Μείωση "μαμούθ" στα πρόστιμα των λαϊκών αγορών

11:29 π.μ. - Τρίτη, 2 Μαΐου 2017
11:05 π.μ. - Τρί, 02/29/2017
Image: Μείωση "μαμούθ" στα πρόστιμα των λαϊκών αγορών

Πρυτάνευσε η λογική και το δίκαιο! Δραστικές μειώσεις της τάξης του 50-80%

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ακόμα και τάξης του 96%, φέρνει στα υπερβολικά μέχρι πρότινος πρόστιμα των λαϊκών αγορών η νέα απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου...
 
Το υπουργείο είδε την αδικία που υπήρχε εις βάρος των πωλητών των λαϊκών αγορών και των υπαίθριων εμπόρων, αδικία που είχε αναγνωρίσει και επισημάνει και η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου διά του πολιτικού προϊσταμένου της Δημοτικής Αστυνομίας, Μαρίνου Παττακού, και έτσι αποφάσισε να μειώσει άρδην τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, εξαλείφοντας μάλιστα τις εξοντωτικές "καμπάνες" των 5.000 ευρώ που υπήρχαν μέχρι τώρα για ορισμένες κατηγορίες παραβάσεων.
 
«Αποκαταστάθηκε το δίκαιο. Τα νέα πρόστιμα παραμένουν αρκετά υψηλά, εξυπηρετώντας το ρόλο του συνετισμού που πρέπει να έχουν. Όμως παύουν να είναι εξοντωτικά όπως συνέβαινε μέχρι τώρα», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο στη "Νέα Κρήτη" τού κ. Παττακού, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του υπουργείου Οικονομίας.
 
Αναλυτικότερα, η υπουργική απόφαση για τη μεγάλη μείωση των προστίμων για παραβάσεις που βεβαιώνονται σε εμπόρους και παραγωγούς δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες στο ΦΕΚ και φέρνει μπαράζ σαρωτικών αλλαγών στο καθεστώς των προστίμων που επιβάλλονται σε πωλητές, εμπόρους των λαϊκών αγορών και σε πλανόδιους εμπόρους.
 
Από πλευράς υπουργείου Οικονομίας γίνεται χαρακτηριστικά λόγος για εξορθολογισμό των προστίμων που ήταν οικονομικά και κοινωνικά αναγκαίος, με βάση την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στη χώρα.
 
Όπως αναφέρεται, «οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, είχαν ως συνεπακόλουθο και τη σημαντική μείωση των προσόδων των πωλητών υπαιθρίου εμπορίου», με αποτέλεσμα να απαιτείται «αναλογική αναπροσαρμογή των προστίμων». Και το κείμενο καταλήγει: «Συνεπώς, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των ποσών των διοικητικών κυρώσεων, οι οποίες επιβάλλεται να υπακούουν στις διαμορφωθείσες νέες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία της χώρας, διατηρώντας παράλληλα την αποτρεπτική τους ισχύ».
 
Παράλληλα με τις δραστικές μειώσεις στα επιβαλλόμενα πρόστιμα, με τη νέα υπουργική απόφαση θεσπίζονται συνάμα και νέες διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα), στοχεύοντας σε συγκεκριμένες παράνομες πρακτικές, οι οποίες από προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις ή υπουργικές αποφάσεις δεν ήταν αποσαφηνισμένες.
 
 
«Άρση αδικιών»
 
«Η υπουργική απόφαση είναι στο σωστό πνεύμα και στη σωστή κατεύθυνση. Ως τώρα υπήρχε κατά τη γνώμη μας ένα άδικο, υπερβολικό και υπέρμετρα τιμωρητικό πλαίσιο. Το είχαμε αναγνωρίσει και εμείς, και το είχαμε επισημάνει προς το κεντρικό κράτος, πως δεν είναι δυνατόν, στα τωρινά οικονομικοκοινωνικά δεδομένα, να επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ. Ο στόχος, το πνεύμα των προστίμων για τις λαϊκές αγορές, για το υπαίθριο εμπόριο, είναι να συνετίζονται οι παραβάτες και όχι να εξοντώνονται! Και για εμάς, αν θέλετε, ως Δήμος, ως Δημοτική Αστυνομία, μας ήταν δύσκολο να επιβάλουμε τόσο εξοντωτικά πρόστιμα, όπως ήμασταν φυσικά υποχρεωμένοι από το νόμο. Θεωρώ λοιπόν ότι έχουν διορθωθεί οι αδικίες. Τα πρόστιμα δεν είναι πια εξοντωτικά, δίχως να έχουν χάσει το ρόλο τους. Παραμένουν υψηλά, παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις "τσουχτερά", και μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους τυχόν παραβάτες», επισήμανε στη "Νέα Κρήτη" ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός, με τη βοήθεια του οποίου παραθέτουμε την "ακτινογραφία" των προστίμων όπως διαμορφώνονται εφεξής, σε σύγκριση μάλιστα με τα παλιότερα πρόστιμα.
 
 
Τα νέα πρόστιμα
 
Από τις 5.000 έπεσε στα 1.500 ευρώ
 
- Για έλλειψη άδειας σε λαϊκές αγορές, ο παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 2.500 ευρώ και για έλλειψη άδειας σε υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο και στάσιμο) 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο σημειωτέον μέχρι πρότινος ήταν στα 5.000 ευρώ!
 
- Για έλλειψη άδειας σε πλανόδιο ή στάσιμο εμπόριο, για την άσκηση του οποίου δε χρησιμοποιήθηκε αυτοκινούμενο όχημα, το νέο πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ, από 5.000 που ήταν μέχρι πρότινος.
 
- Για μη κατοχή άδειας κατά τον έλεγχο το πρόστιμο μειώθηκε στα 100 ευρώ, από 500 που ήταν.
 
- Μειωμένο είναι και το πρόστιμο για την αδικαιολόγητη μη αυτοπρόσωπη προσέλευση του κατόχου άδειας πωλητή στις λαϊκές αγορές, στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο. Ορίστηκε στα 300 από 500 ευρώ.
 
- Κατά το ήμισυ μειώθηκε και το ύψος του προστίμου όταν οι παραγωγοί ή οι επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές αλλάζουν αυθαίρετα χώρο ή υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια στα οποία τους επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται (υπέρβαση χωρικής δραστηριότητας). Συγκεκριμένα το πρόστιμο είναι πια στα 500, από 1.000 ευρώ που ήταν πριν.
 
- Εκείνοι που πωλούν προϊόντα χωρίς όμως να έχουν ανανεώσει τις άδειές τους - όταν αυτές λήγουν - θα τιμωρούνται με 500 ευρώ και όχι με 1.000 ευρώ όπως συνέβαινε ως τώρα.
 
- Στα 500 ευρώ διαμορφώνεται το πρόστιμο για τους αδειούχους πωλητές, οι οποίοι δεν έχουν τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την πρόσληψη υπαλλήλου.
 
- Η άρνηση ή η παρεμπόδιση ελέγχου τιμωρείται με 800 ευρώ, ενώ η άρνηση παραλαβής εγγράφων ελέγχου με 200 ευρώ.
 
- Η απουσία διακριτικής σήμανσης παραγωγού-επαγγελματία (στις λαϊκές αγορές) έχει ποινή 400 ευρώ, αντί για 700 ευρώ που ήταν η προηγούμενη ποινή.
 
- Τέλος, τσουχτερό παραμένει το πρόστιμο, συγκεκριμένα στα 1.000 ευρώ - όπως ήταν και προηγουμένως - για την αναληθή σήμανση παραγωγού-επαγγελματία.
 
Πηγή: neakriti.gr