαμηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων δραστικών ουσιών: Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες (υπό εξέλιξη) που υποδεικνύουν πολύ χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας από ορισμένα εντομοκτόνα, είτε σε εργαστηριακό επίπεδο ή σε επίπεδο αγρού (πειραματικά στη συνιστώμενη δόση εφαρμογής δολώματος, προσομοιάζοντας τις συνθήκες δολωματικού ψεκασμού) - Stavrakaki et al. 2018; Σταυρακάκη et al. 2019.
 
Το φαινόμενο της μειωμένης αποτελεσματικότητας σχετίζεται με την ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τον εχθρό, ενώ υπάρχουν και πρόσφατες δημοσιεύσεις που τεκμηριώνουν την παραπάνω συσχέτιση (Kampouraki et al. 2018; Roditakis et al. 2018; Καμπουράκη et al. 2019). Να σημειωθεί ότι αυξημένα επίπεδα δακοπροσβολής παρατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν διενεργηθεί θεραπευτικοί ψεκασμοί καλύψεως της κόμης των ελαιόδεντρων με εντομοκτόνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις υπόνοιες για χαμηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο το δάκου της ελιάς.
 
* Άλλοι παράγοντες, όπως μυκητολογικές προσβολές μπορεί να συμβάλουν στην υποβάθμιση του ελαιόλαδου. Οι μυκητολογικές προσβολές, οι οποίες υπό τις συνήθεις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να μη ζημιώνουν σοβαρά τον ελαιόκαρπο και το ελαιόλαδο, όταν συσχετιστούν με άλλους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας, όπως ο δάκος, δύνανται να υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή όπως και την ποιότητα. Η περίπτωση αυτή διερευνάται από εξειδικευμένα εργαστήρια και σύντομα αναμένεται μια τεκμηριωμένη αξιολόγηση της κατάστασης»...
 
Αλλά η εισφορά... εισφορά
 
Και ανάμεσα σε όλα αυτά εκδόθηκε χθες από τη ΔΑΟΚ της Π.Ε. Ηρακλείου η ανακοίνωση ότι η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2019-2020 θα ανέλθει στα 0,03 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους...
 
 
neakriti.gr